Ο Μητσοτάκης αναπολεί το “Μένουμε Ευρώπη”

Ο Μητσοτάκης αναπολεί το “Μένουμε Ευρώπη”
Κυριάκος Μητσοτάκης sooc

Στις εκλογές του 2023 ο πρωθυπουργός πηγαίνει με τη στρατηγική του 2019… αντεστραμμένη. Το μήνυμα προς “πατριώτες” και “εκσυγχρονιστές” 

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου βασίζεται όλο και πιο ξεκάθαρα στην ελπίδα ανασύστασης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που ξεκίνησε από το “Μένουμε Ευρώπη” το 2015 και οδήγησε στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019.

Ειδικότερα, από τα Γιάννενα χθες ο πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα πως πηγαίνει στις κάλπες του 2023 με τη στρατηγική του 2019 αλλά αντεστραμμένη: Το 2019 είχε συσπειρώσει δεξιούς και ΠΑΣΟΚογενείς (και Ποταμίσιους) ψηφοφόρους γύρω από το αίτημα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Το 2023 επιχειρεί να κρατήσει το ίδιο κοινό, αυτή τη φορά με την “απειλή” ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην εξουσία.

“Μέχρι σήμερα καταφέραμε να «μείνουμε Ευρώπη» -Θυμάστε το σύνθημα αυτό, τόσο επίκαιρο, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, φίλες και φίλοι, τι πήγε να γίνει το 2015, μην ξεχνάμε πόσο κοντά φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του δήλωσε ευθέως: “Πρέπει να ξανά διαμορφώσουμε αυτό το πατριωτικό και εκσυγχρονιστικό ρεύμα που το 2019 ενώθηκε για να βγάλει τον τόπο από την καθήλωση”.

“Η Ελλάδα του 2023 δεν θυμίζει σε τίποτα τη χώρα των κλειστών τραπεζών, των φόρων, της ανεργίας, του διεθνούς περιθωρίου”, υποστήριξε επίσης.

Κάλεσε τους πολίτες, ιδίως δε όσους θεωρούν εαυτούς “μεσαία τάξη”, αλλά και τους επαγγελματίες, μαγαζάτορες, επιχειρηματίες, να θυμηθούν “τις μειώσεις στα εισοδήματα, τους φόρους που βίωσαν επί ΣΥΡΙΖΑ και να συγκρίνουν με τις ελαφρύνσεις που έχουν σήμερα.”

Για να απευθυνθεί στο δεξιό κοινό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: “Στο δρόμο προς την 21η Μαΐου θα πρέπει να αναμετρηθεί η «χώρα σκορποχώρι των ανοιχτών συνόρων» με την ασφαλή Ελλάδα του 2023.”

Και για να “πιάσει” το κεντρογενές κοινό κατήγγειλε το ΣΥΡΙΖΑ ότι μλά για δικαιοσύνη με σύνθημα ενώ έχει δύο καταδικασμένους υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο. Σχολίασε επίσης: “Το θράσος αυτών που τελευταία καταγγέλλουν το διχασμό όταν οι ίδιοι διαλαλούν, ακόμα και σήμερα, «ή εμείς ή αυτοί» και μας απειλούν και όλους μας ότι θα είναι αλλιώς τη δεύτερη φορά.”

Ο πρωθυπουργός παραλλήλισε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα με το Γιώργο Παπανδρέου αλλά και σχολίασε την υποψηφιότητα του ράπερ Μιθριδάτη με το ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας αφενός να ανακινήσει το αντιπασοκικό συναίσθημα των παραδοσιακών δεξιών και αφετέρου να απευθυνθεί σε ευαισθησίες των κεντρώων ψηφοφόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βέβαια ο πρώτος πρωθυπουργός που διεκδικεί την επανεκλογή του με το επιχείρημα “θέλετε να επιστρέψουν οι προηγούμενοι”. Το ερώτημα είναι όμως εάν η στρατηγική του 2019 μπορεί να εφαρμοστεί, έστω και αντεστραμμένη, με επιτυχία το 2023.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορεί. Και αυτό καθώς εκτιμούν ότι οι δεξιοί, αλλά και οι κεντρώοι ψηφοφόροι φοβούνται ακόμη την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ειδικότερα ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να μετατρέψε το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πραγματικά κεντροαριστερό κόμμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο κεντρώων ψηφοφόρων. Και αφετέρου ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πια το δίπολο μνημόνιο- αντιμνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε την ανοχή δεξιών ψηφοφόρων, στην επιλογή των οποίων βαρύνει το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα. Βέβαια η ΝΔ τηρεί σιγήν ιχθύος για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά προβάλλει το φράχτη στον Έβρο και τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία για να πείσει το δεξιό κοινό.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται επίσης στην υπόθεση ότι η ακρίβεια στην πραγματικότητα δεν αγγίζει τόσο πολύ ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, όσο και εάν οι πολίτες διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος ζωής. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ειδικότερα ότι με τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, ακόμη και το σουπερμάρκετ, αλλά και με τις μειώσεις φόρων, θα καταφέρουν να κρατήσουν το εκλογικό κοινό που θεωρεί εαυτόν “μεσαία τάξη” και το οποίο σε ένα βαθμό συμπίπτει με το κοινό του “Μένουμε Ευρώπη”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα