Τα λόγια του Γεραπετρίτη και η σιγή της Κουμουνδούρου

Όταν στην θέση του ΥΠΕΞ οι λέξεις αποκτούν διαφορετικό βάρος, ενώ άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν μια λέξη του Αλέξη

Τα λόγια

Ένα από τα βασικά στοιχεία συμπεριφοράς ενός υπουργού Εξωτερικών, είναι πως πρέπει να …προσέχει τα λόγια του. Σίγουρα ο νέος υπουργός, Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αυτή την δυνατότητα. Μια και έχει αποδείξει στην Βουλή και στις δημόσιες δηλώσεις του πως είναι εξαιρετικός χρήστης της ελληνικής γλώσσας.

Να υποθέσουμε άραγε ότι αξιοποίησε αυτή την ιδιότητα κατά την παράδοση και παραλαγή του νέου χαρτοφυλακίου του; Ιδίως εκεί που ανέφερε πως «αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση». Διότι η λέξη «κυριαρχία» είναι λίγο διαφορετική από την συνήθη φράση των ΥΠΕΞ που είναι «κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα».

Δηλαδή ακριβώς η έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, όταν παρέλαβε – επίσης χθες- το υπουργείο Άμυνας όπου θα βρίσκεται εφεξής…

Κοινά

Μια και αναφερθήκαμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξίζει να μνημονεύσουμε και τον νέο υφυπουργό τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ιδίως όταν υπήρξαν και αυτοί που σχολίασαν πως θα αποτελεί τον «άνθρωπο του πρωθυπουργού» στο εν λόγω ευαίσθητο υπουργείο.

Το μόνον βέβαιο είναι πως εκεί θα βρει τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Θα έχουν ίσως την ευκαιρία να συζητούν πολλά από κοντά και όχι μόνον ζητήματα του υπουργείου. Θυμίζουμε ότι ο Κ.Φλώρος είναι – επιβεβαιωμένα από την ΑΔΑΕ – θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Ο Γ.Κεφαλογιάννης πάλι ήταν ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που εξέτασε (λέμε τώρα) το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Απειλές

Απειλεί με δικαστήρια ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση προς τα Μέσα Ενημέρωσης διότι όπως λέει «θέλουν να κατατάξουν την Ελληνική Λύση στο φάσμα της Ακροδεξιάς». Εξέδωσε μάλιστα και εξώδικο. Προφανώς λίγο … ετεροχρονισμένο αφού αυτόν τον χαρακτηρισμό των εισπράττει από πολλά ΜΜΕ τα τελευταία 4 χρόνια.

Η Ελληνική Λύση μπήκε στον κόπο να …ορίσει μάλιστα τι σημαίνει «ακροδεξιά». Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της σημαίνει «οργανωμένη βία κατά πολιτικών αντιπάλων, αντικοινοβουλευτισμός και παρακρατική δράση».

Προφανώς για την Ελληνική Λύση η ξενοφοβία, ο αντι-μεταναστευτικός και αντι-προσφυγικός λόγος, ένα μόνον από τα στοιχεία που χαρακτηρίζει τις πολιτικές της θέσεις δεν συνιστά «ακροδεξιά». Αν πάντως η δικαιολογία της επ’ αυτού είναι πως ανάλογες απόψεις μπορεί να βρει κανείς και στην Νέα Δημοκρατία, ένα μπορούμε να πούμε: Πως έχει δίκιο.

Σιγή

Τελικά η σιγή που επικρατεί τα δύο τελευταία 24ωρα στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα εσωκομματικά του είναι πιο …εκκωφαντική από τον «θόρυβο» που συνήθως υπάρχει. Μια και είναι γνωστό (δίχως να είναι ντε και καλά αρνητικό) πώς πρόκειται για ένα κόμμα που τα στελέχη του είναι λαλίστατα.

Πάντως δεν πρόκειται για παράλογο φαινόμενο. Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μια …ανάσα μερικών 24ώρων επιβάλλεται.

Ιδίως μάλιστα αν επικρατήσουν τα σενάρια που θέλουν τα επόμενα βήματα που θέλουν τις εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι «θερινές» και όχι «Φθινοπωρινές».

Κεράκι

Ενδιαφέρον το στοιχείο που έδωσε ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος μιλώντας χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή. Όπως ανέφερε τα ποσοστά των ανθρώπων που πηγαίνουν στην Εκκλησία «μια φορά τον μήνα για να ανάψουν ένα κεράκι» είναι μεγαλύτερα από όσο φαντάζεται κανείς.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό πολυεθνικής επιχείρησης στον γενικό πληθυσμό πλησιάζουν το 40%. Στους νέους ανθρώπους ποσοστό μειώνεται αλλά παραμένει εντυπωσιακό: Είναι 25%.

Λέτε αυτό να εξηγεί και κάποια πράγματα για την εκλογική συμπεριφορά; Προφανώς η απάντηση είναι θετική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα