Wagner: Ποια είναι η μισθοφορική ομάδα που απειλεί τον Πούτιν

Wagner: Ποια είναι η μισθοφορική ομάδα που απειλεί τον Πούτιν
Γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη AP Photo

Πώς ξεκίνησε και πού δραστηριοποιείται η επικίνδυνη μισθοφορική ομάδα Wagner. Οι «στρατιώτες-φαντάσματα» και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Κρεμλίνο, καθώς ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν δηλώνει αποφασισμένος να πάει “μέχρι τέλους” την “ανταρσία κατά της στρατιωτικής διοίκησης” που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα στρατεύματα της μισθοφορικής εταιρίας να προελαύνουν στη Νότια Ρωσία.

Ο Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “χρειαζόμαστε ετοιμότητα όλων των δυνάμεων” ,ενώ χαρακτήρισε “πισώπλατη μαχαιριάτην κίνηση του Πριγκόζιν και διαμήνυσε πως η απάντησή του θα είναι σκληρή.

Ποια είναι η Wagner

Η ομάδα Βάγκνερ είναι ρωσικής ιδιοκτησίας ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, που μετρά πάνω από 50.000 μέλη. Η στρατιωτική οργάνωση έχει συμμετάσχει σε πολέμους στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική δημοκρατία, ενώ συμμετέχει και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ως ιδρυτής της εταιρείας αναφέρεται ότι ο Ντμίτρι Ούτκιν, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Ασβέστ της Σιβηρίας. Ο Ούτκιν είναι βετεράνος του Πρώτου και του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγένι Πριγκόζιν, που αποκαλείται «σεφ του Πούτιν», έχει δεσμούς με την Ομάδα Βάγκνερ και με τον Ντμίτρι Ούτκιν προσωπικά. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας λέγεται ότι είναι ο χρηματοδότης και πραγματικός ιδιοκτήτης του Βάγκνερ.

Ο Πριγκόζιν AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Ομάδα Βάγκνερ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας. Τον Αύγουστο του 2017 η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ υπέθεσε ότι ο Ούτκιν ήταν πιθανώς απλώς ένα πρόσωπο για την οργάνωση, ενώ ο πραγματικός επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ είναι κάποιος άλλος.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ούτκιν φωτογραφήθηκε με τον Πούτιν σε μια δεξίωση στο Κρεμλίνο προς τιμήν εκείνων που τους είχαν απονεμηθεί τα παρασήμα του Τάγματος του Θάρρους και του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (για τον εορτασμό της Ημέρας των Ηρώων της Πατρίδας), μαζί με τους Αλεξάντρ Κουζνέτσοφ, Αντρέι Μπογκάτοφ και Αντρέι Τρόσεφ. Ο Κουζνέτσοφ λέγεται ότι ήταν ο διοικητής της πρώτης μονάδας αναγνώρισης και επίθεσης της Βάγκνερ, ο Μπογκάτοφ ήταν ο διοικητής της τέταρτης μονάδας αναγνώρισης και επίθεσης, ενώ ο Τρόσεφ υπηρέτησε ως “εκτελεστικός διευθυντής” της οργάνωσης.

Λίγες μέρες μετά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε την παρουσία του Ούτκιν στη δεξίωση, δηλώνοντας ότι ο Ούτκιν ήταν από την περιοχή του Νόβγκοροντ και είχε λάβει το παράσημο και επίσης ανέφερε ότι δεν γνώριζε πόσο διάσημος ήταν ο Ούτκιν.

Η δομή της οργάνωσης και οι αμοιβές των μισθοφόρων

Στις αρχές του 2016, η Βάγκνερ είχε 1.000 υπαλλήλους, οι οποίοι αργότερα αυξήθηκαν σε 5.000 τον Αύγουστο του 2017 και 6.000 τον Δεκέμβριο του 2017.

Η οργάνωση θεωρείται ότι είχε έδρα στην Αργεντινή και επίσης έχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό μηνιαίο περιοδικό Σοβερσένο Σεκρέτνο, η οργάνωση που προσέλαβε προσωπικό για την Βάγκνερ δεν είχε μόνιμο όνομα και είχε μια νόμιμη διεύθυνση κοντά στον στρατιωτικό οικισμό Παβσίνο στο Κράσνογκορσκ, κοντά στη Μόσχα.

Η αμοιβή των μισθοφόρων της Βάγκνερ, οι οποίοι είναι συνήθως συνταξιούχοι Ρώσοι στρατιωτικοί, υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 80.000 και 250.000 ρωσικών ρουβλιών (864 – 2.702 ευρώ) τον μήνα.

Οι στενές σχέσεις με τη Ρωσία

Ρώσοι και δυτικοί παρατηρητές, καθώς και μερικά άτομα που έχουν προσωπικά εμπλακεί με την ομάδα, πιστεύουν ότι η οργάνωση δεν είναι ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, θεωρώντας ότι στην πραγματικότητα είναι ένα καμουφλαρισμένο τμήμα του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που τελικά αναφέρεται στη ρωσική κυβέρνηση.

Οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες δεν επιτρέπονται νόμιμα στη Ρωσία. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές φαίνεται να δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία και τον Απρίλιο του 2012 ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, μιλώντας στην Κρατική Δούμα ενέκρινε μια ιδέα για την δημιουργία ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρείων στη Ρωσία.

Οι «στρατιώτες-φαντάσματα»

Αρκετοί αναλυτές περιέγραψαν τη Βάγκνερ ως μια «ψευδο-ιδιωτική» στρατιωτική εταιρεία που προσφέρει πληροφορίες σε Ρώσους στρατιωτικούς.

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ έχουν περιγραφεί ως «στρατιώτες-φαντάσματα», επειδή η ρωσική κυβέρνηση δεν τους αναγνώρισε ποτέ επίσημα.

Τον Μάρτιο του 2017, το Radio Liberty χαρακτήρισε την ομάδα Βάγκνερ ως «ημινόμιμο μαχητικό μόρφωμα που υπάρχει κάτω από την πτέρυγα και τα κεφάλαια του Υπουργείου Άμυνας».

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (ΥΑΟ) Βάσιλ Χρύτσακ είπε ότι κατά τη γνώμη τους η Βάγκνερ ήταν στην ουσία «ένας ιδιωτικός στρατός του Πούτιν» και ότι η ΥΑΟ «εργαζόταν για τον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων, μελών της Βάγκνερ, προκειμένου να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες ώστε οι εταίροι μας στην Ευρώπη να τις γνωρίσουν προσωπικά».

Η Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι στους μισθοφόρους της Βάγκνερ εκδόθηκαν μαζικά διεθνή διαβατήρια από την GRU μέσω της Μονάδας του Κεντρικού Γραφείου Μετανάστευσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ισχυρισμοί που επαληθεύτηκαν εν μέρει από τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat.

Σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2018, ο Πούτιν είπε σχετικά με τους μισθοφόρους της Βάγκνερ που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, τη Συρία και αλλού, ότι «όλοι πρέπει να παραμείνουν εντός του νομικού πλαισίου» και ότι εάν η Βάγκνερ παραβίαζε τον νόμο, ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να παρέχει νομική αξιολόγηση.

Όμως, σύμφωνα με τον Πούτιν, εάν δεν παραβίαζαν τη ρωσική νομοθεσία, είχαν το δικαίωμα να εργαστούν και να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στο εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι ο Γεβγένι Πριγκόζιν είχε διευθύνει δραστηριότητες της Βάγκνερ.

Στις 23 Ιουνίου 2023, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης αφού απείλησε να επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις ως απάντηση σε αεροπορική επιδρομή στους μισθοφόρους του.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατηγόρησαν τον ιδρυτή της ομάδας Βάγκνερ για απόπειρα πραξικοπήματος καθώς δεσμεύτηκε για «πορεία δικαιοσύνης» κατά του ρωσικού στρατού.

Ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα φωνητικό μήνυμα υποστηρίζοντας ότι η Βάγκνερ είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία και προχωρούσε στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Ανώτεροι Ρώσοι στρατηγοί προέτρεψαν τους μαχητές της Βάγκνερ να αποσυρθούν. Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, FSB, είπε ότι είχε καταθέσει ποινικές κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν και κινήθηκε για να τον συλλάβει.

Πούτιν: Η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε προς τους πολίτες πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, τονίζοντας πως χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές.

Κάλεσε όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της Wagner και πρόσθεσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Wagner είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. “Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες”, πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές. Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε.

Είπε πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη. Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα