Bloomberg: Πώς οδηγηθήκαμε στη νέα τραπεζική κρίση

Bloomberg: Πώς οδηγηθήκαμε στη νέα τραπεζική κρίση
AP Photo/Ahn Young-joon

Αναταράξεις στις αγορές, αγωνία στους επενδυτές και συναγερμό στις ρυθμιστικές αρχές των χωρών προκάλεσε η κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μόλις 11 ημερών.

Η ταχύτητα με την οποία κατέρρευσαν τέσσερις τράπεζες και δέχθηκε “επίθεση” μία που συνεχίζει να αγωνίζεται να μείνει όρθια έχει φέρει αναταραχή στους επενδυτές. Ενώ όλα συνέβησαν σε διάστημα μόλις 11 ημερών, τα σενάρια που πυροδότησαν την κρίση ήταν καθένα μοναδικό.

Το Bloomberg περιγράφει πώς εξελίχθηκε η τραπεζική κρίση και πώς αντέδρασαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Silvergate

Η Silvergate Capital Corp. ήταν η πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ που κατέρρευσε, λόγω της έκθεσής της στην ραγδαία πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων. Με εξουσιοδότηση από την Federal Reserve, η Federal Deposit Insurance Corp. είχε προσπαθήσει να παρέμβει, συζητώντας με τη διοίκηση τρόπους αποφυγής διακοπής λειτουργίας.

Αλλά η εταιρεία με έδρα τη La Jolla της Καλιφόρνια δεν μπόρεσε να ανακάμψει εν μέσω ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές και μιας ποινικής έρευνας από τη μονάδα απάτης του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις συναλλαγές με το FTX και την Alameda Research του Sam Bankman Fried.

Αν και δεν επιβεβαιώθηκε καμία αδικοπραγία, τα δεινά της Silvergate βάθυναν καθώς η τράπεζα πούλησε περιουσιακά στοιχεία με ζημία για να καλύψει τις αναλήψεις από τρομαγμένους πελάτες της. Ανήγγειλε σχέδια στις 8 Μαρτίου για περάτωση των εργασιών της και εκκαθάριση της τράπεζάς της.

Silicon Valley Bank

Το σοκ από την κατάρρευση της Silvergate έβαλε στο στόχαστρο τη Silicon Valley Bank, που εξυπηρετούσε κυρίως τον τομέα των τεχνολογικών startups. Δεν είχε έκθεση σε κρυπτονομίσματα ούτε σε σκάνδαλα και απάτες αλλά είχε δει μία τρύπα να ανοίξει στον ισολογισμό της από την έκθεση στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Έτσι όταν ανακοίνωσε το σχέδιο για άντληση 2,25 δισ. δολαρίων από τις αγορές μέσω έκδοσης μετοχών, οι επενδυτές άρχισαν να σφυροκοπούν και οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Οι μετοχές της βυθίστηκαν κατά 60% την επόμενη μέρα και η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της FDIC. Όταν η ομοσπονδιακή αρχή δεν μπόρεσε να της βρει αγοραστή, αποφάσισε τη διάλυσή της και την ασφάλιση του συνόλου των καταθέσεών της.

Η First Citizens BancShares Inc., ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αποτυχημένων πιστωτών στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να ελπίζει να συνάψει συμφωνία για το σύνολο της Silicon Valley Bank, ανέφερε το Bloomberg News τη Δευτέρα, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Signature Bank

Η Signature Bank έγινε η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου, καθώς πελάτες απέσυραν το 20% των καταθέσεων. Η πτώση της Silvergate τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε αφήσει τους πελάτες να διστάζουν να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στην Signature Bank, παρά την πολύ μικρότερη έκθεσή της σε κρυπτονομίσματα.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι έχασαν την πίστη τους στην ηγεσία της τράπεζας και ανέλαβαν τον έλεγχο. Τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους ανασφάλιστους πελάτες δόθηκε πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους, σύμφωνα με μια διάταξη που οι ρυθμιστικές αρχές ονομάζουν «εξαίρεση συστημικού κινδύνου».

Τις καταθέσεις της Signature Bank και ορισμένα από τα δάνειά της ανέλαβε η Flagstar Bank της New York Community Bancorp αργά την Κυριακή. Ο αγοραστής συμφώνησε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια, από την FDIC.

Credit Suisse AP PHOTO/SETH WENIG

Credit Suisse

Η 166 ετών Credit Suisse υποχώρησε την Κυριακή, όταν Ελβετοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν για συμφωνία με την UBS Group AG για εξαγορά ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με στόχο την αποφυγή μιας ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η μόνη άλλη επιλογή που εξετάστηκε ήταν η πλήρης ή μερική κρατικοποίηση.

Στις 9 Μαρτίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ετήσια έκθεση της τράπεζας, αναγκάζοντάς την να καθυστερήσει τη δημοσίευσή της. Ο πανικός εξαπλώθηκε μετά την αποτυχία των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας, της Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επενδύσει περαιτέρω στην εταιρεία.

First Republic

Η First Republic Bank έπεσε θύμα της ίδιας φυγής πελατών που τελικά βύθισε τρεις από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές της, με μια εκτίμηση των πιθανών εκροών καταθέσεων να προσδιορίζει το ποσό στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έντεκα αμερικανικές τράπεζες προσπάθησαν να στηρίξουν την First Republic Bank με μια εισροή μετρητών ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Η JPMorgan Chase έχει καταστρώσει ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της First Republic, το οποίο θα μετατρέψει μέρος ή το σύνολο της εισφοράς καταθέσεων ύψους 30 δισ. δολαρίων των 11 τραπεζών σε εισροή κεφαλαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα