Σεισμός στην Τουρκία: 113 εντάλματα σύλληψης για τα κτίρια που κατέρρευσαν – Στο μάτι του κυκλώνα ο Ερντογάν

Σεισμός στην Τουρκία: 113 εντάλματα σύλληψης για τα κτίρια που κατέρρευσαν – Στο μάτι του κυκλώνα ο Ερντογάν
Σεισμός στην Τουρκία AP Photo/Bernat Armangue

Εντείνει τις έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν η Άγκυρα, εν μέσω πυρών της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ότι δεν εφαρμόζει τους οικοδομικούς κανονισμούς.

Περισσότερα από 100 εντάλματα σύλληψης για κτίρια που κατέρρευσαν έχουν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο απολογισμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε τμήματα της Τουρκίας και της Συρίας μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε την Κυριακή (12/02) σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, εκ των οποίων 29.605 στην Τουρκία και 3.574 στην Συρία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι έως και 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί και στις δύο χώρες.

Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν σήμερα να διενεργήσουν εις βάθος έρευνα εις βάρος κάθε προσώπου που θεωρείται ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και έχει ήδη διατάξει τη σύλληψη 113 προσώπων.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία αναφέρουν ότι τα άτομα που συλλαμβάνονται είναι εργολάβοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί που συνδέονται με ορισμένα από τα δεκάδες χιλιάδες κτίρια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς των 7,8 και 7,6 βαθμών Ρίχτερ της Δευτέρας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι με βάση μια αρχική αξιολόγηση περισσότερων από 170.000 κτιρίων, 24.921 σε όλη την περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 131 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στις 10 επαρχίες που επλήγησαν.

“Εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης εις βάρος 113 ανθρώπων”, είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα.

“Θα το προχωρήσουμε διεξοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία, ειδικά για κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς“, είπε.

Γραφεία διερεύνησης αδικημάτων στις σεισμόπληκτες ζώνες

Σύμφωνα με τον Οκτάι, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκατέστησε γραφεία διερεύνησης αδικημάτων που συνδέονται με τον σεισμό στις σεισμόπληκτες ζώνες των επαρχιών που θα διερευνούν τις συνθήκες θανάτων και τραυματισμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είπε ότι 24.921 κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό με βάση τους ελέγχους σε πάνω από 170.000 κτίρια.

Οι εισαγγελικές αρχές στα Άδανα διέταξαν τη σύλληψη 62 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ για τον ίδιο λόγο εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ανθρώπων στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στην Σανλιούρφα και 4 στην Οσμανίγιε σε σχέση με τα κατεστραμμένα κτίρια που θεωρείται ότι είχαν προβλήματα όπως ότι τους είχαν αφαιρεθεί υποστυλώματα.

Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον κατασκευαστή ενός συγκροτήματος κατοικιών το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Μαυροβούνιο. Η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και χθες τέθηκε επισήμως υπό κράτηση, μετέδωσε το πρακτορείο.

Το πολυτελές 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία και διέθετε 249 διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα θύματα σε αυτό το κτίριο. Ο συλληφθείς είπε στους εισαγγελείς ότι δεν γνώριζε πως το κτίριο κατέρρευσε και το ταξίδι που θα έκανε στο Μαυροβούνιο ήταν για άσχετους λόγους, μετέδωσε το Anadolu.

“Κάναμε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Είχαμε εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες”, δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu.

Αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών ο Ερντογάν

Καθώς η δημόσια οργή συνεχίζει να αυξάνεται στην Τουρκία για το μέγεθος της καταστροφής και τον ρυθμό των προσπαθειών διάσωσης, οι συλλήψεις είναι πιθανό να θεωρηθούν ως μια προσπάθεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσείσει την ευθύνη, εν όψει των τουρκικών εκλογών.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση Ερντογάν ότι δεν εφαρμόζει τους οικοδομικούς κανονισμούς και ότι δεν λογοδοτεί για τα έσοδα της ειδικής εισφοράς που επιβλήθηκε μετά τον σεισμό του 1999 στο Ιζμίτ για να διασφαλίσει ότι οι πολυκατοικίες και τα γραφεία θα είναι πιο ανθεκτικά στους σεισμούς.

Ο πρόεδρος έχει κατηγορήσει τους επικριτές του ότι λένε ψέματα και στις μέχρι τώρα δηλώσεις του φάνηκε να κατηγορεί τη μοίρα για την καταστροφή, λέγοντας ότι τέτοιες καταστροφές “συνέβαιναν πάντα” και είναι “σχέδιο της μοίρας”. Δεσμεύτηκε να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση εντός εβδομάδων.

Το χειρότερο γεγονός των τελευταίων 100 χρόνων

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό ως το “χειρότερο γεγονός των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή” και δήλωσε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των νεκρών τουλάχιστον θα διπλασιαστεί. Ο σεισμός κατατάσσεται ως η έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στον κόσμο αυτόν τον αιώνα.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ζεστά γεύματα σε όλη την Τουρκία και τη Συρία, ενώ μόνο στη Συρία έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως άστεγοι. Η Τουρκία δήλωσε ότι 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο σε προσωρινά καταλύματα.

Δεκάδες χιλιάδες διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν για σημάδια ζωής στις ισοπεδωμένες γειτονιές παρά το χειμωνιάτικο ψύχος και ένας δυστυχώς μειούμενος αριθμός επιζώντων εξακολουθεί να ανασύρεται από τα ερείπια. Μερικοί από αυτούς βρέθηκαν ζωντανοί μέσα στα χαλάσματα πάνω από 140 ώρες μετά το σεισμό.

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις βοήθειας χρειάστηκε να ανασταλούν για λόγους ασφαλείας, ενώ δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν για λεηλασίες. Συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε ορισμένες περιοχές της νότιας Τουρκίας όπου δρουν Κούρδοι μαχητές και Σύροι αντάρτες.

Στο Χατάι, Αυστριακοί στρατιώτες και Γερμανοί διασώστες σταμάτησαν προσωρινά τις έρευνές τους το Σάββατο, επικαλούμενοι πυρά μεταξύ τοπικών ομάδων.

Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε προσωρινή διακοπή των μαχών.

Η βοήθεια άργησε πολύ στη Συρία

Η κατάσταση στην πληγείσα βορειοδυτική Συρία, που έχει ήδη καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία και όπου η διεθνής βοήθεια αργεί να φτάσει, γίνεται όλο και πιο απελπιστική, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η κατάσταση θεωρείται πιο απελπιστική στη Συρία, απ’ ότι στην Τουρκία. Ο σεισμός έπληξε το ελεγχόμενο από τους αντάρτες βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου το 90% του πληθυσμού -περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι- εξαρτιόταν ήδη από τη βοήθεια ακόμη και πριν από την καταστροφή.

Η βοήθεια έφτασε αργά εκεί. Ο Γκρίφιθς δήλωσε στο Twitter: “Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία. Δικαίως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Ψάχνουν για διεθνή βοήθεια που δεν έχει φτάσει. Το καθήκον μου και η υποχρέωσή μας είναι να διορθώσουμε αυτή την αποτυχία όσο πιο γρήγορα μπορούμε”.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, πήρε μια πτήση γεμάτη ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης στο Χαλέπι το Σάββατο και έγραψε στο Twitter: “Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τον πόνο που περνούν”.

Η Δαμασκός δήλωσε ότι ενέκρινε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε σεισμόπληκτες περιοχές εκτός του ελέγχου της στην επαρχία Ιντλίμπ και μια αυτοκινητοπομπή αναμένεται να αναχωρήσει την Κυριακή. Η παράδοση αναβλήθηκε αργότερα χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα