Ανακατατάξεις στα μερίδια των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος έφερε ο Μάρτιος

Ανακατατάξεις στα μερίδια των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος έφερε ο Μάρτιος
Ηλεκτρική ενέργεια eurokinissi

Όσον αφορά το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, στην πρώτη θέση βρέθηκαν για έναν ακόμη μήνα οι ΑΠΕ, με μερίδιο 35%.

Την ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση και της εγχώριας αγοράς Επόμενης ημέρας (χονδρική ρεύματος) από τα «υψηλά» της ενεργειακής κρίσης, πιστοποιεί το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Μάρτιο, σύμφωνα με το οποίο η DAM σημείωσε σημαντική αποκλιμάκωση τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση.

Πιο συγκεκριμένα, η DΑΜ διαμορφώθηκε στα 122,76 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 21,4% από τον Φεβρουάριο, μήνα στον οποίο είχε κλείσει στα 156,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στο ζενίθ της κρίσης παραπέμπει η τιμή της αγοράς Επόμενης ημέρας τον Μάρτιο του 2022, πρώτο μήνα στον οποίο είχαν αποτυπωθεί οι αρνητικές επιπτώσεις από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου όλης της Ευρώπης.

Έτσι, τον Μάρτιο του 2022 η DAM είχε εκτιναχθεί στην ιλιγγιώδη τιμή των 272,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Κάτι που σημαίνει ότι ένα χρόνο αργότερα έχει αποκλιμακωθεί κατά 55%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αποκλιμάκωση κάθε άλλο παρά σημαίνει επιστροφή στα δεδομένα προ της ενεργειακής κρίσης, καθώς τα επίπεδα των τιμών μπορούν να είναι χαμηλότερα μεν από το απόγειο της εκτίναξής τους, ωστόσο ακόμη και τώρα απέχουν αισθητά από την προηγούμενη «κανονικότητα». Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2021 η εγχώρια χονδρεμπορική τιμή ήταν 57,64 €/MWh.

Όσον αφορά το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, στην πρώτη θέση βρέθηκαν για έναν ακόμη μήνα οι ΑΠΕ, με μερίδιο 35%. Επίσης, ο Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από μεγάλο μερίδιο εισαγωγών (23%), ενώ το ίδιο μερίδιο είχε και το αέριο. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο λιγνίτης, με ποσοστό 13%.

Όσον αφορά τα μερίδια των προμηθευτών, καταγράφηκε μία μικρή μείωση κατά 1,47% του ποσοστού της ΔΕΗ, το οποίο διαμορφώθηκε σε 61,53% από 63% τον Ιανουάριο. Ανάλογη ήταν η αύξηση του συνολικού μεριδίου των ιδιωτών προμηθευτών, το οποίο άγγιξε το 38,47%.

Την ίδια στιγμή, ανακατάταξη σημειώθηκε στην πρώτη θέση των ιδιωτών προμηθευτών, καθώς τον Μάρτιο πήρε τα σκήπτρα η ΗΡΩΝ με 7,53% (από 7,24%). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Mytilineos με 7,47% (από 7,49%), ενώ ακολούθησε η Elpedison με 6,07% (από 6%).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα