Η ΝΔ ετοιμάζεται ήδη για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές
Ποιους θα στηρίξει η ΝΔ στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Τα σχέδια για επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές και τα σενάρια για 5% όριο εισόδου στη Βουλή.
- 08 Ιουλίου 2023 09:16
Με τον “αέρα” ακόμη της νίκης στις διπλές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται ήδη για τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου και ταυτόχρονα κάνει τις πρώτες σκέψεις για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις επόμενες εκλογές.
Τα γαλάζια χρίσματα στις περιφέρειες και τους μεγαλύτερους δήμους αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κλειδώσουν οριστικά την επόμενη εβδομάδα.
Σε επίπεδο περιφερειών τα πράγματα είναι σχετικά απλά για τη ΝΔ, καθώς στις αυτοδιοικητικές του 2019 όλες σχεδόν οι περιφέρειες είχαν βαφτεί μπλε. Εξαιρέσεις αποτελούσαν: Το Βόρειο Αιγαίο, όπου βέβαια είχε κερδίσει ο γαλάζιος αντάρτης Κώστας Μουντζούρης, που μετά δημιούργησε πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή το μεταναστευτικό. Καθώς και η Κρήτη όπου κέρδισε σαρωτικά από την πρώτη Κυριακή ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, που είχε όμως στη συνέχεια εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Επομένως, η ΝΔ θα στηρίξει εκ νέου τους νυν περιφερειάρχες Αττικής Γιώργο Πατούλη, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστο Μέτιο, Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.
Για την περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει κλειδώσει οριστικά η στήριξη της υποψηφιότητας του σαμαρικού Δημήτρη Πτωχού, καθώς ο νύν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει έρθει σε ρήξη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποιο το Μαξίμου δεν θέλει απέναντι.
Μένουν επομένως δύο εκκρεμότητες, η περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στο Ιόνιο δεν αποκλείεται πάντως τελικά να στηριχθεί εκ νέου η Ρόδη Κράτσας, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο έχουν ακουστεί τα ονόματα των πρώην υπουργών Αλκιβιάδη Στεφανή και Κωστή Μουσουρούλη.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η οριστική συζήτηση για τους μεγάλους δήμους της χώρας. Καταρχήν, η ΝΔ προφανώς στην Αθήνα θα στηρίξει εκ νέου το δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη (έχοντας ήδη εξαγγείλει πως στήριζει και την υποψηφιότητα του στις επόμενες εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, από όπου αποχώρησε για να γίνει υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Λευτέρης Παπαστεργίου).
Στον Πειραιά η ΝΔ θα στηρίξει το Γιάννη Μώραλη και στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και είχε κατέβει το 2019 ως ανεξάρτητος. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η ΝΔ είχε στηρίξει στο δήμο Θεσσαλονίκης το Νίκο Ταχιάο, που πλέον έχει αναλάβει υφυπουργός Υποδομών.
Οι γαλάζιοι αναζητούν επίσης κάποια δυνατή υποψηφιότητα για την Πάτρα, απέναντι στον εκλεγμένο με τη στήριξη του ΚΚΕ, Κώστα Πελετίδη.
Την ίδια στιγμή, ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει προεκλογικά – με αφορμή τις υποθέσεις Γεωργούλη και Καϊλή- υπέρ της επαναφοράς του συστήματος της λίστας, επομένως αυτό θεωρείται δεδομένο και πρώτα πρέπει να κλείσει το ζήτημα, πριν γίνει συζήτηση για τα πρόσωπα.
Πάντως είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, που είχε αναλάβει και το συντονισμό των προεκλογικών εξορμήσεων της ΝΔ, θέλει να μετακομίσει στην Ευρωβουλή. Ενώ μετά την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει σεναριολογία για υποψηφιότητα του πρώην υπουργού με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Το Μαξίμου πάντως δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, είχε ξορκίσει τα σενάρια περί συζητήσεων της ΝΔ με τον κ.Λοβέρδο.
Ο κ. Μαρινάκης όμως την ίδια στιγμή δεν είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5% από το 3% που είναι σήμερα, αλλά απλώς είχε χαρακτηρίσει αυτή τη συζήτηση πρόωρη.
Τα σχετικά σενάρια είχαν ξεκινήσει την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με αφορμή την είσοδο στη Βουλή των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Και εν τω μεταξύ πρόσωπα όπως ο πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης, έχουν ταχθεί υπέρ και έχουν εκτιμήσει πως δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.
Ο κ. Μανιτάκης μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι αλλαγή του ορίου εισόδου κομμάτων στη Βουλή δεν συνιστά αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, άρα δεν απαιτούνται 200 βουλευτές για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Την ίδια στιγμή όμως είχε εκφράσει την άποψη ότι πολιτικά μία τέτοια αλλαγή απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μία σχετική ρύθμιση που θα φέρει η ΝΔ να στηριχθεί και από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς το ΚΚΕ δεν πρόκειται να την ψηφίσει έτσι κι αλλιώς, ενώ τα μικρότερα κόμματα προφανώς και δεν έχουν κανένα λόγο να… αυτοκτονήσουν πολιτικά.
Υπάρχουν όμως και οι φωνές που ανησυχούν ότι μία τέτοια κίνηση πρώτον θα δώσει αφορμή σε Σπαρτιάτες, Νικη και λοιπές όχι και τόσο δημοκρατικές δυνάμεις να φωνάζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει με πλάγιες μεθόδους και δεύτερον ότι θα οδηγήσει ενδεχομένως στη συσπείρωση τελικά των ακραία δεξιών κομμάτων και τη δημιουργία μίας νέας ισχυρότερης ακροδεξιάς.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις