Τράπεζες: Τα μηνύματα Μητσοτάκη για δάνεια, ΤΧΣ και πλειστηριασμούς

Τράπεζες: Τα μηνύματα Μητσοτάκη για δάνεια, ΤΧΣ και πλειστηριασμούς
iStock

Την επιβράβευση των καλών πελατών ζήτησε από τις τράπεζες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την αποχώρηση του Δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο και στηρίζοντας το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Μήνυμα προς τις τράπεζες να στηρίξουν και να επιβραβεύσουν τους «καλούς πελάτες» έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την αποχώρηση του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των εγχώριο πιστωτικών ιδρυμάτων και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θέση πως οι τράπεζες πρέπει να επιβραβεύουν τους «καλούς πελάτες». Όπως τόνισε ο ίδιος, η κυβέρνηση απέτρεψε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων σε δύσκολες συνθήκες.

«Όταν ήρθαμε στα πράγματα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40%, εκεί τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί μας τα παρέδωσε. Σήμερα είναι κάτω του 10%. Κανείς δεν μιλάει για συστημικό πρόβλημα πια στις ελληνικές τράπεζες. Όταν ήρθαμε στα πράγματα δεν ήταν έτσι, υπήρχε μεγάλη ανησυχία για συστημικό κίνδυνο όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων» είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ήδη έχουμε δει κάποιες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως θα ανέμενε «έναν πραγματικό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών στην προσπάθεια προσέλκυσης πελατών σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται», υπογραμμίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια φάση σήμερα που υπάρχει πιστοληπτική επέκταση, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες δανειοδοτήσεις και οι τράπεζες προφανώς πρέπει να ανταγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο».

«Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους. Το ίδιο πρέπει να σκέφτονται να κάνουν και οι τράπεζες με κάποιο τρόπο. Τους συνεπείς δανειολήπτες δεν πρέπει να τους ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «πολλές φορές σηκώνουν το βάρος, πολλές φορές εις βάρος άλλων δαπανών, με μεγάλη δυσκολία μπορούν να τα βγάζουν πέρα».

«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε δυσκολία για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεωκοπίας, αλλά και πάρα πολλούς άλλους οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με μεγάλες δυσκολίες επιλέγουν αυτόν τον δρόμο που είναι και ο σωστός δρόμος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η αποκρατικοποίηση των τραπεζών

Ερωτηθείς για την στρατηγική του Δημοσίου στις συστιμικές τράπεζες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΤΧΣ έχει εκπονήσει στρατηγική αποεπένδυσης. Επί της αρχής η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει συστημικός λόγος να ελέγχει το Δημόσιο σημαντικά ποσοστά. Ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την στρατηγική αποεπένδυσης που έχει δώσει στη δημοσιότητα η διοίκηση του ΤΧΣ, το τελευταίο δύναται να προχωρά σε διάθεση ποσοστών σε τράπεζες ίσο ή μεγαλύτερο του 5%, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή δημόσιας εξαγοράς. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση διάθεσης του 1,4% της Eurobank, που κατέχει το ΤΧΣ καθώς παρ’ ότι το ποσοστό υπολείπεται του 5%, αφορά στο σύνολο της συμμετοχής του.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη κινητοποιηθεί, προκειμένου να βρουν επενδυτές ή «έξυπνες» λύσεις, ώστε να δρομολογηθεί σοβαρή μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, είτε η αποεπένδυσή του.

Όπως έχει γράψει ήδη το news247.gr ήδη καταγράφεται αναιμικό ενδιαφέρον τόσο από το Public Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia για το ως 20% της Εθνικής Τράπεζας, όσο και την ION Investments για το 18% της Τράεπζας Πειραιώς το οποίο ωστόσο αποτελεί αυτόκλητες προσφορές, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ιδιωτική συναλλαγή.

Αντίστοιχες προσφορές αναμένει η αγορά και για τα ποσοστά, που διατηρεί το ΤΧΣ σε Alpha (9%) και Eurobank (1,4%).

Τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δίνουμε προτεραιότητα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τα νούμερα δεν είναι αυτά που περιμέναμε αλλά είναι καλύτερα από το παρελθόν, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις απευθείας μεταξύ τραπεζών και πελατών.

Υπάρχουν τα νομικά εργαλεία ώστε το σπίτι που μπαίνει σε πλειστηριασμό να αποκτάται από ένα δημόσιο φορέα, ο οποίος θα το διαθέτει έναντι ενοικίου στον δανειολήπτη. Το πλαίσιο είναι πλήρες και επαρκές. Ελλοχεύει ωστόσο ο «ηθικός κίνδυνος», γι’ αυτό πρέπει να κυνηγάμε πάντα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών ο εξωδικαστικός μηχανισμός , προσφέρει ρυθμίσεις με μέσο «κούρεμα» 20% περίπου για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 30,8% για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης το προσεχές 5μηνο, νέες ρυθμίσεις οφειλών από 1,5 έως 1,8 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δίνοντας το μήνυμα για «σκληρότερη δουλειά ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους. Στόχος, το σύνολο των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού να προσεγγίσει συνολικά τα 3,9 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.

Το μήνυμα για επιτάχυνση των ρυθμίσεων δόθηκε προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε διαδοχικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης, ανοίγοντας την αυλαία των συναντήσεων με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου για το 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα