Πρόταση δυσπιστίας: Ποια η διαδικασία – Τι προβλέπει ο κανονισμός
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
- 25 Ιανουαρίου 2023 16:00
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ στους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: « Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής».
Μετά την κατάθεση η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της 3 ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία 2 βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις