Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών: Με ΦΕΚ η “προίκα ανάπτυξης” – Ποιες δομές αποκτά

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών: Με ΦΕΚ η “προίκα ανάπτυξης” – Ποιες δομές αποκτά
Φωτογραφία Αρχείου Getty Images

Οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης περνούν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που πλέον “ανασταίνεται”, καθώς στο τέλος του 2000 είχε παύσει ως όνομα να υφίσταται.

Τον ιστορικό ρόλο που άλλοτε είχε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακτά, μετά τη μεταφορά όλων των αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο Προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δομές που υπήρχαν στο Υπ. Ανάπτυξης και βέβαια το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων περνούν στο Υπ. Εθνικής Οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, όπως ορίζει το ΦΕΚ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης,

οι Ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Αναπτυξεως και Ταμείου Συνοχής, η Μονάδα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το Τμήμα Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Αναπτυξιακών Τραπεζών, η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μεταβάσης, η εποπτεία ή/και υποστήριξη, σύμφωνα με τις ειδικότερες κατά περίπτωση διατάξεις: (στα) των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (i) Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και

(ii) Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) των ανωνύμων εταιρειών: (i) Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ), (ii) Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (iii) Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε

Το ΦΕΚ επίσης προβλέπει τη σύσταση νέων γραμματειών αλλά και την κατάργηση υφισταμένων. Προβλέπεται η σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα, με αρμοδιότητες τις (α) υπαγόμενες στην πρώην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες, (β) τη Διεύθυνση Εκκαθαρίσεων και Ειδικών Οικονομικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (γ) τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.

Ακόμα, συστήνεται Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχειρίσεως Ιδιωτικού Χρέους και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, ενώ η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής.

Επίσης κατάργηση προβλέπεται για την Ειδική Γραμματεία Διαχειρίσεως Ιδιωτικού Χρέους, την Ειδική Γραμματεία
Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα