Μείωση περί τα 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο
Η αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου είναι ο βασικός λόγος που κρατάει σχετικά χαμηλά και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
- 20 Μαρτίου 2023 06:26
Στην ανάρτηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων ρεύματος του Απριλίου για τα προγράμματα τους προχωρούν αργά το βράδυ σήμερα, όπως κάθε μήνα, οι εταιρείες προμήθειας.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες αναμένεται να είναι μειωμένες σε σχέση με τον Μάρτιο κατά τουλάχιστον 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν οι μειώσεις να φτάνουν και τα 5 λεπτά, κίνηση στην οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσουν κατά κύριο λόγο ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος.
Η μείωση πάντως δεν συνεπάγεται ουσιαστικές αλλαγές για τους καταναλωτές καθώς οι τελικές τιμές που πληρώνουν διαμορφώνονται μέσω των επιδοτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών σημαίνει ότι θα χρειαστούν μικρότερα κονδύλια από το Ταμείο Ενεργειακής Ματάβασης για την επιδότηση της κατανάλωσης.
Ο βασικός λόγος για τη μείωση των ονομαστικών τιμολογίων ρεύματος είναι η πτώση της χονδρικής τιμής λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου στα διεθνή χρηματιστήρια κατά την τρέχουσα περίοδο.
Συγκεκριμένα, μειωμένες κατά 20% περίπου είναι οι τιμές του ρεύματος, στην προημερησία αγορά, κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο η μείωση πλησιάζει το 55 %.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο (μέχρι την περασμένη Παρασκευή) διαμορφώνεται στα 125,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ το Φεβρουάριο (μείωση 19,5 %) και 276,89 ευρώ το Δεκέμβριο (μείωση 55 %).
Οι παράμετροι, όπως τους περιγράφουν στελέχη της αγοράς, που καθορίζουν τις εμπορικές τους πολιτικές, είναι οι εξής:
- Η πορεία των τιμών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το φυσικό αέριο TTF: Μπορεί οι τιμές να υποχωρούν, ωστόσο, οι εταιρείες ενέργειας εμφανίζονται συγκρατημένες καθώς θεωρούν ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και οι αγορές είναι ευμετάβλητες. Πάντως ο ήπιος χειμώνας, η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη μετά τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού και η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου στο τέλος του χειμώνα είναι ορισμένες από τις αιτίες της πτώσης των διεθνών τιμών.
- Η ειδική εισφορά των 10 ευρώ/MWh: Ανήκει στο παρελθόν και ήδη οι εταιρείες έχουν προγραμματίσει να περάσουν το όφελος στην τελική κατανάλωση (18 ευρώ/MWh). Σημειωτέον ότι έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού.
- Η φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων. Η αγορά είναι σε αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τον τρόπο φορολόγησης των πρόσθετων εσόδων. Επί της ουσίας η φόρμουλα που θα οριστεί θα υπολογίζει και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών.
Επιπλέον, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, πιέζει προς τα κάτω τις τιμές καθώς οι ΑΠΕ βγάζουν εκτός αγοράς τις ακριβότερες μονάδες παραγωγής σε συνδυασμό με την σχετικά χαμηλή, λόγω καιρικών συνθηκών, ζήτηση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 50% στην κάλυψη του φορτίου, η τιμή χονδρικής υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και αν δεν υπάρξει άλλη απροσδόκητη εξέλιξη, η προσοχή των αγορών και των κυβερνήσεων στρέφεται στη διασφάλιση επάρκειας και κατά το δυνατόν στη συγκράτηση των τιμών τον επόμενο χειμώνα.
Όπως και να χει οι εταιρείες ενέργειας εκτιμούν ότι οι τιμές μπαίνουν σε μία φάση ομαλοποίησης αλλά χωρίς να σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες της ενεργειακής κρίσης. Κάτι που θα αντικατοπτρίζεται στην τιμολογιακή τους πολιτική.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις