Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 16 – 18/6

Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 16 – 18/6
Αναδρομική έκθεση Νίκου Δεσεκόπουλου Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 16 Ιουνίου και το Σαββατοκύριακο 17-18 Μαΐου;

Συναυλία της Ορχήστρας “Nostos” στο Βεάκειο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και το Μουσικό Σχολείο Αλίμου προσκαλούν το κοινό στην Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας “NOSTOS” το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 και ώρα 20.30 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η Ντόρα Βολανάκη και ο Μάνος Κατράκης στην ταινία "Ταξίδι στα Κύθηρα" (1984). Archives du 7eme Art/Photo12/AFP

Η συμφωνική ορχήστρα “Νόστος”, αποτελείται από 67 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και με μαέστρο τον κύριο Δημήτρη Αρβανιτίδη, θα παρουσιάσει έργα της Ελένης Καραΐνδρου από ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου (Τοπίο στην ομίχλη, Μελισσοκόμος, Το λιβάδι που δακρύζει, Ταξίδι στα Κύθηρα, Αιωνιότητα και μια μέρα) και της Τόνιας Μαρκετάκη (Η τιμή της αγάπης) και μουσική από τη θεατρική παράσταση Ο γλάρος του Α. Τσέχωφ κλπ. καθώς και έργα κλασικού ρεπερτορίου (5η Συμφωνία L.V. Beethoven, D.Shostakovich, P.I.Tchaikovsky, C.Saint-Saens, G.Bizet κ.ά.

Mουσική παράσταση από το ΠΙΟΠ “Σμύρνη-Αθήναι: μουσικό ταξίδι”

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης του ΘεΑθήναι, αφιερωμένης στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας, παρουσιάζει τη λυρική μουσική παράσταση “Σμύρνη-Αθήναι: μουσικό ταξίδι”, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 (ώρα 21:00), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Πρόκειται για μουσικό αφιέρωμα σε μορφή αναλογίου, με λυρικούς τραγουδιστές, πιάνο και βιολοντσέλο. Στην παράσταση θα ακουστούν χαρακτηριστικά μουσικά έργα του Μεσοπολέμου με… μικρασιατική καταγωγή, που επηρέασαν και συνδιαμόρφωσαν τη μουσική ταυτότητα της Αθήνας. Τη μουσική αναδρομή πλαισιώνουν αναγνώσεις αποσπασμάτων λογοτεχνικών κειμένων και προσωπικών μαρτυριών. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Δημήτρης Σιγαλός (τενόρος), Δημήτρης Γιάκας (πιάνο), Αμαλία Γιαννοπούλου (τσέλο).

Αναδρομική έκθεση Νίκου Δεσεκόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για να δεις την αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Α: Γερμανικού & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο), στο πλαίσιο του μεγάλου Φεστιβάλ της πόλης Athens City Festival.

Αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση “Χαρακτική– Ζωγραφική. Αναδρομική” διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Το εικαστικό του έργο, καρπός προβληματισμών, προσωπικών στιγμών και βιωμάτων, περιλαμβάνει τις ενότητες: Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική, Ταξιδιωτικά, Ιστορία μιας καρέκλας, Το Ελληνικό καφενείο, Νεοκλασικά, Βάρκες, Δέντρα-φυτά, Ηλεκτρισμός, Ανθρώπινη μορφή, Μικροχαρακτικά – ex libris – εικονογράφηση βιβλίων. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει 5 – 10 έργα, τα οποία δημιουργούνται σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σχέδια και χαρακτικά, σχεδιασμένα, χαραγμένα και τυπωμένα από τον ίδιο χαράκτη.

Weaving- Restoring – Healing

Weaving - Restoring - Healing

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση “Weaving – Restoring – Healing” της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” έως τις 7 Ιουλίου 2023.

Στην έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστούν έργα τα οποία σχετίζονται με την πρακτική της υφαντικής, της φροντίδας και της αποκατάστασης. Την έκθεση, η οποία εντάσσεται στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης, Athens City Festival και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens, επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό.

Σε αυτή θα εκτεθούν περίπου 20 έργα της καλλιτέχνιδας δουλεμένα με διαφορετικές τεχνικές (ζωγραφική, χαρακτική, τυπώματα, οπτικοακουστικά μέσα) και σε διαφορετικές επιφάνειες (mylar, γιαπωνέζικο και βαμβακερό χαρτί). Τα έργα αναφέρονται σε οικοτεχνικές πρακτικές και στη σχέση που αυτές διατηρούν μέχρι σήμερα με την τέχνη, σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Ταυτόχρονα, παραπέμπουν σε ιστορίες, μύθους και παραμύθια, ιδιαίτερα διαδεδομένους, που σχετίζονται με τα αρχαία ελληνικά έπη και μυθολογία και την λαϊκή παράδοση.

Δύο εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Λυκούργος Κογεβίνας (Κέρκυρα, 1887 – Αθήνα, 1940), πλοίο "Άρης" (1819-1921), Χρωμολιθογραφία με υπερυψηλή ανάλυση εκτύπωσης 19 x 28 εκ. Συλλεκτική αναπαραγωγή έγχρωμης χαλκογραφίας του Λ. Κογεβίνα από το λεύκωμα: “Καράβια του Αγώνος” (1938) ΜΙΛΗΤΟΣ- Μουσείο Χαρακτικής Γρηγοράκη, Αθήνα 2006 / Δωρεά Νίκου Γρηγοράκη

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τιμώντας τα ονομαστήρια της πόλης της Νίκαιας φιλοξενεί δύο εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη “Ντίνος Κατσαφάνας”.

Οι εκθέσεις κινούνται στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για την έκθεση “Η συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο 1821 μέσα από τις έγγραφες μαρτυρίες των Αγωνιστών” και την έκθεση “Λυκούργος Κογεβίνας, ο χαράκτης. Από την Ακρόπολη έως τα Καράβια του Αγώνος“.

Η πρώτη αναδεικνύει την εν πολλοίς άγνωστη συμβολή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ η δεύτερη έχει κατεξοχήν εκπαιδευτικό χαρακτήρα εστιάζοντας στο ρόλο του Ναυτικού Αγώνα μέσα από χαρακτικές απεικονίσεις ηρωικών πλοίων του 1821 και καραβιών της εποχής γενικότερα. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Πεμ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ., Παρ.: 5-8 μ.μ.

“Ασκήσεις του βλέμματος”

"Ασκήσεις του βλέμματος" / Γιάννης Ανδρέου

Η Γκαλερί Έρση και το Προχωρημένο Εργαστήριο Σχεδίου συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, την ομαδική έκθεση με τίτλο “Ασκήσεις του Βλέμματος”.

Στην έκθεση συμμετέχουν σπουδάστριες και σπουδαστές του Προχωρημένου Εργαστηρίου Σχεδίου του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Κέρκυρας, με υπεύθυνο για την έκθεση, τον Εικαστικό και Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος, Σπύρο Βερύκιο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εννέα φοιτητών και αποφοίτων του Εργαστηρίου, που προέκυψαν μετά από αυτόνομη έρευνα στο πλαίσιο αλλά και μετά το πέρας των σπουδών τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από διαφορετικά υλικά και μέσα, σχέδια, ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές και εγκαταστάσεις. Στα κείμενα των καλλιτεχνών μπορούμε να ανιχνεύσουμε λέξεις – κλειδιά, όπως αλήθεια, σιωπή, ταυτότητα, εαυτός, μνήμη, εμπειρία, φαντασία, που μπορούν να μας καθοδηγήσουν στη θέαση των έργων τους.

Περισσότερα εδώ…

“Οι πέτρες μιλούν” τον Ιούνιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο SOOC

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποδεχόμενο για άλλη μια χρονιά την πρόσκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, θα φιλοξενήσει για διάστημα ενός μήνα μέρος της σπονδυλωτής δράσης “Οι πέτρες μιλούν”. Πρόκειται για θεατρικά δρώμενα από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς, μέσω των οποίων επιχειρείται η γνωριμία των επισκεπτών της πόλης με την αρχαία ελληνική γραμματεία σε συνδυασμό με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατά τον μήνα Ιούνιο 2023, τρεις φορές την εβδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από εμβληματικά έργα του Όμηρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη και του Θουκυδίδη, μέσα από επιλογές που γοητεύουν όχι μόνο τους γνώστες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον πλούτο των αρχαίων Ελλήνων στοχαστών.

Η δραματοποιημένη απαγγελία θα γίνεται σε τρεις γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία “ζωντανής” μουσικής στο Αίθριο του Μουσείου και θα έχει διάρκεια δύο ώρες: 11.00 – 13.00.

Οι ημερομηνίες παρουσίασης είναι: 2-4/06, 9-11/06, 16-18/06, 23-24/06 (η δράση δεν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25/06 λόγω εκλογών).

“Πλαστική-Χαλκοχυτική” στο Μουσείο Μπενάκη

Oμαδική έκθεση γλυπτικής "Πλαστική-Χαλκοχυτική" Μουσείο Μπενάκη-Εργαστήριο Γιάννη Παππά,

Στο Μουσείο Μπενάκη-Εργαστήριο Γιάννη Παππά, παρουσιάζεται ομαδική έκθεση με έργα φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Πρόκειται για έργα πλαστικής σε κερί και έργα χυτευμένα σε μπρούντζο.

Η έκθεση, όπως δηλώνει και ο τίτλος της, πραγματεύεται τη σχέση της πλαστικής και της χαλκοχυτικής, στην ιστορική και σύγχρονή της διάσταση. Παράλληλα η έκθεση, με την παρουσίασή της στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά, με τα εργα των φοιτητών δίπλα σε γνωστά έργα του σημαντικού γλύπτη, θέλει να τονίσει τη διαχρονική αξία της διαδικασίας, όπως αυτή άνθισε στην ΑΣΚΤ αλλά και στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά.

Η σχέση των δύο μεθόδων αποτελεί και το θέμα εκτενούς κειμένου που περιέχεται στον κατάλογο με τον ομώνυμο τίτλο, ο οποίος συνοδεύει την έκθεση.

Πληροφορίες επίσκεψης εδώ…

Clara Cebrián έκθεση “Hello Adulthood”

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ισπανίδας εικαστικού Clara Cebrián στην Ελλάδα, με τίτλο “Hello Adulthood”. Στην πρώτη της μεγάλη ατομική έκθεση στην Αθήνα, η Clara Cebrián διερευνά τι σημαίνει να είσαι ενήλικας στη σημερινή εποχή, αντιπαραβάλλοντας στερεότυπα που συνοδεύουν την ενηλικίωση με παιδικές φαντασιώσεις.

Το πολυδιάστατο έργο της Cebrián περιπλέκει ιδέες αφαίρεσης, αναπαράστασης και υλικότητας καθώς επεξεργάζεται ένα σύνολο εικονογραφικών και αυτοβιογραφικών αναφορών, προσδίδοντας έντονο αφηγηματικό περιεχόμενο στα πιο απλά αντικείμενα και καταστάσεις.

Στις ζωγραφικές αφηγήσεις της, η ενηλικίωση παίρνει τη μορφή μιας ψηλής βουνοκορφής στην οποία όταν φτάσουμε, ανακαλύπτουμε ότι αυτή η κορυφή, αποτελεί τελικά μια απέραντη επίπεδη γη που απαιτεί προσπάθεια για διαρκή ανάπτυξη. Τα ευφάνταστα έργα της πυροδοτούν πληθώρα συνειρμών από επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ανατρέχουν στην ιδέα της ρουτίνας και της σταθερότητας, σε οικιακά αντικείμενα και εργασίες που αποτίουν φόρο τιμής στη σχολαστική οικιακή οργάνωση που προτείνουν συνήθως οι γονείς στα ανήλικα παιδιά τους. Στις παιγνιώδεις γλυπτικές της εγκαταστάσεις, περιπλέκει τις εφαρμοσμένες με τις καλές τέχνες, ενσωματώνοντας υλικά που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της. Η αίσθηση του εαυτού δεν είναι κάτι στατικό, αλλά εξελίσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς.

“Εστιάζοντας στην Υγεία – 75 χρόνια προόδου και προκλήσεων”

Τατζικιστάν, Νοέμβριος 2019: Φοιτήτριες στο τμήμα αποκατάστασης του Ιατρικού Κολλεγίου της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν. WHO / NOOR / Sebastian Liste

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα, διοργανώνει την κεντρική έκθεση φωτογραφίας του για τη φετινή χρονιά με τίτλο “Εστιάζοντας στην Υγεία – 75 χρόνια προόδου και προκλήσεων” στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο ΚΠΙΣΝ από τις 18 Μαΐου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από και αφιερωμένη στην επέτειο των 75 χρόνων λειτουργίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στην προσφορά του στην πρόοδο της υγειονομικής φροντίδας, στις διαρκείς εξελίξεις και, ταυτόχρονα, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που κατά καιρούς αναδύονται. Παράλληλα, η έκθεση προσδοκά να παρουσιάσει τον Διεθνή Οργανισμό από την ανθρώπινη πλευρά του, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του Π.Ο.Υ. έξω από στατιστικές, νούμερα, δεδομένα και οδηγίες, πέρα από τα στενά ιατρικά και επιστημονικά στεγανά, μέσα από εικόνες ενός οικείου και προσιτού κόσμου, μέλη του οποίου είμαστε όλοι.

Οι φωτογραφίες των περισσότερων από ογδόντα φωτογράφων, ανάμεσα στους οποίους ο διάσημος Robert Doisneau, ο φιλοξενούμενος του Athens Photo World και του ΚΠΙΣΝ το 2021 Paolo Pellegrin του πρακτορείου Magnum, αλλά και οι ευρύτερα γνωστοί στο ελληνικό κοινό Άγγελος Μπαράι, Δημήτρης Κόντος και Μάριος Κουρουνιώτης, καλύπτουν την 75ετή πορεία και δράση του Π.Ο.Υ. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την ομάδα του Athens Photo World, Θανάση Σταυράκη, Γιάννη Κολεσίδη και Βαγγέλη Τάτση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα