Έκθεση Κομισιόν: Τα έξι ζητήματα που ανησυχούν την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια

Έκθεση Κομισιόν: Τα έξι ζητήματα που ανησυχούν την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια
Ευρωπαϊκή Ένωση Getty Images/iStockphoto

Τι αναφέρει η 21 σελίδων έκθεση στρατηγικής πρόβλεψης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα χρόνια. Οι λεπτομέρειες που θέλει να κάνουν τη διαφορά.

Την ετήσια έκθεση στρατηγικής πρόβλεψης, η οποία εστιάζει στα επόμενα χρόνια, παρουσίασε την Πέμπτη (06/07) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έγγραφο των 21 σελίδων απεικονίζει την άποψη της ΕΕ για το πού πηγαίνει ο κόσμος. Είναι επίσης ένας πρόχειρος οδηγός για να γίνει κατανοητή η ιδεολογία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ακόμη δεν έχει δηλώσει εάν σκοπεύει να συνεχίσει στο συγκεκριμένο πόστο για άλλα πέντε χρόνια.

Το Politico αποκαλύπτει και αναλύει τις λεπτομέρειες της έκθεσης:

:

istock

Η επιστροφή της γεωπολιτικής

Ο κόσμος διχάζεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ της Δύσης και της Κίνας — και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι θεατής. «Η εποχή που η φιλελεύθερη δημοκρατία ήταν το μοντέλο προφανούς επιλογής έχει τελειώσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Η Επιτροπή προβλέπει μια «μάχη προσφορών» καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ τσακώνονται με το Πεκίνο για να προσελκύσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλευρό τους. Το βασικό στοιχείο είναι ότι το παλιό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης — που βασίστηκε στο ελεύθερο εμπόριο και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού — έχει εξαφανιστεί.

Αντίθετα, εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή «γεωοικονομίας». Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να περικόψει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις από άλλες χώρες και να αξιοποιήσει τους εγχώριους πόρους να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή στην ήπειρο.

Ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο

Η ΕΕ πρέπει να προσαρμόσει το καπιταλιστικό της μοντέλο σε μια νέα εποχή κατά την οποία οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα και η βιωσιμότητα είναι οι πρωταρχικές προτεραιότητες. Αν και οι προτάσεις της Επιτροπής μπορεί να τρομάξουν τους σκληροπυρηνικούς νεοφιλελεύθερους, αντικατοπτρίζουν μια νέα οικονομική συναίνεση μετά την COVID-19 όπου το κράτος διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο. «Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει πώς να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και να τη μετατοπίσει σε άλλες φορολογικές βάσεις λιγότερο επιζήμιες για την ανάπτυξη, για να αντιμετωπίσει επίσης την ανισότητα σε ένα πλαίσιο γήρανσης του πληθυσμού», αναφέρει η έκθεση.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιδέες είναι να ληφθούν υπόψη στις εκτιμήσεις του ΑΕΠ μη οικονομικοί παράγοντες όπως το προσδόκιμο ζωής. Ο Σέφκοβιτς ανέφερε ότι με αυτούς τους νέους κανόνες, το μέγεθος της οικονομίας της ΕΕ θα ξεπερνούσε αυτό των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας (χωριστά, όχι συνδυαστικά).

Ενίσχυση των επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρέπει να κλιμακώσει τον ρόλο της και να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα 620 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας και του REPowerEU κάθε χρόνο. «[Πρέπει] να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη σε στρατηγικές επενδύσεις που σχετίζονται με τις δύο [ψηφιακές και πράσινες] μεταβάσεις, όπως οι πρώτες ύλες, η πράσινη τεχνολογία ή η βιοτεχνολογία, ειδικά για έργα αιχμής», αναφέρεται στην έκθεση.

Το έγγραφο δεν αναφέρει λεπτομέρειες αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν ότι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν η αναθεώρηση της εντολής της ΕΤΕπ και η επέκταση του ρόλου της.

Ευρωπαϊκή Ένωση Christian Lutz/AP Photo

Πιο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Το εργατικό δυναμικό της ΕΕ είναι πιο μορφωμένο από ποτέ αλλά οι νέες βιομηχανίες αγωνίζονται να καλύψουν κενές θέσεις.

Τα προβλήματα περιλαμβάνουν αναντιστοιχία στις δεξιότητες, αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας και πολύ λίγες γυναίκες που σπουδάζουν θέματα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).

Μεγάλη ανισότητα

Η ζωή γίνεται σκληρότερη για τους εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα, οι οποίοι υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής ενώ πληρώνουν περισσότερα για τρόφιμα και άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, η ανισότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ αυξάνεται, για να μην αναφέρουμε το χάσμα πλούτου μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.

Τα επίπεδα ρεκόρ συγκέντρωσης πλούτου πνίγουν την κοινωνική κινητικότητα και τροφοδοτούν την πολιτική πόλωση. Η απάντηση, σύμφωνα με την έκθεση είναι πιο εκτεταμένη αναδιανομή.

Κρίση δημοκρατίας

Είναι πολύ σπάνιο αξιωματούχοι της ΕΕ να αναλύουν πολιτικά αντίθετα κινήματα αλλά αυτό ακριβώς κάνουν στην τελευταία ενότητα της έκθεσης.

Το επιχείρημα δεν είναι ακριβώς πρωτότυπο: η πόλωση και η παραπληροφόρηση ωθούν τους ψηφοφόρους της ΕΕ προς τα λαϊκιστικά κόμματα. Και για αυτό, δεν υπάρχει εύκολη λύση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα