Eurostat: Μεγάλος πονοκέφαλος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Eurostat: Μεγάλος πονοκέφαλος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα
Σούπερ Μάρκετ eurokinissi

Επιβαρυντικό στοιχείο για την πορεία των τιμών είναι και τα επιτόκια, που ανεβάζουν τα κόστη για τις επιχειρήσεις.

Ανακοινώνει σήμερα η Eurostat την πορεία του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο και το σύνολο του 2022, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης, όσο και στην, Ελλάδα, ενδεχομένως και σε ποσοστό κάτω από το 8,5%.

Στην κίνηση αυτή καταλυτικό ρόλο παίζει η πτώση των τιμών στην ενέργεια, ωστόσο “βαρόμετρο” για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας και δη των οικονομικών των νοικοκυριών θα αποτελέσει ο πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων, ο δείκτης των οποίων ήδη κινείται με ρυθμούς αύξησης της τάξεως του 15%. Μάλιστα εκτιμήσεις παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για τον μήνα Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή είχε μια επιβράδυνση το Νοέμβριο, αυξήθηκε δηλαδή με ρυθμό 8,5%, από 9,1% τον Οκτώβριο 2022, ωστόσο συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε όλη τη γκάμα των αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. ενέργεια, πλην ηλεκτρισμού, και είδη διατροφής) εκτός από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σε ετήσια βάση υπήρξαν μεγάλες ανατιμήσεις, πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε: Ψωμί και δημητριακά (18,7%), Κρέατα- γενικά (16,7%), Ψάρια- γενικά (1,9%), Γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), Έλαια και λίπη (20,4%), Φρούτα- γενικά (3,7%), Λαχανικά- γενικά (12,6%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,6%), Λοιπά τρόφιμα (12,9%), Καφέ- κακάο- τσάι (11,9%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (8,9%), Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (7,1%), Ένδυση και υπόδηση (10,9%) κτλ.

Τα τρόφιμα

Με δεδομένο ότι ο δομικός πληθωρισμός κινείται ανοδικά και ότι το κόστος παραγωγής στη βιομηχανία ανεβαίνει η τάση ανατιμήσεων στα τρόφιμα αναμένονται ισχυρές και το 2023. Ήδη, καταγράφονται ανατιμήσεις ενώ οι προβλέψεις παραπέμπουν σε αυξήσεις τιμών, ανάλογα τον κωδικό, έως και 30%.

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, την Τετάρτη, παραδέχτηκε ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν ξεκινήσει και αυξάνουν κάποιες τιμές, με βάση τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών για τη νέα χρονιά ωστόσο σημείωσε, ότι το καλάθι του νοικοκυριού, για 10η εβδομάδα, έχει διατηρήσει σταθερές τις τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων του.

«10η εβδομάδα για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και μάλιστα το 1ο για το 2023, όπου και ξεκίνησαν οι γενικές αυξήσεις σε σειρά προϊόντων και από τα 833 προϊόντα του τα 64 (8%) αυξήθηκαν, τα 55 (7%) μειώθηκαν, και τα 714 (85%) παρέμειναν στις ίδιες τιμές. Εξακολουθεί να εντυπωσιάζει!» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το “καλάθι”

Ο υπουργός στην συνέντευξή του υπογράμμισε πως ο στόχος για το καλάθι του νοικοκυριού, μετά από 10 εβδομάδες εφαρμογής, δεν είναι να μειώνονται, περαιτέρω, στην πλειοψηφία των προϊόντων οι τιμές, καθώς έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, αλλά να διατηρούνται σταθερές. Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις που εντοπίζονται στο καλάθι του νοικοκυριού, όπως είπε, ενημερώθηκε από τα σούπερ μάρκετ ότι η αύξηση αφορά κυρίως τις τιμές πουλερικών και χοιρινού που είχαν αυξημένη ζήτηση τις ημέρες των εορτών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητρίου Τιμών, στο 92% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο “Kαλάθι του Nοικοκυριού”, οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 10η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου (από την Τετάρτη 04/1/2023 ως την Τρίτη 10/1/2023), με βάση και τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο 833 προϊόντων στο “Καλάθι του Νοικοκυριού” που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

-στα 55, ποσοστό 7%, η τιμή μειώθηκε,

-στα 714, ποσοστό 85%, η τιμή παρέμεινε σταθερή

– σε 64, ποσοστό 8%, η τιμή αυξήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2023, ο πληθωρισμός φέτος θα υποχωρήσει στο 5% το σύνολο του έτους.

“Νάρκη” επιτοκίων

Άλλο ένα ωστόσο επιβαρυντικό στοιχείο για την πορεία των τιμών είναι και τα επιτόκια, που ανεβάζουν τα κόστη για τις επιχειρήσεις. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει άλλες δυο φορές το κόστος χρήματος παρά τα όποια θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,6% για τον μήνα Δεκέμβριο, από 8,8% τον Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως στο σύνολο του 2022 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα κινηθεί με ρυθμό + 9,7%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά 9,9%.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας έκλεισε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ αν και ο δείκτης των τροφίμων ήταν στο +15% με σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη όπως 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά.

Να σημειωθεί ότι πληθωρισμός εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 6,9% από 6,6%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο που εξαιρεί επίσης τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 5,2% από 5%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για να μετρήσει τη διάρκεια της αύξησης των τιμών, επιταχύνθηκε, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών είναι πιο επίμονη από ό,τι φοβόταν.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και υπηρεσίες (4,4% έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα