Τα “ασχολίαστα” της επιτροπής για τα Τέμπη και ο ταξιθέτης βουλεύτής
Το ερώτημα που δεν διανοήθηκαν να αγγίξουν οι βουλευτές της Ν.Δ αλλά και οι αναφορές σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπου που απέφυγαν επιμελώς
- 21 Μαρτίου 2023 06:27
Το αναπάντητο ερώτημα
Πολλά ερωτήματα τέθηκαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας για την τραγωδία των Τεμπών. Ελάχιστα απαντήθηκαν με ειλικρίνεια και χωρίς «επικοινωνιακή» διάθεση. Τόσο από τον Γιώργο Γεραπετρίτη όσο και από τον παριστάμενο παραιτηθέντα υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Υπήρξε όμως ένα που όχι απλά δεν απαντήθηκε, αλλά ούτε καν το άγγιξαν στις τοποθετήσεις τους οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν αυτό που έθεσε ο Νίκος Παππάς: «Γνώριζε ο Πρωθυπουργός; Ήξερε για τα εξώδικα; Λειτούργησε το επιτελικό κράτος, εν προκειμένω; Ή δεν ήξερε; Είναι κρίσιμη ερώτηση».
Πολύ λογικό εκ μέρους τους. Γιατί ποιος ξέρει τι θα πει στην επόμενη δημόσια δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορεί να ισχυριστεί πως κάτι γνώριζε ή το εντελώς αντίθετο. Δεν είναι καιροί για να μπλέκει κανείς σε τέτοιες «αντιπαραβολές».
Το πρόσωπο που …δεν απασχόλησε
Χρήστος Κατσιούλης! Ένα όνομα που θα έπρεπε να ακουστεί πολλές φορές στην χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όμως αυτό δεν συνέβη. Παρότι πρόκειται για το διευθυντή της ΕΡΓΟΣΕ που παραιτήθηκε στις 27 Απριλίου του 2022 καταγελλοντας την πρόοδο των υποδομών ασφάλειας.
Πάντως η αντιπολίτευση το προσπάθησε. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να το σχολιάσουν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έγινε πιο συγκεκριμένος αφού ανέφερε πως «έχει κατατεθεί εσωτερικό υπόμνημα του υπευθύνου για την υλοποίηση του συστήματος ελέγχου ATCS για το αυτόματο σύστημα προστασίας συρμών, του κ. Κατσιούλη, στις 16 Απριλίου του 2021, με το οποίο καταλογίζει ευθέως σοβαρά λάθη και παραλείψεις στους αναδόχους, όπως είναι «Άκτωρας» και η «Alstom», αλλά και στην ΕΡΓΟΣΕ. Από το 2016 έχει στείλει πλήθος εσωτερικών εγγράφων, καταγγέλλοντας τα προβλήματα. Τι έχετε κάνει γι’ αυτό;Στην παραίτησή του το 2022, δημοσιοποίησε τους λόγους της παραίτησής του. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η σύμβαση του 2014 είχε ασάφειες που ευνοούσαν, όπως λέει, τις αξιώσεις των εταιρειών».
Ο Καιρίδης …ταξιθέτης
Οφείλουμε πάντως να παρατηρήσουμε ότι ο «γαλάζιος» Δημήτρης Καιρίδης, που αντικατέστησε τον Κώστα Τζαβάρα στην επιτροπή, τα «έβγαλε τα λεφτά του». Ήταν ιδιαίτερα δραστήριος, διέκοπτε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και γενικά έκανε φιλότιμες προσπάθειες να εμφανιστεί ως … ο εξεταστής των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα φαίνεται πως δεν αρκέστηκε στα καθήκοντα του βουλευτή-μέλους της επιτροπής αλλά έκανε και τον …ταξιθέτη. Σε μία στιγμή καταγράφεται να λέει: «Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε παρακαλώ τον κ. Σπίρτζη να μπει στην αίθουσα, γιατί έχουμε συνεδρίαση. Κύριε Σπίρτζη, παρακαλώ αν θέλετε να καθίσετε στο έδρανο».
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών πάντως δεν φάνηκε να του δίνει πολύ σημασία…
Ο μετακλητός Ντογιάκος
Δεν είναι το σημαντικότερο από όσα ανέφερε χθες στην Βουλή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αξίζει όμως να καταγραφεί. Πρόκειται για την δήλωσή του σχετικά με τον γιό του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, και το γεγονός ότι ήταν μετακλητός στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού.
Όπως ανέφερε ο Κ.Καραμανλής «τον γνώριζα από παλιά, σαν δικηγόρο. Εκτίμησα τις ικανότητές του. Όταν ήρθε και εργάστηκε ως μετακλητός στο Υπουργείο, ο πατέρας του δεν ήταν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Και τώρα που ο πατέρας του ερευνά αυτή την υπόθεση, ο ίδιος έχει πάψει να είναι συνεργάτης στο Υπουργείο».
Από την άλλη όμως σεε καμία περίπτωση δεν έχει όμως πάψει να είναι …γιός του εισαγγελικού λειτουργού που διερευνά τις ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Απορία
Απλή απορία: Με δεδομένο ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας (και ούτε πρόκειται, τουλάχιστον το επόμενο διάστημα) πόθεν ορμώμενοι διάφοροι πολιτευτές του κόμματος έχουν ξεκινήσει καμπάνιες στα social media; Διότι «διαφημστικά» είναι δουλειά τους είναι να γίνονται ορατά. Κι εμείς τα βλέπουμε.
Δεν λέμε για τους «σίγουρους» αλλά για τους «επίδοξους» να αποκτήσουν τον τίτλο του μέλους του κοινοβουλίου. Όχι τίποτε άλλο μα αυτά είναι «ακριβά σπόρ» για κάποιον που δεν γνωρίζει –υποτίθεται- όχι απλά αν θα εκλεγεί αλλά ούτε καν το σε ποια περιφέρεια θα αναζητήσει τον σταυρό. Εκτός πια αν «λεφτά υπάρχουν» στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Περί παραιτήσεως του Κ.Σκουμά
Τίποτε δεν αφήνει …χωρίς να αναρωτηθεί «γιατί» και «ποιος» ο Γιώργος Καμίνης. Αυτά στην ερώτηση που κατάθεσε στην Βουλή μετά την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνου Σκουμά.
Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει τα εξής ερωτήματα: «Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωσή του, οι οποίες παρότι φέρεται να υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γιατί;», «ποια είναι τα “κέντρα εξουσίας” στο Υπουργείο που ζητούσαν τη λήψη αποφάσεων ενάντια στην “απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία”;», «Ποιες αποφάσεις επιθυμούσαν αυτά τα “κέντρα” να επιβάλουν στον τέως Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.;» και «ποια είναι τα ανεπαρκή πρόσωπα που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ. παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του τέως Αρχηγού;». Επίσης ο Γ.Καμινης αναρωτιέται «ποιος είχε την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων της Αστυνομίας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16/3/2023 στην Αθήνα με αντικείμενο την τραγωδία τωνΤεμπών;»
Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μπει στον κόπο να απαντήσει ένα από αυτά, θα προκύψουν πολλές ειδήσις.