Έρευνα: Γιγαντιαία στήλη καυτού βράχου σε σχήμα μανιταριού μπορεί να χωρίζει την Αφρική στα δύο

Έρευνα: Γιγαντιαία στήλη καυτού βράχου σε σχήμα μανιταριού μπορεί να χωρίζει την Αφρική στα δύο
Το Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα istock

Τι αποκαλύπτει έρευνα που διήρκεσε 12 έτη για το Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα μήκους 3.500 χιλιομέτρων. Οι περίεργες κινήσεις που παρατηρήθηκαν και πώς εξηγούνται.

Μια γιγαντιαία στήλη υπερθερμασμένου βράχου που αναδύεται από κοντά από τον πυρήνα της Γης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση μυστηριωδών παραμορφώσεων που συνδέονται με ένα γιγάντιο “δάκρυ” στην επιφάνεια του πλανήτη που φαίνεται να χωρίζει την Αφρική στα δύο, διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, τεράστιες ρωγμές στην επιφάνεια της Γης, γνωστές ως ηπειρωτικά ρήγματα, διαλύουν χερσαίες μάζες. Το μεγαλύτερο ενεργό ηπειρωτικό ρήγμα είναι το Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα, ένα δίκτυο κοιλάδων που έχει μήκος περίπου 3.500 χιλιόμετρα, και εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα έως τη Μοζαμβίκη.

Το ηπειρωτικό ρήγμα οφείλεται στην παραμόρφωση της λιθόσφαιρας, του πιο άκαμπτου στρώματος του πλανήτη. Καθώς η λιθόσφαιρα τεντώνεται και λεπταίνει, τα πιο μέρη της μπορεί να παραμορφωθούν με διάφορους τρόπους, από το να διαλυθεί σαν ζύμη μέχρι να θρυμματιστεί.

Η κατεύθυνση με την οποία η επιφάνεια της Γης παραμορφώνεται στα ηπειρωτικά ρήγματα είναι συνήθως σε ορθή γωνία με το μήκος ενός ρήγματος – φανταστείτε δύο μισά μιας ηπείρου να χωρίζονται, με τη γη να εκτείνεται ή να σπάει εκεί όπου συναντώνται αυτά τα μισά.

Αφού εξέτασαν το Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής για περισσότερα από 12 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραμόρφωση είναι κάθετη – όπως αναμενόταν – κινείται ανατολικά και δυτικά. Ωστόσο, ανακάλυψαν επίσης παραμόρφωση παράλληλα με το ρήγμα, κινούμενη προς τα βόρεια. Αυτές οι επιφανειακές κινήσεις «είναι αρκετά ασυνήθιστες και δεν έχουν παρατηρηθεί αλλού», είπε η συν-συγγραφέας της μελέτης D. Sarah Stamps στο Live Science. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Solid Earth.

Στη μελέτη, η ομάδα ανακάλυψε ότι ένας γιγάντιος, σε σχήμα μανιταριού βράχος που απαρτίζεται από “υπερπληθώρα” καυτών βράχων που ανεβαίνει στον μανδύα της Γης μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση αυτών των μυστηριωδών παραμορφώσεων.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό τα λοφία μανδύα στη Γη. Για παράδειγμα, η Ισλανδία και οι νησιωτικές αλυσίδες της Χαβάης και των Γκαλαπάγκος σχηματίστηκαν καθώς τεκτονικές πλάκες παρασύρονταν αργά πάνω από τα λοφία του μανδύα. Οι ερευνητές εστίασαν σε αυτό της Αφρικής, το οποίο εκτείνεται κάτω από τη νοτιοδυτική Αφρική και πηγαίνει βορειοανατολικά σε όλη την ήπειρο, γίνεται πιο ρηχό καθώς εκτείνεται προς τα βόρεια.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία GPS για να παρακολουθούν τις επιφανειακές κινήσεις στο Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής με ακρίβεια χιλιοστού. Χρησιμοποίησαν επίσης σεισμικά όργανα για να αναλύσουν τις κατευθύνσεις στις οποίες ο βράχος του μανδύα κυλούσε αργά σε μια ευρεία περιοχή.

Τέλος, τρισδιάστατες προσομοιώσεις υπολογιστή που αναπτύχθηκαν από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Tahiry Rajaonarison , γεωφυσικό στο New Mexico Tech στο Socorro, ανέλυσαν το GPS και τα σεισμικά δεδομένα για να υπολογίσουν την υπόγεια δραστηριότητα που κρύβεται πίσω από το Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής.

Τα τρισδιάστατα μοντέλα έδειξαν ότι οι ασυνήθιστες παραμορφώσεις παράλληλες στο ρήγμα μπορεί να οδηγούνται από τη ροή του μανδύα προς τα βόρεια που σχετίζεται με το τεράστιο αφρικανικό λοφίο μανδύα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα