Σχέδιο για έναν ασφαλή, ευρωπαϊκού επιπέδου σιδηρόδρομο από τον Αλέξη Τσίπρα

Σχέδιο για έναν ασφαλή, ευρωπαϊκού επιπέδου σιδηρόδρομο από τον Αλέξη Τσίπρα
Από συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο στις 10 Μαρτίου Eurokinissi

Παρουσιάζονται σήμερα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια των μεταφορών. Εθνικό σχέδιο ενάντια στην απαξίωση τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έναν ασφαλή, ευρωπαϊκών προδιαγραφών σιδηρόδρομο παρουσιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση με αντικείμενο την ασφάλεια στις μεταφορές που θα πραγματοποιηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο». Η δημόσια παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιείται σε μία περίοδο που είναι ακόμη νωπή η μνήμη από την τραγωδία των Τεμπών στην οποία αναμένεται να αναφερθεί εκτεταμένα . Παράλληλα όμως θα παρουσιάσει και έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό με στόχο να αναστραφούν οι πολιτικές της εγκατάλειψης των μεταφορικών υποδομών της χώρας, που ακολούθησε η Ν.Δ, μέσω ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Βουλή στις 30 Μαρτίου, όταν συζητούνταν το νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών είχε αναφερθεί στα θέματα που πρέπει να απαντηθούν για την λειτουργία του σιδηροδρόμου. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι το «πώς θα έχουμε ασφαλείς μετακινήσεις, πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα συστήματα και οι δημόσιες υποδομές, πώς θα διαμορφώσουμε μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας, πώς η ζωή του καθενός και της καθεμιάς θα μετράει πρώτα και πριν απ’ όλα τα άλλα». Αυτά ενώ είχε ασκήσει κριτική στην Νέα Δημοκρατία για «συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο για να φτάσουμε τελικά στο αδιανόητο δύο τρένα επί 12 περίπου λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή, το ένα απέναντι στο άλλο».

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παίξει οι επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδομο τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία των Τεμπών. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Μαρτίου μετά την συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανοδηγών. Όπως είχε ζητούμενο δεν είναι μόνον να διαπιστωθεί τι έγινε το μοιραίο βράδυ αλλά «να δούμε και τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής για να μην ξαναγίνει μια τέτοια τραγωδία, για να έχουμε ασφάλεια σε ένα μεταφορικό μέσο που θα έπρεπε να είναι – και στην Ευρώπη είναι – το πιο ασφαλές»

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια των μεταφορών θα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση των κυβερνητικών επιλογών. Αυτές που – σύμφωνα με όσα λένε στην Κουμουνδούρου – συνίσταται στην εγκατάλειψη των υποδομών και τις λογικές των περεταίρω ιδιωτικοποίησεων. Θα εστιάζει στην δημιουργία ενός σιδηροδρόμου ευρωπαϊκών προδιαγραφών με έγκαιρο και αποτελεσματικό έλεγχο ασφάλειας. Το εργαλείο που θα αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η επαναφορά στο προσκήνιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών που είχε συγκροτηθεί επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία μάλιστα με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Στα ζητήματα της ασφάλειας των αστικών λεωφορείων αναφέρθηκε χθές ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς Eurokinissi

Πάντως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να περιέχει και μέτρα για τις υπόλοιπες κατηγορίες των μαζικών μεταφορών. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η δήλωση που έκανε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Νίκος Παππας αναφερόμενος στα αστικά λεωφορεία. Όπως δήλωσε «εδώ και 3,5 χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει και ιδιωτικοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες. Μειωμένα δρομολόγια με οχήματα που τα νοικιάζουμε στην τιμή αγοράς του καινούριου. Οχήματα που ακινητοποιούνται και πιάνουν φωτιά στη μέση του δρόμου. Οι ασφαλείς, σύγχρονες, δημόσιες συγκοινωνίες είναι υποχρέωση της Πολιτείας και δικαίωμα των πολιτών. Τις μέρες που τις απομένουν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακούσει τους εργαζόμενους σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Όχι όπως στο σιδηρόδρομο που κώφευε».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα