Χωρίς ιατρική περίθαλψη το 3,6% των παιδιών στην ΕΕ – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Χωρίς ιατρική περίθαλψη το 3,6% των παιδιών στην ΕΕ – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Και όμως, υπάρχουν γονείς που δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους στον γιατρό Getty Images/iStockphoto

Αυξήθηκαν τα τελευταία τα παιδιά που δεν πηγαίνουν στον γιατρό για βασικές ιατρικές ανάγκες και οδοντριατρικές, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Τι συμβαίνει χώρα μας.

Μπορεί, για πολλούς λόγους, ένας ενήλικας να μην φροντίζει την υγεία του ή να μην αντιμετωπίζει σωστά τις παθήσεις του, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτεί ειδικό.

Όμως για τα παιδιά η ιατρική φροντίδα δεν είναι κάτι που μπορεί να παρακαμφθεί.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από την πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), υπάρχουν στην Ευρώπη σήμερα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε γιατρό, ούτε σε οδοντίατρο.

Μάλιστα, τα ποσοστά των παιδιών που παραμένουν με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τη έρευνα που δημοσίευσε χθες, Δευτέρα η Eurostat και αφορά το έτος 2021, το 3,6% των παιδιών (κάτω των 16 ετών) στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης αυτός το 2017 ήταν μόλις 1,6% στις χώρες της ΕΕ. Κάτι που σημαίνει ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχει εκτιναχθεί, καθώς έχει αυξηθεί περίπου 125%.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από διάγνωση και θεραπεία, καθώς έχουν εκδηλώσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όμως οι γονείς τους δεν τα πηγαίνουν στον γιατρό.

Το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο, στο 3,4% για τις οικογένειες που το παιδί διαμένει μόνο με τον έναν γονιό.

Σε ποιες χώρες οι γονείς δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους στον γιατρό

Τα πιο θλιβερά ποσοστά τα έχουν η Πολωνία με 7,3% ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες σε παιδιά, η Λετονία με 6,4% και ακολουθούν η Ουγγαρία και η Ρουμανία με 4,7% και οι δύο, ενώ την αρνητική λίστα συμπληρώνει η Ισπανία. με 4,6%

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Αυστρία με μόλις 0,3%, το Λουξεμβούργο με 0,4%, η Κροατία με 0,9% και η Μάλτα, η Λιθουανία και η Κύπρος με 1,5%.

Η χώρα μας, αν και το Εθνικό Σύστημα Υγεία (ΕΣΥ) βασίζεται στη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπάρχουν γονείς που δεν επισκέπτονται γιατρό όταν τα παιδιά τους το έχουν ανάγκη.

Ευτυχώς πρόκειται για εξαιρέσεις, καθώς το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1,6%, βάζοντας στη χώρα μας στην 7 καλύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα με τον οδοντίατρο

Χειρότερη είναι η κατάσταση με την οδοντιατρική περίθαλψη, καθώς κατά μέσο όρο το 4,4% των παιδιών στις χώρες της ΕΕ έχει ανεκπλήρωτες οδοντιατρικές ανάγκες. Το 2017 το ποσοστό αυτό ήταν 2,6%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεκπλήρωτης οδοντιατρικής ανάγκης είχαν η Λετονία με 7,7%, η Ισπανία με 7,1%, η Ουγγαρία με 7%, η Σλοβενία με 6,8% και η Πορτογαλία με 6,4%.

Στις χώρες με τα πιο φροντισμένα παιδικά δόντια βρίσκονται το Λουξεμβούργο με 0,6%, η Κροατία με 0,8%, η Σουηδία με 1,1% και η Αυστρία και Ιταλία και οι δύο με 1,2%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η καλύτερη θέση με 1,8%.

Εξαιρετικά υψηλά τα ποσοστά στους ενηλίκους στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΙΠΟΚΕ) και τα αποτελέσματα της μελέτης τίτλο «Ο αντίκτυπος της υποεπένδυσης στο Φάρμακο και τις Υπηρεσίες Υγείας», η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των ενήλικων ασθενών.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια από το 10% που ήταν οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των πολιτών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, έχουν εκτοξευθεί σήμερα στο 27%.

Εξετάζοντας η μελέτη την ικανοποίηση των ευρωπαίων πολιτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας, προέκυψε ότι οι Έλληνες άνω των 16 ετών δηλώνουν τη χαμηλότερη ικανοποίηση.

Συγκεκριμένα, το 45% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποίηση από το σύστημα υγείας έναντι του 96,5% των Ελβετών, το 94% των Δανών, και το 91% των Ισπανών.

Από περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η επένδυση στην υγεία αυξάνει σημαντικά την ευημερία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα