Στόλτενμπεργκ: “Η Ουκρανία είναι πολύ πιο κοντά στο ΝΑΤΟ”

Στόλτενμπεργκ: “Η Ουκρανία είναι πολύ πιο κοντά στο ΝΑΤΟ”
Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Mindaugas Kulbis

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να αναφέρει για τη χώρα ότι "βρίσκεται πολύ πιο κοντά".

Με θερμά λόγια για την Ουκρανία μίλησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στις πρώτες του δηλώσεις πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Στις δηλώσεις του, ο γγ της Συμμαχίας τόνισε ότι τα μέλη της θα στείλουν “ένα πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία” στη σύνοδο κορυφής.

Σε άλλο σημείο, μίλησε και για την πορεία της Ουκρανίας από το 2008, όταν το ΝΑΤΟ συμφώνησε αρχικά ότι “θα” γίνει μέλος της συμμαχίας κάποια στιγμή”

“Η Ουκρανία είναι πολύ πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, οπότε νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να το αντικατοπτρίσουμε αυτό στις αποφάσεις της Συμμαχίας”, λέει.

Όπως πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ δεν έχει δει αλλαγή στη θέση της Ρωσίας για τα πυρηνικά παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι εγκαθιστά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία.

“Η ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι παράτολμη και επικίνδυνη. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τι κάνει η Ρωσία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιες αλλαγές στην θέση της Ρωσίας ως προς την εγκατάσταση πυρηνικών που να απαιτεί κάποια αλλαγή από πλευράς μας, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση”, σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής.

Οι διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα συμπληρώσουν τις αποφάσεις για την μελλοντική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ που θα γίνουν κατά την σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

“Κάποιοι σύμμαχοι διεξάγουν διμερή και πολυμερή διάλογο με την Ουκρανία στο πλαίσιο του να υπάρχει συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία (…) . Αυτό θα συμπληρώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ”, κατέληξε.

Το ΝΑΤΟ είναι διχασμένο σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας – τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης θέλουν το Κίεβο να ενταχθεί ως πλήρες μέλος, ενώ άλλα είναι πιο επιφυλακτικά, καθώς φοβούνται ότι θα παρασυρθούν σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα