ΣΥΡΙΖΑ: Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υπάρξει άλλη τραγωδία

ΣΥΡΙΖΑ: Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υπάρξει άλλη τραγωδία
"Να προτάξουμε την ανθρωπιά" ήταν η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Σήμερα μεταβαίνει στην περιοχή

Στην Καλαμάτα όπου βρίσκονται οι διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. "Το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκολίες, κραυγές και δημαγωγία" επισήμανε στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου

Στην φράση «να μην ναυαγήσει η ανθρωπιά» συνοψίζεται η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία της Πύλου. Παράλληλα με την επισήμανση πως το πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα δεκάδες πρόσφυγες δείχνει ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην επαναληφθεί. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίρπας μεταβαίνει σήμερα στην Καλαμάτα και στον χώρο που θα μεταφερθούν οι διασωθέντες. Παράλληλα εκεί θα ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχέ ςγια την πορεία της επιχείρησης διάσωσης.

Το άμεσο στίγμα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε πάντως στην χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επισήμανε ότι «πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων». Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαλε κάθε προεκλογική δραστηριότητα ενώ κλιμάκιο του αποτελούμενο από τον Αλέξη Χαρίτση και την Αθηνά Λινού βρέθηκαν άμεσα στην Πύλο.

Παράλληλα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε πως «το ναυάγιο της Πύλου ήρθε με τον πλέον δραματικό τρόπο να υπενθυμίσει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκολίες, κραυγές και δημαγωγία. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα». Σημείωσε παράλληλα πως «οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι νούμερα στις στατιστικές. Είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού, είναι ζωές που μετράνε όπως όλες οι άλλες ζωές. Γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ναυαγήσει η ανθρωπιά μας».

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι η πραγματικότητα που υφίσταται στην Ευρώπη και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το προσφυγικό ζήτημα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι κάτι θα αλλάξει. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό επισημαίνοντας την αρθρογραφία των New York Times σχετικά με τα push backs που πραγματοποιούνται από τις ελληνικές αρχές. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη επισήμα πως «το ερώτημα που χρειάζεται να απαντηθεί είναι πως αυτό που έχει γίνει με την ακροδεξιά είναι ότι πολλά κόμματα υιοθετούν ένα τμήμα της ρητορικής της και αυτό πάει όλο το σύστημα προς τα δεξιά».

Ο Νίκος Φίλης με ανάρτησή του τόνισε πως το ναυάγιο στην Πύλο «δεν είναι παρά ένα προαναγγελθέν έγκλημα». Σημείωσε πως «την τελευταία δεκαετία «ανοίχτηκαν» τουλάχιστον 27.000 υγροί τάφοι στη Μεσόγειο. Ο πραγματικός αριθμός θεωρείται πολύ μεγαλύτερος, αφού όλες οι διεθνείς υπηρεσίες και οργανώσεις δέχονται ότι πολλοί πνιγμένοι εξαφανίζονται για πάντα. Η πίεση από τη δυστυχία, τους πολέμους αλλά και την κλιματική κρίση, μεγαλώνει και τροφοδοτεί συνεχώς καραβάνια απελπισμένων. Όταν η ΕΕ επιμένει στην πολιτική της «Ευρώπης – Φρούριο», συνεχώς θα προκαλούνται νέες τραγωδίες».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα