Νίκος Παρασκευόπουλος: Συνεργεία ψευδών ειδήσεων

Νίκος Παρασκευόπουλος: Συνεργεία ψευδών ειδήσεων
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για τα μυθεύματα για τον δήθεν "Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ" του 2019.

Η μαζική παραγωγή των ψευδών ειδήσεων στηρίζεται σε έρευνες: Έχει προκύψει από αυτές ότι ο πολίτης, προκειμένου να αποδεχθεί – ή απορρίψει – την αλήθεια μιας είδησης, ΔΕΝ αποβλέπει στα διαθέσιμα πραγματικά δεδομένα. Δεν ασχολείται μ’ αυτά, είτε επειδή του είναι απρόσιτα, είτε επειδή στην εποχή της επιτάχυνσης των πάντων «που να βρεθεί χρόνος για επαληθεύσεις»! Τί κάνει λοιπόν; Διασταυρώνει την είδηση με δυο – τρεις, έστω τέσσερις, πηγές που συνηθίζει να συμβουλεύεται: Τηλεόραση, εφημερίδες, κοινωνικά δίκτυα, παρέες ομοϊδεατών κλπ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει και σε βάθος χρόνου: Τη μια μέρα πέφτουμε πάνω στην είδηση, την άλλη τυχαίνει να την ξανασυναντήσουμε σε μια παράπλευρη ανάγνωση να επαναλαμβάνεται, τελείωσε! Έτοιμη και ακλόνητη η «αλήθεια» μας!

Είχα μετωπική σύγκρουση με το φαινόμενο την εποχή της καταιγίδας του «Νόμου Παρασκευόπουλου»*. Ο πολίτης πχ άκουγε ή διάβαζε ότι ο «δράστης του Παγκρατίου» ή ο «δράστης των Γλυκών Νερών» είχε δήθεν αποφυλακιστεί με το «Νόμο Παρασκευόπουλου». Έλεγες, ή έγραφες: «Μα, να που έχει εντοπιστεί από την Αστυνομία και προέκυψε ότι ποτέ του δεν είχε περάσει από φυλακή!». Ο ίδιος πολίτης τότε σε άκουγε σαστισμένος, άφωνος, με αδυναμία να αμφισβητήσει την ψευδο – αλήθεια που του είχαν ήδη πλασάρει. Ένιωθε ότι θα έπρεπε έτσι να προδώσει τη δική του κρίση και ταυτότητα. «Μα, δεν μπορεί…».

Τα ίδια συμβαίνουν τώρα με τα μυθεύματα για τον δήθεν «Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ», του 2019.

Έχει εξηγηθεί ότι ο συγκεκριμένος Ποινικός Κώδικας ήταν έργο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, το οποίο ξεκίνησε το 2009 και περατώθηκε με την ψήφιση στη Βουλή το 2019. Ότι η Βουλή ψήφισε με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή δεκτός ή απορρίπτεται στο σύνολό του («πακέτο») ο Κώδικας, με μια μοναδική ψήφο χωρίς κατ’ άρθρο συζήτηση. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν είχε την ευκαιρία να θέσει το αποτύπωμά του σε οποιαδήποτε διάταξη. Είναι επίσης γνωστό ότι τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής ήταν έγκριτοι νομικοί (δικαστές, εισαγγελείς, καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι), καταξιωμένοι στο πεδίο τους και χωρίς κομματικές ταυτότητες, οι οποίοι εναλλάχθηκαν κατά περιόδους, όπως άλλωστε και όσοι διατέλεσαν πρόεδροί της.

Καμιά σχέση επομένως δεν μπορούσε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ– Π.Σ. με το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της νομοπαρασκευαστικής εργασίας. Αυτά όπως διάβασα επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα επίσημα και σε ποινική διαδικασία που διεξήχθη με αφορμή αβάσιμη καταγγελία για το ίδιο θέμα. Ως μάρτυρας μάλιστα κατέθεσε και ένας πρόεδρος της επιτροπής, ο δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, που διαβεβαίωσε ότι καμιά παρέμβαση δεν έλαβε χώρα στο έργο της Επιτροπής. Η σχετική υπόθεση αρχειοθετήθηκε την τον Απρίλιο 2022**.

Είναι αλήθεια ότι στο θέμα των Κωδίκων αναφέρθηκα και στο παρελθόν. Απολογούμαι για την επανάληψη λοιπόν: Έχουν όντως ακουστεί λίγες φωνές σε λίγα φύλλα να εκθέτουν την πραγματικότητα. Όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα φιλικά του Μέσα, που είναι πολλά, αναπαράγουν τα ψεύδη για τον “Ποινικό Κώδικα του Σύριζα” διαρκώς. Προσωπικά με όση δύναμη διαθέτω κατέκρινα την επιλογή της συγκεκριμένης Ειδικής Επιτροπής για τον ΠΚ του 2019 να καταργήσει μια προηγούμενη ρύθμιση. Εκείνη που τιμωρούσε τη δημόσια προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης με ρατσιστικά κριτήρια. Είχε φανεί μάλιστα επιτυχής η συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού στην περίοδο που αυτή ίσχυσε το φαινόμενο των χρυσαυγίτικων διανομών έπαυσε. Το διάβασε πουθενά, ο αναγνώστης των «φιλικών» στην κυβέρνηση Μέσων; Πόσοι είδαν σε αυτά τα Μέσα να αναφέρεται η αρχειοθέτηση της σχετικής καταγγελίας ως είδηση; Αυτό που συνέχεια αναπαράγεται είναι μόνο το ψεύδος για τον «Ποινικό Κώδικα Σύριζα».

Ο πολίτης επίσης δεν πληροφορήθηκε πόσο διαφορετική ήταν η διαδικασία που επέλεξε ο σημερινός Υπουργός κ. Τσιάρας για να μεταρρυθμίσει εκατοντάδες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Ξεχάστε αυτά που ξέρατε με τις χρονοβόρες διαδικασίες, τις δεκαετίες για τη διαμόρφωση του ΠΚ του 1950, τη μια δεκαετία για τον ΠΚ του 2019. «Εμείς είμαστε γρήγοροι!». Και βέβαια, «εμείς» δεν ακολουθήσαμε διαδικασία σύστασης με νόμο νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη δημιουργία Κώδικα, οπότε οι υπουργικές παρεμβάσεις θεσμικά θα αποκλείονταν. Αυτά τα θεσμικά τα συνήθιζαν οι προηγούμενοι, κολλημένοι στο κράτος δικαίου, αλλά εξουσιαστικά άτεχνοι. «Εμείς» οι σημερινοί κυβερνητικοί συστήσαμε και διαφημίσαμε μια υπουργική συμβουλευτική Επιτροπή, με συνηθισμένη (όχι για Κώδικα) αδιαφανή εργασία (υπάρχουν άραγε πρακτικά;) και με άγνωστο τον βαθμό της διάσπαρτης υιοθέτησης ή απόρριψης της δουλειάς της από το Υπουργείο. Δηλαδή «κάναμε ό,τι θέλαμε» αδιαφανώς και ανέλεγκτα. Κάποια μέλη της άτυπης επιτροπής διαμαρτυρήθηκαν σε επιστημονική ημερίδα για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι απόψεις τους, αλλά ποιος να το θυμάται!

Τα γράφω όλα αυτά γιατί, εννοείται, σε προεκλογική περίοδο στα συνεργεία των ψευδών ειδήσεων τα σφυριά αχολογούν και οι μηχανές έχουν φουλάρει.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

*Τεκμηρίωση στο βιβλίο της Ματίνας Πούλου, Πολιτικός φόβος και έγκλημα. Η περίπτωση του «Νόμου Παρασκευόπουλου», Εύμαρος (2022).

**Βλ. πρόσφατο άρθρο της Ά. Ψαρρά, Εφημ. των Συντακτών, 8/2/2023.

*Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα