Attica Bank: Προχωράει μετ’ εμποδίων η ΑΜΚ

Attica Bank: Προχωράει  μετ’ εμποδίων η ΑΜΚ
Τράπεζες George Vitsaras / SOOC

"Έστω και εκ πρόθεσμα το Ellington ενημέρωσε την ΤτΕ για την συμμετοχή του ως στρατηγικός επενδυτής στην Attica Bank. Νέο Δ.Σ στις 21 Δεκεμβρίου για την στρατηγική μείωσης των NPEs και την κατανομή πρόσθετων προβλέψεων".

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το «θρίλερ» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Νωρίτερα σήμερα το private equity fund Ellington, εκ των βασικών μετόχων, κατέθεσε την επιστολή δέσμευσης συμμετοχής της στην αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των warrants, και εφόσον κριθεί από τον επόπτη ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, αναμένεται να είναι ο στρατηγικός επενδυτής της Attica Bank.

Tις τελευταίες ώρες εξελίχθητε ένα ακόμη θρίλερ γύρω από την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank καθώς χθες βράδυ έληξε η προθεσμία, που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την υποβολή capital plan, business plan και των δεσμεύσεων μετόχων για τη συμμετοχή στις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, που προβλέπει το capital plan.

Το τελευταίο εγκρίθηκε από το τελευταίο Δ.Σ. και θα κατατεθεί. Μαζί του έπρεπε να κατατεθούν και οι επιστολές δέσμευσης ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington. Η συμμετοχή των ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ ήταν δεδομένη ενώ για την Ellington μέχρι χθες το απόγευμα υπήρχαν ερωτηματικά.

Πλέον στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να εξεταστούν αναλυτικά τα δύο κομβικά ζητήματα για το μέλλον της τράπεζας. Η στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) και η οριστικοποίηση του συνολικού business plan.

Το σημείο τριβής

Κομβικό ζήτημα στη επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank αποτελεί η στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας και πιο συγκεκριμένα η κατανομή των πρόσθετων προβλέψεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ από τα καθαρά έσοδα ΑΜΚ και έκδοσης warrants, τα οποία θα διατεθούν στον στρατηγικό επενδυτή.

Πρόκειται για συνολικότερο ζήτημα της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank και ειδικά η κάλυψη της ζημιάς του πιστωτικού κινδύνου από την τιτλοποίηση Omega. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Ellington αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τυχόν πρόσθετη μελλοντική ζημιά από την τιτλοποίηση Omega, αν δεν επαρκέσουν οι πρόσθετες προβλέψεις από την κυοφορούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση, με αποτέλεσμα να πιέζει και να ζητά την κατανομή όσο το δυνατόν ψηλότερων προβλέψεων για την τιτλοποίηση Omega από τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη «άσκηση» αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη της αύξησης κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ καθώς θα κρίνει το πώς θα κατανεμηθούν οι προβλέψεις ποσού 300 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από τα αντληθέντα κεφάλαια.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία (μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σχήματος ΤΜΕΔΕ-Ellington προβλέπει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε ΑΜΚ 490 εκατ. ευρώ (σ.σ. οι παραπάνω μέτοχοι δεσμεύονται να βάλουν περίπου 459 εκατ. ευρώ). Από το παραπάνω ποσό, τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων, χωρίς να ορίζεται η κατανομή.

Το χαρτοφυλάκιο των NPEs της τράπεζας είχε «σκαναριστεί» τους προηγούμενους μήνες, ενόψει της πρόθεσης υπαγωγής των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και Astir 2 στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας senior notes Ηρακλής ΙΙ. Το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων ανά τιτλοποίηση είχε καθοριστεί από την DBRS, με κριτήριο την επίτευξη της απαιτούμενης ελάχιστης πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα senior notes. Μετά την απόφαση να μην κατατεθεί αίτηση υπαγωγής, η στρατηγική για τη μείωση των NPEs πρέπει νακαταρτισθεί από μηδενική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι το Elligton, κατέχει κατέχει τις mezzanine και junior notes ομολογίες της τιτλοποίησης Omega, ενώ αποτελεί τον servicer των απαιτήσεων του ίδιου χαρτοφυλακίου.

Η κατάθεση επιστολής δέσμευσης, η οποία συνοδεύεται με τα απαραίτητα στοιχεία για τελικό επενδυτή, επιβεβαιώνει τις δηλώσεις κύκλων του fund ότι παραμένει προσηλωμένο στη συμφωνία μετόχων που έχει υπογράψει με το ΤΧΣ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα