Bubble wrap: γιατί είναι τόσο εθιστικό το ‘σπάσιμο’ των φυσαλίδων συσκευασίας

Bubble wrap: γιατί είναι τόσο εθιστικό το ‘σπάσιμο’ των φυσαλίδων συσκευασίας
Μετά το 'σπάσιμο' της πρώτης φυσαλίδας, δεν υπάρχει επιστροφή. iStock

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο ‘σπάσιμο’ των φυσαλίδων των φύλλων που προστατεύουν τα εύθραυστα προϊόντα κατά τη μεταφορά τους. Υπάρχουν πολλοί, καλοί λόγοι.

Στα δέματα/πακέτα με αποστολές εύθραυστων προϊόντων, συνήθως υπάρχει στο εσωτερικό το φανταστικό -διαφανές, πλαστικό- υλικό με τις φυσαλίδες. Ο σκοπός της ύπαρξης του είναι να απορροφά τους κραδασμούς και να προστατεύει τα προϊόντα.

Άπαξ και η παραγγελία φτάσει στα χέρια μας, το bubble wrap αποκτά άλλη χρησιμότητα, με την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που το πιάνουν στα χέρια τους να ‘σπάνε’ τις φυσαλίδες, έως ότου εξαφανιστούν όλες.

Όσοι έχουν εμπειρία, γνωρίζουν και το επίπεδο της ικανοποίησης που νιώθουν ενόσω ‘διαλύουν’ φουσκάλες.

Αν ξέρετε κανέναν που να σταματά πριν τελειώσει τη ‘δουλειά’, θα θέλαμε να μιλήσουμε μαζί του.

Ενδεχομένως να θέλουν την επικοινωνία και ερευνητές που έχουν μελετήσει το φαινόμενο (την επιστήμη πίσω από τον εθισμό του ‘σπασίματος’ των φυσαλίδων) και έχουν διαπιστώσει αφενός πως είναι κάτι που μπορεί να σχετίζεται με την εξέλιξη μας, αφετέρου τα ακόλουθα:

Το bubble wrap μειώνει το στρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι, μερικές φορές, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ‘λαμβάνει’ χημικές ουσίες καλής διάθεσης, όπως η ντοπαμίνη, αφού ‘σκάσει’ το περιτύλιγμα με τις φυσαλίδες. Mελέτη της Sealed Air Corporation έδειξε πως αρκεί να σπάμε φυσαλίδες για ένα λεπτό, ώστε να μειωθούν κατά 33% τα επίπεδα του στρες.

Το bubble wrap προσφέρει ηρεμία και ‘ξύπνημα’

Μελέτη έχει δείξει πως άνθρωποι που έσπασαν φυσαλίδες τουλάχιστον δυο φύλλων bubble wrap, ένιωσαν πιο ήρεμοι και ‘ενεργοποιημένοι’ (σε εγρήγορση) όταν τελείωσαν, συγκριτικά με το πώς ήταν πριν αρχίσουν.

Το bubble wrap χαλαρώνει τη μυική ένταση

Διάφορες έρευνες συμφωνούν ότι το ‘σπάσιμο’ φυσαλίδων συσκευασίας, όπως το να κουνάμε τα πόδια μας όταν καθόμαστε ή να ‘χτυπάμε’ το δείκτη μας ρυθμικά και επανειλημμένα σε μια επιφάνεια (ή το fidget spinner ή η μπάλα πίεσης), μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της μυικής έντασης. Προκαλείται αυτόματα κάθε φορά που αγχωνόμαστε, αλλά και από την καθιστική ζωή (την έλλειψη κίνησης).

Το bubble wrap ‘απομακρύνει’ το μυαλό μας από τις ανησυχίες μας

Όταν απασχολούμε τα χέρια μας με πρότζεκτ που έχουν λεπτομέρεια (πχ το κέντημα) χαλαρώνουμε.

Έχει διαπιστωθεί ότι όταν ‘σπάμε’ bubble wraps, επειδή εστιάζουμε σε ένα σημείο (όπως κάθε φορά που ενώνονται ο αντίχειρας με τον δείκτη) αυξάνεται η προσοχή μας, όπως και η ικανότητα μας να ‘κρατάμε’ πληροφορίες. Να θυμόμαστε δηλαδή, αυτά που μαθαίνουμε.

Για την ιστορία, το bubble wrap δεν είναι πια 100% πλαστικό φύλλο. Το 30% είναι ανακυκλωμένο περιεχόμενο, ενώ είναι ανακυκλώσιμο στο 100%. Επίσης, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές (εάν κρατηθούμε και δεν ‘σπάσουμε’ τις φυσαλίδες).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα