Υπουργικό Συμβούλιο Dimitris Kapantais / SOOC

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Στις πρώτες εκλογές του 2023 η ΝΔ αναμένεται να χάσει πολλές έδρες λόγω της απλής αναλογικής. Μεταξύ των βουλευτών που ανησυχούν είναι και υπουργοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει πολλάκις την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές του 2023, ως μία “νάρκη” στην πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται βεβαίως στη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης. Όμως η απλή αναλογική αποτελεί “νάρκη” και επί προσωπικού για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θα επανεκλεγούν λόγω του εκλογικού συστήματος, μεταξύ αυτών και υπουργοί.

Στις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθουν με τον εκλογικό νόμο που η σημερινη κυβέρνηση ψήφισε το 2020, βέβαια – και εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και δη με αυτοδυναμία, όπως ελπίζει- πολλοί θα επανεκλεγούν. Ωστόσο, η μη εκλογή με την απλή αναλογική θα αποτελεί σαφώς πλήγμα στο πολιτικό γόητρο μεγάλων γαλάζιων “ονομάτων”. Σημειωτέον βέβαια ότι οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και άρα η σειρά στις πρώτες εκλογές θα είναι κρίσιμη.

Το πιο μεγάλο “όνομα”, που θεωρείται ότι κινδυνεύει, παρά το γεγονός ότι στις εκλογές του 2019 ήταν τρίτος στην περιφέρεια του, δεν είναι άλλος από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Και αυτό διότι στην Α Αθήνας όχι μόνο θα μειωθούν οι έδρες, αλλά θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός, καθώς θα είναι υποψήφιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και συζητείται και το ενδεχόμενο να επιστρέψει και ο πρώην επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 με τη ΝΔ στην Α Αθηνών είχαν εκλεγεί κατά σειρά έξι βουλευτές και συγκεκριμένα οι: Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άγγελος Συρίγος, Φωτεινή Πιπιλή. Με την απλή αναλογική όμως η ΝΔ ενδέχεται να πέσει στις τέσσερις έδρες ακόμη και στο “γαλάζιο κάστρο” των Αθηνών.

Στην Α Αθήνας κινδυνεύει ως εκ τούτου και ο υφυπουργός Παιδείας.

Ο κ. Πλεύρης αντιμετωπίζει όμως και το εξής ιδιαίτερο πρόβλημα: Απευθύνεται σε ένα σκληρό δεξιό κοινό, το οποίο όμως σε ένα ποσοστό είναι… επιρρεπές στην ψήφο διαμαρτυρίας στις πρώτες εκλογές, είτε ψηφίζοντας το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είτε αυτό του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Το δε νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ έχει προκαλέσει δυσαρέσκειες και μεταξύ των γιατρών που ανήκουν στο χώρο της ΝΔ.

Η απλή αναλογική περιπλέκει όμως τα σχέδια εκλογής και υπουργών της ΝΔ, που δεν είναι βουλευτές αλλά θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές του 2023.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι η μάχη στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, όπου το 2019 η ΝΔ είχε πάρει τέσσερις έδρες, τις οποίες είχαν καταλάβει κατά σειρά εκλογής οι: Γεωργία Μαρτίνου, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια όμως θα πολιτευτούν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, επομένως θα γίνει εσωκομματική… σφαγή. Τόσο ο κ. Πέτσας όσο και η κ. Ζαχαράκη “τρέχουν” εδώ και καιρό στην περιφέρεια, όμως οι βουλευτές με τους οποίους πρέπει να μονομαχήσουν δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι.

Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στη σειρά με την οποία θα εκλεγούν ορισμένα στελέχη από το “βαρύ πυροβολικό” της κυβέρνησης, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Νίκη Κεραμέως δεν κινδυνεύουν, ακόμη και εάν η ΝΔ έχανε πάνω από τις μισές από τις επτά έδρες της. Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, όμως είχε εκλεγεί έβδομη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα