Τσίπρας: Μεταναστευτική πολιτική με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή

Τσίπρας: Μεταναστευτική πολιτική με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή
Συνεχίζει και σήμερα τις πρωτοβουλίες για την ανάγκη μιας διαφορετικής μεταναστευτικής πολιτικής σε Ευρώπη και Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η ουσία των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία ανοιχτά της Πύλου. Τι διεμήνυσε στην Επίτροπο Γιόχανσον και τα ερωτήματα για τα αίτια.

«Ανθρωπισμός» και «άνθρωπος». Είναι η λέξη που δεν λείπει σε καμία από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πολύνεκρη τραγωδία με 79 νεκρούς πρόσφυγες στα ανοιχτά της Πύλου συγκλονίζει την εγχώρια, την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις του – κυρίως σε επίπεδο Ε.Ε- εστιάζει στην ανάγκη οι μεταναστευτικές πολιτικές που ασκούνται να έχουν στο επίκεντρό τους την ανθρώπινη ζωή.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με εκπροσώπους από μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες της Ελλάδας. Ενώ χθες μετέβη ο ίδιος στην Καλαμάτα για να έχει άμεση ενημέρωση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές αλλά και όσους επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο. Όμως σε πολιτικό επίπεδο πλέον χαρακτηριστική για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η επικοινωνία που πραγματοποίησε με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον.

Η παρέμβαση στην Ε.Ε

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην Ε.Ε τρία συγκεκριμένα ζητήματα που απηχούν την ανάγκη αλλαγής πολιτικών στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Ζητώντας επί της ουσίας αλλαγή των όρων με τους οποίους αντιμετωπίζεται το θέμα και την αναζήτηση λύσεων με βάση το διεθνές δίκαιο και τον ανθρωπισμό.

Αρχικά επισήμανε πως το πολύνεκρο ναυάγιο την Πύλου συνιστά «αποτυχία της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής». Επίσης τόνισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτική με την υιοθέτηση της αρχής για εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκαταστάσης προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο». Τέλος να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όχι «να γίνεται συζήτηση για το αντίτιμο που θα καταβάλλουν κράτη μέλη ώστε να μην φιλοξενούν πρόσφυγες».

Στον αντίποδα

Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας με τις πρωτοβουλίες του κινήθηκε στο αντίποδα της μεταναστευτικής ατζέντας που προκρίνουν κυβερνήσεις όπως της Μελόνι στην Ιταλία και του Όρμπαν στην Ιταλίας. Μια ατζέντας που όπως εκτιμάται ενστερνίζεται και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η Ράνια Σβίγκου τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί «δίνοντας τη μάχη των ιδεών, με οδηγό τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη δαιμονοποίηση κατατρεγμένων και απελπισμένων ανθρώπων. Σε όλες τις μάχες που δίνονται για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, για ένα καλύτερο μέλλον».

Από την συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με όσους επιβίωσαν από το μοιραίο σκάφος Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα αναζητήσει απαντήσεις για τα αίτια του ναυαγίου. Εστιάζοντας στον ρόλο των εμπλεκόμενων μερών, είτε πρόκειται για τις κρατικές αρχές, είτε για την FRONTEX. Ενδεικτικές επ’ αυτού ήταν και οι ερωτήσεις που απεύθυνε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτική Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά ζητώντας να πληροφορηθεί γιατί δεν υπήρξε παρέμβαση του Λιμενικού και γιατί έγινε αποδεκτή η άρνηση του καπετάνιου να υπάρξει βοήθεια όταν είναι προφανές ότι αυτός εμπλέκεται σε κύκλωμα διακινητών και η παροχή βοήθειας θα οδηγούσε αυτόματα στην σύλληψή του.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι σε αυτή την φάση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητά ευθύνες αλλά μόνον απαντήσεις στα εύλογα ερωτηματικά μετά από μία τραγωδία τέτοιου μεγέθους. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θέλω να θέσω καίρια ερωτήματα για το ποια είναι τα πρωτόκολλα, ποια πολιτική ακολουθείται και είναι ερωτήματα νομίζω που δεν οφείλουμε να τα απαντήσουμε απέναντι στα κόμματα, στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά απέναντι στον πολιτισμό μας και στον ανθρωπισμό μας. Γιατί αν δεν τα απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα καίρια, θα κάνουμε ένα τριήμερο πένθος, αλλά απλά θα προετοιμάζουν την επόμενη τραγωδία».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα