Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 24 Ιανουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 24 Ιανουαρίου
Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…: Ατομική έκθεση του Κώστα Ι. Σπυριούνη Γκαλερί Σκουφά

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Repair-Café και επισκευάζω αντί να πετάξω

Σε εποχές μαζικής κατανάλωσης, τα είδη οικιακής χρήσης, που παρουσιάζουν κάποια βλάβη, καταλήγουν πάρα πολύ γρήγορα στα σκουπίδια. Με τα εργαστήρια στο Repair-Café μας θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Στο εργαστήριό μας, θα σας δείξουμε, πώς να επισκευάσετε τα χαλασμένα αντικείμενα σας. Ο Γιάννης και ο Roland θα σας βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους και θα σας συμβουλεύσουν πώς να κάνετε τις ελαττωματικές συσκευές σας να λειτουργήσουν και πάλι. Μπορείτε να φέρετε μαζί σας αντικείμενα όπως καφετιέρα, τοστιέρα, πιστολάκι μαλλιών ή παρόμοια.

Repair-Café Goethe-Institut Athen

Οι εισηγητές σας περιμένουν στο κάτω φουαγιέ του Goethe-Institut Athen μεταξύ 5 και 7 μ.μ. Φέρτε μαζί σας την ελαττωματική συσκευή σας. Ο Γιάννης και ο Roland θα σας βοηθήσουν στην ανάλυση και στην επισκευή των βλαβών. Οι δυο τους θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά φυσικά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η συσκευή σας θα λειτουργήσει ξανά αμέσως.

Ο Γιάννης είναι επιστάτης στο Goethe-Institut Athen και ο Roland είναι ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων και DJ. Τα χέρια του πιάνουν και έχει ήδη “σώσει” πολλές οικιακές συσκευές από τη χωματερή κάνοντας έτσι στο περιβάλλον μια τεράστια χάρη.

Info: Δεν είναι απαραίτητη η εγγραφή. Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000. Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2022, 17:00 – 19:00.

Γυναικεία πορτρέτα του Τάκη Γερμενή

Τάκης Γερμενής, Untitled, oil on canvas, 150x150cm, 2022 Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Δήμος Αθηναίων

Η νέα ατομική έκθεση του Τάκη Γερμενή με τίτλο “in-your-face” αποτελείται από δύο ενότητες γυναικείων πορτρέτων. Στην πρώτη ενότητα, που περιλαμβάνει έργα από το 2015 έως το 2020, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να θίξει -όπως ο ίδιος λέει- “τον εκφυλισμό των αξιών και τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, που συχνά οδηγούν σε φαινόμενα πορνείας, αστέγων και ναρκωτικών”.

Εδώ διακρίνει κανείς αναφορές στο θρησκευτικό και τραγικό στοιχείο της μεσαιωνικής ζωγραφικής του Matthias Grünewald, στα γκροτέσκα γυναικεία πορτρέτα του Otto Dix και στις σκληρές φωτογραφίες του Boris Mikhailov. Η δεύτερη ενότητα (2020-2022) αποτυπώνει γυναίκες καταπιεσμένες από τις κοινωνικές συμβάσεις, από την παράδοση, τη θρησκεία και την οικογένεια. Και οι δύο ενότητες είναι αλληλένδετες με την εμπειρία και την παρακαταθήκη της κρίσης, που οδήγησε στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση. Γενικότερα, οι προσωπογραφίες του Γερμενή εγγράφονται σε μια μακρά παράδοση ρεαλιστικών απεικονίσεων που σχετίζονται με τα δεινά του πολέμου και τις επιπτώσεις της κοινωνικής παρακμής.

Οι προσωπογραφίες του Τάκη Γερμενή βασίζονται σε φωτογραφικά πορτρέτα και αυτοπορτρέτα γυναικών που πρωταγωνιστούν σε πορνοταινίες. Ο καλλιτέχνης αποσαφηνίζει ότι σε αυτές τις φωτογραφίες που αλιεύει από το διαδίκτυο τον ενδιαφέρει η κίνηση του σώματος, η πόζα, και όχι η σεξουαλική έλξη ή ο προκλητικός χαρακτήρας των σωμάτων.

Εγκαίνια: Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, 19:00-22:00. Έως και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Δήμος Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, Στάση μετρό Κεραμεικός.

Μέσα” στο video installation του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Julian Mommert

Ένας εξάωρος εικαστικός διαλογισμός από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο. Ελάτε ΜΕΣΑ καθημερινά από τις 6 μμ ως τα μεσάνυχτα. Καθίστε, ξαπλώστε, πιείτε, χαλαρώστε, ονειρευτείτε ή κοιμηθείτε ακόμα, μέσα στην φιλόξενη ατμόσφαιρα της βίντεο εγκατάστασης ΜΕΣΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Παράλληλα με το ΜΕΣΑ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το BACKSIDE, που γύρισε και μόνταρε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στα παρασκήνια της μαραθώνιας εξάωρης παράστασης. Ένα document των μυστικών μηχανισμών του ΜΕΣΑ και της ακαταμάχητης γοητείας των πρωταγωνιστών της.

  • Σύλληψη, σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
  • Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
  • Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…: Ατομική έκθεση του Κώστα Ι. Σπυριούνη στην Γκαλερί Σκουφά

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση του Κώστα Ι. Σπυριούνη με τίτλο: “Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…”. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα, τα οποία ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 χρόνων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2023. Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι.

Έκθεση “Atlas of Mediterranean liquidity”

MedLiquidityAtlas, Spyridaki Goethe-Institut Athen

Τα Ινστιτούτα Goethe στη Μεσόγειο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν μια σειρά ψηφιακών χαρτών σχετικά με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλλιτέχνες και δημιουργοί σε συνεργασία με επιστήμονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν διαδραστικούς χάρτες μέσα από τους οποίους αναδύεται μια πολυφωνική συλλογή νέων προοπτικών και αφηγήσεων γύρω από τη σχέση μας με το στοιχείο του νερού.

Για τον ψηφιακό χάρτη που αφορά την Ελλάδα, οι τοπικοί εταίροι του έργου – η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού Commonspace και η ομάδα έργου του γεωγράφου-βιολόγου Σταμάτη Ζόγκαρη επικεντρώνονται στην πόλη της Αθήνας. Η έρευνά τους γύρω από τον αστικό χώρο και τη βιοποικιλότητα των λιγοστών υδάτινων στοιχείων της πόλης συναντώνται στο Goethe-Institut Athen για να δημιουργήσουν μια εγκατάσταση που δίνει στο κοινό της πρωτεύουσας πρόσβαση σε έναν μέχρι τώρα «αθέατο» χάρτη του νερού.

Σχεδιασμένος από την Αθηναία αρχιτέκτονα Ελένη Σπυριδάκη, ο διαδραστικός χάρτης της Αθήνας «ζωντανεύει» στον χώρο του Goethe-Institut Athen, όπου και φιλοξενείται. Ακόμη, μια γωνιά ανάγνωσης στο Ινστιτούτου είναι αφιερωμένη στους τίτλους της βιβλιοθήκης για το νερό ως φυσικό πόρο.

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000, Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαρτίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη 09:00 – 22:00, Παρασκευή 09:00 – 17:00, Σάββατο 09:00 – 14:00.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα