“Ατμοσφαιρικοί ποταμοί” και έντονα καιρικά φαινόμενα στις Δυτικές ΗΠΑ

“Ατμοσφαιρικοί ποταμοί” και έντονα καιρικά φαινόμενα στις Δυτικές ΗΠΑ
Κακοκαιρία στην Καλιφόρνια ap

Τι είναι οι "ατμοσφαιρικοί ποταμοί" που έπληξαν τις δυτικές ΗΠΑ και οι οποίοι αναμένεται να "χτυπήσουν" ξανά την Καλιφόρνια μέσα στις επόμενες μέρες.

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την Καλιφόρνια στα τέλη του 2022, η πολιτεία επηρεάστηκε από έναν “ατμοσφαιρικό ποταμό” στις 4 και 5 Ιανουαρίου 2023. Μια περιοχή με μεγάλα ποσά υγρασίας από τον τροπικό Ειρηνικό αλληλεπίδρασε με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που ενισχύθηκε γρήγορα στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, προκαλώντας έντονα φαινόμενα με πλημμύρες, ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια είδαν ταχύτητες ανέμου που έφταναν τα 80 μίλια την ώρα και τοπικά τα ξεπερνούσαν. Το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου, η ταχύτητα του ανέμου ξεπέρασε τα 100 μίλια την ώρα κοντά στη λίμνη Tahoe με μεγάλα ύψη βροχής κοντά στη Σάντα Κρουζ και το Σαν Φρανσίσκο. Το σύστημα συνέχισε να επηρεάζει την περιοχή καθώς κινήθηκε ανατολικά στις 5 Ιανουαρίου και ορισμένες περιοχές νότια του Big Sur είδαν 6 έως 8 ίντσες βροχής σε 24 ώρες.

Οι σκούρες πράσινες περιοχές στον παραπάνω χάρτη μας δείχνουν μια στενή ζώνη υγρασίας που ρέει από τον τροπικό Ειρηνικό προς τη Δυτική Ακτή. Η εικόνα προήλθε από το Σύστημα Παρατήρησης Γης Goddard της NASA, Atmospheric Data Assimilation System (GEOS ADAS), το οποίο χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα και μοντέλα φυσικών διεργασιών για να υπολογίσει τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα. Οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί αποτελούνται από στενές ζώνες ενισχυμένης μεταφοράς υδρατμών, συνήθως κατά μήκος των ορίων μεταξύ μεγάλων περιοχών αποκλίνουσας επιφανειακής ροής αέρα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μετωπικών ζωνών σε συνδυασμό με εξωτροπικούς κυκλώνες που σχηματίζονται πάνω από τους ωκεανούς.

Τα συστήματα Pineapple Express είναι τα οι συχνοί και αντιπροσωπευτικοί τύποι ατμοσφαιρικών ποταμών. Το όνομα οφείλεται στους θερμούς υδρατμούς που προέρχονται από τους τροπικούς της Χαβάης που ακολουθούν διάφορα μονοπάτια προς τη δυτική Βόρεια Αμερική, φθάνοντας σε γεωγραφικά πλάτη από την Καλιφόρνια και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό έως τη Βρετανική Κολομβία και ακόμη και τη νοτιοανατολική Αλάσκα Η σειρά των ατμοσφαιρικών ποταμών που κατακλύζουν την Καλιφόρνια τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ευπρόσδεκτη ανακούφιση για την επίμονη ξηρασία της πολιτείας. Στο παρακάτω animation βλέπουμε τη ροή ενός ανάλογου συστήματος τον Ιανουάριο του 2017.

Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια εμφανίζονται τακτικά το χειμώνα και αντιπροσωπεύουν έως και το 50 τοις εκατό της βροχής και του χιονιού που πέφτει στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η ορογραφία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην ένταση των βροχοπτώσεων.

Η ταχεία διαδοχή των ατμοσφαιρικών ποταμών αφήνει τις περιοχές πιο επιρρεπείς στις πλημμύρες και η διαδικασία μοιάζει πολύ με τα συστήματα που επηρεάζουν τη χώρα μας, έρχονται από το Ιόνιο και προκαλούν μεγάλα ύψη βροχής πάνω από την Πίνδο.

Η παρακάτω εικόνα αποκτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023, στις 1:20 μ.μ. από τη σουίτα Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) του δορυφόρου NOAA-20. Δείχνει την καταιγίδα καθώς δυνάμωνε, γεγονός που συνέβαλε στην υψηλή ταχύτητα του ανέμου. Όταν η πίεση του αέρα σε έναν κυκλώνα μεσαίου γεωγραφικού πλάτους πέφτει γρήγορα και οι άνεμοι εντείνονται, αυτά τα συστήματα υπόκεινται σε μια διαδικασία που οι μετεωρολόγοι καλούμε κυκλογέννεση.

Τα συστήματα όπου η κεντρική πίεση πέφτει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1 millibar την ώρα και για διάστημα τουλάχιστον 24 ωρών ονομάζονται «μετεωρολογικές βόμβες». Με την διέλευση του συστήματος καταστράφηκαν οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος και έμεινα χωρίς ρεύμα πάνω από 170.000 σπίτια από το πρωί της 5ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη PowerOutage.us. Οι περισσότερες διακοπές σημειώθηκαν σε παράκτιες κομητείες όπως το Mendocino, το Sonoma και το San Mateo.

Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια προκαλούν τους πιο καταστροφικους τύπους των συστημάτων στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, ειδικά όσον αφορά τους επικίνδυνους ανέμους που παράγουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας τον Duane Waliser στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. Ο Waliser και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις πιο καταστροφικές ανεμοθύελλες των τελευταίων 20 ετών – όπου το 2 % αφορά την ταχύτητα του ανέμου κοντά στην επιφάνεια της Γης – και διαπίστωσαν ότι τα ατμοσφαιρικά ποτάμια σχετίζονται με έως και τα μισά από αυτά τα πολύ ισχυρά συστήματα . Καθώς οι Καλιφορνέζοι καθάρισαν από αυτό το τελευταίο σύστημα καταιγίδων, το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέμενε ότι περισσότεροι ατμοσφαιρικοί ποταμοί θα φτάσουν στην πολιτεία μέσα στο επόμενο διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα