Άννα Στεργίου: Η επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ κι η πραγματικότητα…

Άννα Στεργίου: Η επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ κι η πραγματικότητα…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό INTIME NEWS

Η κοινοβουλευτική συντάκτρια και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ στη Θεσπρωτία αρθογραφεί στο NEWS 24/7 για την επικοινωνία που έχει αντικαταστήσει την ουσία, δηλαδή τις παραλείψεις της κυβέρνησης.

Υπάρχει μία φράση που συνηθίζουν να λένε οι επικοινωνιολόγοι: «Αν δεν αρέσει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», δηλαδή πρέπει να δημιουργήσεις μία ανύπαρκτη ή τραβηγμένη από τα μαλλιά– νέα εικονική πραγματικότητα.

Αυτή η νέα πραγματικότητα βασίζεται στους μηχανισμούς της μνήμης, της ταύτισης και της μίμησης και στην επιλεκτική βραχυπρόθεσμη μνήμη. Μέσω της επικοινωνίας μεγεθύνονται γεγονότα, αποσιωπώνται ή συρρικνώνονται.

Το κομμάτι της επικοινωνίας είναι σημαντικό για όλα τα κόμματα. Αλλά ανέκαθεν στην Ελλάδα ήταν υποστηρικτικό. Κάθε κόμμα δηλαδή προσπαθούσε ν΄αναδείξει τις όποιες θετικές δράσεις και να μειώσει τις συνέπειες από τις αρνητικές.

Το παιχνίδι των λέξεων

Επί ΝΔ- Κυριάκου Μητσοτάκη ΑΕ η επικοινωνία αντικατέστησε την ουσία. Οι πράξεις δηλαδή ή οι παραλείψεις της κυβέρνησης πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ακολουθώντας αμερικανικά μοντέλα δημιούργησε μία νέα, ολοκληρωμένη αλλά ανύπαρκτη πραγματικότητα, η οποία είχε δομή κι οργάνωση παίζοντας κρυφτούλι με τις λέξεις. Οι παρακολουθήσεις έγιναν «επισυνδέσεις». Η σύγχρονη μοναρχία Μητσοτάκη βαφτίστηκε «επιτελικό κράτος».

Δεκαεπτά ολόκληρες μέρες από το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας αρχικά το επικοινωνιακό επιτελείο επιχείρησε αρχικά να «θάψει» το θέμα πάλι βασιζόμενο στην επικοινωνία.

1ον. Τα παπαγαλάκια του Μαξίμου επέβαλαν την φράση «σύγκρουση τρένων» στην ΕΡΤ και τις κυβερνητικές ιστοσελίδες. Εκτίμησαν πως η λέξη «τραγωδία», θα τρόμαζε το κοινό.

2ον Επιχειρήθηκε τα βέλη του κοινού να επικεντρωθούν σ΄ένα πρόσωπο. Όμως, ο αχθοφόρος, που έγινε τελικά σταθμάρχης ήταν καραμπινάτο ρουσφέτι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κόντρα σε κάθε κανόνα ηλικιακό, προδιαγραφών κ.ά.

3ον Το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη επιχειρήθηκε να κατευναστεί με την παραίτηση Καραμανλή. Όμως ο ίδιος ο Κωστάκης Καραμανλής δήλωνε με στόμφο λίγες μέρες ότι ήταν ασφαλή τα τρένα στη Βουλή και τα είχε βάλει και με τους συνδικαλιστές, που κατά τη γνώμη του έφταιγαν.

4ον Με δημοσκόπηση επιχειρήθηκε και πάλι να πεταχτεί η μπάλα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η επικοινωνιακή στρατηγική ήταν «για όλα φταίνε κι οι προηγούμενοι». Δεν πέρασε στην κοινή γνώμη, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν το δυστύχημα επρόκειτο να εγκαινιάσει το σύστημα τηλεδιοίκησης με φιέστες.

5ον. Ζητήθηκε από την αν. υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα να μην ανοίξουν τα φέρετρα. Όντως συνίσταται στη διεθνή πρακτική αλλά στην Ελλάδα της Αντιγόνης του Σοφοκλή και της χριστιανικής ορθόδοξης θρησκείας, ο τελευταίος ασπασμός είναι η τιμή για τον νεκρό, ακόμη κι αν υπάρχει ένα χέρι, ένα πόδι.

6ον. Το επόμενο βήμα ήταν να επιστρατευθεί ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης. Είναι το δεύτερο – πρόσωπο κλειδί, πέραν του Γεωργιάδη για ειδικές αποστολές, για να μαζέψει τα κυβερνητικά συντρίμμια.

7ον. Η στρατηγική στράφηκε στην εξειδίκευση μέτρων, για ένταξη στο Δημόσιο ανθρώπων, που επλήγησαν. Πάρτε και 1.600 ευρώ κι είμαστε εντάξει. Ισοφαρίσαμε. Λες κι η ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε ζυγαριές και κουτάκια.

8ον. Επιχειρήθηκε να φύγει από το μιντιακό κάδρο οτιδήποτε αφορά στα τρένα. Ήδη κυβερνητικά μιντιακά μέσα αρχίζουν να «ξεχνούν» και να βάζουν άλλα πρωτοσέλιδα.

9ον Τώρα, επιχειρείται ν΄απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εκλογών, ώστε να μη συνδεθεί η κυβέρνηση με το πραγματικό έγκλημα, που συνέβη στα τρένα.

10ον. Α, ναι είχαμε τους γνωστούς μπαχαλάκηδες, που ως εκ θαύματος βγαίνουν σε κάθε κυβερνητικό φιάσκο.

Ο Νεοδημοκράτης βουλευτής Σάμου κι Ικαρίας, ο καθηγητής Ιατρικής, Χριστόδουλος Στεφανάδης, προειδοποίησε να μη ζήσουμε το «σύνδρομο του επιζήσαντα».

Η επικοινωνία και το Σύνδρομο του Επιζήσαντα

Το πρόβλημα είναι πως το «Σύνδρομο του Επιζήσαντα» το βιώνει ήδη η ελληνική κοινωνία. Και το βιώνουν πια και τα παιδιά.

Ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει πως αυτοί που υποτίθεται θα άδειαζαν με φωτιά το Μάτι σε είκοσι λεπτά από κόσμο εδώ και 17 ημέρες είναι ανίκανοι να πουν, έστω και πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο τρένο!

Οι εκλογές αυτές είτε το θέλει είτε όχι η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνονται στη σκιά ενός τραγικού γεγονότος, που δημιούργησε σοκ στην ελληνική κοινωνία και μούδιασμα στην καθημερινότητα όλου του ελληνικού λαού.

Όλοι ξέρουν πως στη θέση αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά ή κι οι ίδιοι. Και το θέμα της ασφάλειας του παιδιού για έναν Έλληνα γονιό είναι το άλφα και το ωμέγα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλά το καλύτερο που έχει να κάνει και για τον ίδιο, είναι να προκηρύξει εκλογές. Γιατί όσο μένει μεγαλύτερη είναι η φθορά του ίδιου του δημοκρατικού, πολιτικού συστήματος. Με τη στάση του και της κυβέρνησής του καταρρέει κι η παραμικρή εμπιστοσύνη των πολιτών κι ειδικά των νέων ανθρώπων στους πολιτικούς θεσμούς. Κι αυτό είναι ως γεγονός ακόμη πιο επικίνδυνο για το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η Άννα Στεργίου

*Η Άννα Στεργίου είναι κοινωνιολόγος – κοινοβουλευτική συντάκτρια – συγγραφέας κι υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσπρωτία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα