Η δημιουργική ασάφεια του Μητσοτάκη και πόσα πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Απέχουν κάπως τα πραγματικά δεδομένα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξημένο μισθολόγιο στο δημόσιο ενώ ο πρωθυπουργός τα μπουρδούκλωσε για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ικανοποιημένοι

«Αυτοί οι άνθρωποι ήδη υπηρετούν, σε Αστυνομικά Τμήματα πέριξ των πανεπιστημίων. Αν θα εξακολουθούν να λειτουργούν, να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια, η απάντηση που σας δίνω είναι «ναι». Σε ποια έκταση, σε ποια πανεπιστήμια, με ποιο τρόπο, αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμα το αξιολογούμε». Η ατάκα ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κι αφορά το αν καταργείται η όχι η πανεπιστημιακή αστυνομία. Με τον ίδιο να λέει πως «δεν καταργείται».

Αυτή για την ακρίβεια ήταν η απάντησή του σε ερώτημα της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ. Στο τι ακριβώς συμβαίνει μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις του Νότη Μηταράκη (αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη) και την επίσημη θέση της κυβέρνησης περί «μη κατάργησης».

Δεν ξέρουμε εσείς τι καταλάβατε από αυτό. Πάντως η Σία Κοσιώνη και ο Παύλος Τσίμας δήλωσαν πώς είναι ικανοποιημένοι, αφού όλα πλέον τους είναι ξεκάθαρα…

Συζήτηση παραλίας

Όσο για την συζήτηση περί «έφιππης αστυνομίας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είπε ότι «είναι μια συζήτηση για την παραλία». Εκφράζοντας – ίσως – μια έμμεση αποδοκιμασία για το γεγονός ότι κυριάρχησε στην δημόσια σφαίρα και ένα 24ωρο.

Ακόμη κι αν έχει δικίο – που πιθανότατα έχει – θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι την ξεκίνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και την συνέχισε το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τι θα πει

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ας μην σχολιάσουμε. Άλλωστε δεν είπε και κάτι συγκεκριμένο. Αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά, ακόμη και την προσφυγή στην Χάγη. Όπως πάντα.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που έχει ενδιαφέρον στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τι θα πει ο νυν πρωθυπουργός. Περισσότερο καθοριστικό θα είναι «τι θα πει» και κυρίως «τι θα κάνει» ο πρώην πρωθυπουργός. Ο μόνος που υπάρχει πλέον με αυτή την ιδιότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Από παντού

Από παντού «ξεφυτρώνουν» πολιτικά στελέχη που δηλώνουν την υποστήριξή τους στην Έφη Αχτσιόγλου. Χθές υπήρξαν 3 ακόμη (Η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλένα Κοπππά, και ο Χάρης Καζάκος που τοποθετήθηκαν υπέρ της υποψηφιότητά της. Αυτά δίχως να συνυπολογίσουμε πρόσωπα που δεν έχουν πολιτική ιδιότητα και δηλώνουν στα social media πως στηρίζουν την πρώην υπουργό.

Μάλιστα φήμες λένε πώς είναι ακόμη πολύ νωρίς και δεν έχουμε δει ακόμη το «διατασικό» και πολιτικό εύρος της συσπείρωσης γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου. Αναμένουμε λοιπόν και τις επόμενες μέρες. Άλλωστε από την μεθεπόμενη εβδομάδα η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά και περιοδείες στην επαρχία κι όπως ακούγεται θα υπάρξουν και στελέχη του κόμματος πλάϊ της.

Κρητικό ζήτημα

Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και μαζί θα είναι ο Γιώργος Σταθάκης. Δεδομένο επίσης θεωρείται πως θα τον στηρίξει ο Ανδρέας Ξανθός καθότι και ο πρώην υπουργός Υγείας είναι στέλεχος προσκείμενο στην κίνηση των «53».

Με τόσο έντονη… κρητική παρουσία στις διαδικασίες διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, μια υποψηφιότητα από τον Παύλο Πολάκη σίγουρα θα «ισορροπούσε» τα πράγματα. Μέχρι στιγμής ο βουλευτής Χανίων έχει παρουσιάσει ένα είδος πολιτικής πλατφόρμας με την αρθρογραφία του και σίγουρα απευθύνεται σε ένα ξεχωριστό κοινό εντός του κόμματος. Όμως ακόμη υπάρχει ένα ερωτηματικό για το τι τελικά θα πράξει.

Σε δύο μέρες οι απαντήσεις στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε υπάρχει deadline

Πραγματικότητα

Εντελώς διαφορετική εικόνα αυτή που δίνει η ΑΔΕΔΥ για τις «αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους» που διαφημίζει η κυβέρνηση. Για την ακρίβεια μιλά για ένα επίδομα μεταξύ 40 και 50 ευρώ, το οποίο μάλιστα δεν παίρνει η πλειοψηφία των εργαζόμενων στο δημόσιο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τριτοβάθμια ομοσπονδία «δεν μηδενίζουμε καμία αύξηση, ούτε του επιδόματος των 45€, ούτε των οικογενειακών επιδομάτων, ούτε των επιδομάτων ευθύνης. Επισημαίνουμε, όμως, ότι τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης αφορούν τα μεν πρώτα το 40% των υπαλλήλων, τα δε δεύτερα ούτε καν το 20%».

Αυτά για την τεράστια απόσταση μεταξύ κυβερνητικής προπαγάνδας-αναμασήματος από πρόθυμα ΜΜΕ και της πραγματικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα