Τράπεζες: Διαπραγματεύσεις – θρίλερ με τη Eurostat για να αποτραπεί η επιδείνωση των όρων για τον Ηρακλή 3

Τράπεζες: Διαπραγματεύσεις – θρίλερ με τη Eurostat για να αποτραπεί η επιδείνωση των όρων για τον Ηρακλή 3
Δάνεια iStock

Η Eurostat ζητά για τον Ηρακλή 3 να καταστούν οι όροι των τιτλοποιήσεων δυσμενέστεροι για τις τράπεζες ώστε να μην ρισκάρει η χώρα την εγγραφή των εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος. Η ΤτΕ ζητά ίση μεταχείριση μεταξύ μεγάλων και μικρών τραπεζών.

Αισιοδοξία ότι κατά την δύσκολη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει άμεσα με τη Eurostat προκειμένου να ενεργοποιηθεί εκ νέου το σχέδιο «Ηρακλής» για τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις, δεν θα προκύψουν χειρότεροι όροι για τις τράπεζες, επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πηγές του οικονομικό επιτελείου συμφωνούν ότι ναι μεν αναμένεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τη Eurostat για τους όρους διαμοιρασμού του ρίσκου ανάμεσα στις τράπεζες και το Δημόσιο, ωστόσο θα εξαντληθούν τα περιθώρια για να μην οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε χειρότερους όρους τιτλοποιήσεων με τον «Ηρακλή 3», σε σχέση με τις δύο προηγούμενες φάσεις του προγράμματος.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η Eurostat αναμένεται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με βασική στρατηγική στον Ηρακλή 3 να καταστούν οι όροι των τιτλοποιήσεων δυσμενέστεροι για τις τράπεζες ώστε να μην ρισκάρει η χώρα την εγγραφή των εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος.

Ισχυρός σύμμαχος του οικονομικού επιτελείου είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πιέζει από την πλευρά της ώστε να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις προς το χειρότερο στο νέο πρόγραμμα «Ηρακλής» και να μην υπάρξει τελικά διαφορετική η μεταχείριση μεγάλων και μικρών τραπεζών, καθώς θεωρεί ότι οι μικρότερες τράπεζες θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην τόνωση του ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Διοικήτης της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι, «για να μειωθεί το spread, πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον, να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον, να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού οι ίδιοι. Παράδειγμα, το σύστημα “Ηρακλής”, που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες, για να μπορέσουν ν’ ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους».

Η βασική ανάγκη για τον «Ηρακλή 3» έχει να κάνει με την απαλλαγή των ισολογισμών των μικρότερων τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Οι δείκτες NPE των μη συστημικών τραπεζών υπερβαίνουν σημαντικά το 50% και φτάνουν κοντά ακόμη και στο 80%, με αποτέλεσμα οι τιτλοποιήσεις με παροχή κρατικών εγγυήσεων να αποτελούν την μόνη δίοδο για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Τα δάνεια που μπορούν να περιληφθούν στο νέο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι είναι έως 13 δισ. ευρώ και κυρίως προέρχονται από μικρές τράπεζες, με πρώτη την Attica Bank και στη συνέχεια την Παγκρήτια Τράπεζα. Υπάρχουν, όμως, και τρεις τιτλοποιήσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από τις συστημικές και θα πρέπει να περιληφθούν στο πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα οι Frontier 2 της Εθνικής Τράπεζας, Sunrise 3 της Τράπεζας Πειραιώς και Solar, που είναι μια κοινή τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων από τις τέσσερις συστημικές.

Παράλληλα, ο «Ηρακλής 3» θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για νέα κόκκινα δάνεια, αν και μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν καταγράφουν ανησυχητικά σημάδια για αύξηση των NPEs.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ενεργοποίηση του Ηρακλή 2 ακολούθησαν σοβαρές διαφωνίες και εμπλοκές με τη Eurostat σε σχέση με τα δύο προγράμματα, που απείλησαν να προσθέσουν δεκάδες δις στο δημόσιο χρέος καθώς η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή είχε κρίνει αρχικά ότι το ρίσκο των τιτλοποιήσεων βάραινε δυσανάλογα το Δημόσιο, άρα δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι έγιναν με όρους αγοράς και θα έπρεπε οι εγγυήσεις να προστεθούν στο χρέος πριν ακόμη υπάρξουν καταπτώσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης άσκησε μεγάλη παρασκηνιακή πίεση στη Κομισιόν για να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να ξεπερασθεί η αντίδραση της Eurostat και κατάφερε τελικά να αποτρέψει την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους. Συγκεκριμένα πέτυχε και να διευρύνθηκαν τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίσει η Eurostat αν είναι χαριστικές οι τιτλοποιήσεις και ο Ηρακλής να περάσει τον έλεγχο, χωρίς να χρειασθεί να επιβαρυνθεί το χρέος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα