Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 28 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 28 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Αλεξία Καραβέλα, Μεταγραφή Detari, 2019, μαρκαδόροι, παστέλ και λάδια σε άσπρο χαρτί 67 x 100 εκ. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας /Έκθεση "Encore: νέα ελληνική ζωγραφική" Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 28 Ιουνίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 28 Ιουνίου.

“Devon Loch” στις Kalfayan Galleries

Sasha Streshna- Rock, Paper, Scissors /2023 /130x190cm_ Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της Sasha Streshna με τίτλο «Devon Loch». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 (19.00 – 22.00).

Στην ατομική της έκθεση στην γκαλερί Kalfayan, η Sasha Streshna παρουσιάζει μια νέα σειρά ελαιογραφιών που συνεχίζουν την έρευνά της πάνω στην παράδοση της ιστορικής δυτικής ζωγραφικής, εστιάζοντας κυρίως σε αναπαραστάσεις βίας, καταστολής και εξουσίας. Για την νέα αυτή σειρά η Streshna αντλεί υλικό από τις εικονογραφήσεις σοβιετικών σχολικών βιβλίων ιστορίας.

Συγκαλύπτοντας τα στοιχεία που θα επέτρεπαν στον θεατή να αναγνωρίσει το απεικονιζόμενο γεγονός, η Streshna μεταπλάθει τις εικόνες σε ζωγραφική γλώσσα με υπαινικτικά περιγράμματα και χρωματική παλέτα χωρίς φαινομενικά υψηλές εντάσεις. Πραγματεύεται έτσι ιστορίες εξεγέρσεων, ανυπακοής και ρήξεων περισσότερο ως ασαφείς αναμνήσεις και ψυχικά φορτία παρά ως συγκεκριμένα συμβάντα.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 19.00 – 22.00, Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00. Αύγουστος: Κλειστά.

“Encore: νέα ελληνική ζωγραφική” στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ioannou / The Forgoten Guard of Athens 2023 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση “Encore: νέα ελληνική ζωγραφική” στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Στην έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνονται έργα 33 ζωγράφων έως περίπου 40 ετών.

Το κριτήριο δεν είναι αυστηρά ηλικιακό αλλά κατά κύριο λόγο αισθητικό: η έκθεση αναζητά νέες μορφές, γλώσσες και χειρονομίες, καλλιτέχνες που διερευνούν καινούργιους, συναρπαστικούς και αναπάντεχους δρόμους στη σύγχρονη ελληνική́ τέχνη. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή́ ζωγραφική ποιότητα και, παράλληλα, επιδιώκει να προτείνει μεθοδολογικά́ εργαλεία για την κατανόηση και την αξιολόγηση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Η έκθεση έχει προκύψει από συστηματική έρευνα πεδίου, επισκέψεις στα εργαστήρια και εκτεταμένες συζητήσεις με τους καλλιτέχνες. Λαμβάνει δομικά υπόψη της τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι ζωγράφοι σκέφτονται το παρόν και την ιστορικότητα τόσο του έργου τους όσο και ευρύτερα της σύγχρονης ζωγραφικής.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά. Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο.

”Απόδραση από το Αλκατράζ” στο 13o Athens Open Air Film Festival

To Athens Open Air Film Festival, ο καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας, επιστρέφει για ένα ακόμα καλοκαίρι με μοναδικές προβολές με ελεύθερη είσοδο σε όλη την Αθήνα.

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία ”Απόδραση από το Αλκατράζ” (Escape From Alcatraz) / Σκηνοθεσία: Ντον Σίγκελ / Πρωταγωνιστούν: Κλιντ Ίστγουντ, Πάτρικ ΜακΓκούχαν, Φρεντ Γουόρντ, Τζακ Θιμπό, Λάρι Χάνκιν.

Μπορεί η ένδοξη περίοδος των κινηματογραφικών 70ς να ανήκει στα ταλαντούχα νιάτα που έφερνε μαζί της μια καινούργια φουρνιά δημιουργών, σε έναν βετεράνο της αμερικανικής οθόνης χρεώνεται, όμως, μια από τις πιο συναρπαστικές ταινίες εκείνης της δεκαετίας. Γρανιτιώδης πρωταγωνιστής των μετρημένων φράσεων και των σιδερένιων βλεμμάτων, ο Κλιντ Ίστγουντ κάνει τους θεατές μετόχους σε έναν καθηλωτικό αγώνα επιβίωσης πίσω από τα κάγκελα και μανιώδους φυγής προς την ελευθερία, ο οποίος βασίζεται σε αληθινά συμβάντα και είναι έτσι κινηματογραφημένος ώστε να μην αφήνει το κοινό να πάρει ανάσα. Περισσότερα εδώ…

“Frozen in Time”

DIANE TUFT Ultraviolet Shapes, Disko Bay, Greenland artworx

Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας στην Ελλάδα, της κορυφαίας Αμερικανίδας φωτογράφου Diane Tuft, με τίτλο “Frozen in Time”, εγκαινιάζεται στις 28 Ιουνίου (19:00-22:00), στον νέο χώρο τέχνης artworx, που δημιούργησαν η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές. Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση της γκαλερί που ύστερα από την ομαδική πρώτη έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τώρα στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό και τη σημαντική δημιουργό που το έργο της χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Η ίδια η Diane Tuft θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ μια μέρα πριν, στις 27 Ιουνίου, στις 19:30 θα μιλήσει στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για το έργο της. Η ομιλία θα πλαισιωθεί από ταινία μικρού μήκους, από τα ταξίδια της φωτογράφου.

Η Diane Tuft είναι πολύ ευαισθητοποιημένη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αυτό είναι και το θέμα της δουλειάς που παρουσιάζει στο artworx, με εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ταξίδια της στην Ανταρκτική και την Αρκτική. Ο φακός της αιχμαλωτίζει το απόλυτο λευκό των παγόβουνων, το εκτυφλωτικό φως του χιονιού, το καταγάλανο του ουρανού και το πυκνό μπλε του ωκεανού. Ένας άλλος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας και μας καλεί να τον γνωρίσουμε.

Τα έργα της Tuft έχουν σκοπό να μας ευαισθητοποιήσουν στις δραματικές αλλαγές που επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι φωτογραφίες της αποτυπώνουν τόσο την ανεξάντλητη ομορφιά των απομακρυσμένων τόπων που ταξίδεψε από τον Βόρειο, ως τον Νότιο Πόλο, αλλά και τα αποτελέσματα της ανθρώπινης επιρροής στο κλίμα της Γης που πλέον είναι ιδιαίτερα εμφανείς.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου ως τις 9 Αυγούστου 2023. artworx: Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά (1ος όροφος), τηλ. 2106236721.. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12:00-21:00, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-16:00. Στις 27/6. Ομιλία της Diane Tuft (19:30) στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Όθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210 801 5870).

Έκθεση “Code of Dialog” με έργα Ουκρανών ζωγράφων

Ομαδική έκθεση Ουκρανών ζωγράφων με τίτλο Code of Dialog

Το Πολιτιστικό Κέντρο “ArtLine” (Ουκρανία) και η Γκαλερί “Chili Art Gallery” (Ελλάδα) παρουσιάζουν την έκθεση “Code of Dialog” με έργα Ουκρανών ζωγράφων στον χώρο της Chili Art Gallery.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Διοργανωτές: Πολιτιστικό Κέντρο “ArtLine” (Ουκρανία) από κοινού με την Chili Art Gallery (Ελλάδα). H επιμελήτρια της έκθεσης Μarianna Abramova αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό της: […] Παρά τον πόλεμο οι Ουκρανοί καλλιτέχνες επιδεικνύουν εξαιρετική ανθεκτικότητα, μετατρέποντας κυριολεκτικά τη σκληρή πραγματικότητα σε δύναμη της τέχνης. Ο διοργανωτής της έκθεσης, πολιτιστικό κέντρο “ArtLine”, στοχεύει να επιδείξει το πλούσιο μωσαϊκό των στιλ, τη ζωντάνια και τη ζωοδόχο ενέργεια, που πηγάζει από τη σύγχρονη ουκρανική τέχνη, η οποία είναι πάντα ανοιχτή σε έναν πολιτισμικό διάλογο.

Η έκθεση “Code of Dialog” είναι ένα είδος συλλογικού “πορτρέτου” σε μικρογραφία των σημερινών μεταμορφώσεων της πραγματικότητας και της συνείδησης, μια όψη των μετασχηματισμών της σύγχρονης κοινωνίας, η ζωή της οποίας τα τελευταία χρόνια της είναι γεμάτη από έντονα γεγονότα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Marianna Abramova, Iryna Akimova, Oksana Brenzovych, Yaroslav Valiiev, Inna Katiushchenko, Dmytro Zazymko, Inna Pantelemonova, οίκος κοσμημάτων “OLAFA”. Εγκαίνια: Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 και ώρα 6-10μμ.

Επιμέλεια: Marianna Abramova (Ουκρανία), μέλος της Εθνικής Ένωσης Ζωγράφων της Ουκρανίας και της Ένωσης Οπτικών Τεχνών της Κεντρικής Ελλάδος (VAACG), διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου “ArtLine”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα