Με προβλήματα η υποβολή αιτήσεων για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στέγης
Έχουν πάρει "πράσινο φως" 3.800 δικαιούχοι, κατά κύριο λόγο οικιακοί καταναλωτές. Μικρό το ενδιαφέρον από αγρότες.
- 12 Μαΐου 2023 06:15
Ώθηση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες δίνει το πρόγραμμα που εγκαινίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα με τα συνολικά αιτήματα να φτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 5.250 αιτήσεις εκ των οποίων οι 3.800 έχουν ήδη πάρει το “πράσινο φως” από τον ΔΕΔΔΗΕ για οριστικούς όρους σύνδεσης.
Το ενδιαφέρον, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, αφορά κυρίως νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λιγότερο αγρότες, καθώς όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του αντικειμένου, το ανώτατο όριο των 10 kW υπολείπεται σημαντικά των ενεργειακών αναγκών που έχει ένας αγρότης, με αποτέλεσμα να μην συνιστά συμφέρουσα επιλογή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με μπαταρία.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των αιτήσεων για μικρά φωτοβολταϊκά που αιτούνται όρων σύνδεσης ανέρχονται στις 8.200 και αφορούν, πέραν των παραπάνω αιτημάτων στα πλαίσια του προγράμματος του ΥΠΕΝ, οικιακά φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρία, επιχειρήσεις χωρίς μπαταρία και αντίστοιχα αγρότες χωρίς μπαταρία. Ειδικότερα, τα αιτήματα των αγροτών φτάνουν τα 420 (στις 8.200 αιτήσεις) εκ των οποίων τα 60 είναι με μπαταρία.
Συνεχίζουν τα προβλήματα με την πλατφόρμα
Όπως μεταφέρουν στελέχη του κλάδου, στο ακέραιο παραμένουν τα «κωλύματα» στη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει κάποιος ενδεικτικός χρονικός ορίζοντας για την επίλυσή τους και παρά το γεγονός ότι είναι γνωστά και καταγεγραμμένα.
Οι δικαιούχοι αγρότες καλούνται να υποβάλουν Δήλωση Στοιχείων Πραγματικών Δικαιούχων από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να εγγράφονται σε αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι αιτήσεις στο κομμάτι των αγροτών ενώ, το «help desk» του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, απαντάει πως αναμένει σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος επ αυτού.
Μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα δημιουργεί η «αναντιστοιχία» που υπάρχει μεταξύ της νομοθετικής πρόβλεψης για την δυνατότητα ακύρωσης ή ανάκλησης των αιτήσεων και της πραγματικής λειτουργίας της πλατφόρμας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω των «ζητημάτων» που υπάρχει από την πρώτη στιγμή έναρξης της διαδικασίας, πλήθος επενδυτών έχουν υποπέσει σε λάθη, υποχρεούμενοι να προχωρήσουν σε ακυρώσεις των υποβληθείσων αιτήσεων προκειμένου να τα διορθώσουν και να αποφύγουν έτσι την απόρριψη της αίτησης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις «συνδικαιούχων».
Πιο συγκεκριμένα, ένας συνδικαιούχος σε ένα χώρο (πχ αντρόγυνο που ο σύζυγος κατέχει το 50% της κυριότητας και η σύζυγος το υπόλοιπο 50%) προς εγκατάσταση φ/β με μπαταρία όφειλε, κατά το στάδιο που γίνεται η σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ, να επιλέξει στην ‘κυριότητα’ την επιλογή «Άλλο» και στη συνέχεια να επεξηγήσει το μερίδιο κυριότητας που κατέχει στο κτίριο που θέλει να γίνει η εγκατάσταση. Αυτό, ωστόσο, έγινε γνωστό, εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα, ο συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος επενδυτής να υποχρεούται να ακυρώσει την αίτηση που έχει υποβάλει και να την ξανακάνει σωστά. Αν τώρα «μετράει» ήδη μια ακύρωση για κάποιο άλλο λόγο, τότε «αυτομάτως» μένει εκτός, γιατί 3η φορά, ως λειτουργεί το σύστημα, δεν μπορεί να υποβάλει αίτημα. Αν πάλι αφήσει την αίτηση ως έχει, τότε, κατά την εξέτασή της από τον ΔΕΔΔΗΕ, θα απορριφθεί ως «λάθος».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις