Ο Μητσοτάκης “προοδευτικός” και “εκσυγχρονιστής”: Θα χρειαστεί πολλά καρβέλια…
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ενθουσιάζεται από τις εμπνεύσεις των λογογράφων του περί «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», τον οποίο έχει να φέρει εις πέρας, αλλά θα χρειαστεί να φάει πολλά καρβέλια για να πετύχει κάτι προοδευτικό και εκσυγχρονιστικό.
- 08 Ιουλίου 2023 09:15
Οι λογογράφοι του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν βαλθεί να τον κατατάξουν στους μεγάλους «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές» πολιτικούς της νεότερης Ελλάδα. Τώρα, μάλιστα, που εφηύραν και τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» δεν αποκλείεται να τον κάνουν να πιστέψει ότι …αναμετράται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως ήδη γράφουν ορισμένοι(ψευδώνυμοι και ασύστολοι) υμνογράφοι του.
Ας τα βάλουμε σε μια σειρά.
Λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, θυμωμένος από το διαγκωνισμό προοδευτικότητας, στον οποίο επιδίδονταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο Μητσοτάκης είχε πει: «Εμείς, η ΝΔ, είμαστε η προοδευτική παράταξη».
Στην προχτεσινή ομιλία του στη Βουλή, επί των Προγραμματικών Δηλώσεων, προσπάθησε να αναλύσει τον όρο «εκσυγχρονισμός» από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι σήμερα.
Ας αφήσουμε τα πολύ παλιά κι ας επικεντρωθούμε στο μισό αιώνα της Μεταπολίτευσης και στον «πολιτικό εκσυγχρονισμό της», όπως τον ονόμασε. Είπε ο νυν πρωθυπουργός: «Εξέλιξη η οποία, χάρη στον ιδρυτή της παράταξής μας, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στέριωσε στον τόπο τη Δημοκρατία, αλλά διασφάλισε και την Ευρωπαϊκή του προοπτική. Για να πλαισιωθεί στη συνέχεια και από σημαντικές προωθητικές απόπειρες και από Πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη. Με την εθνική συμφιλίωση, την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ένταξή μας στην ΟΝΕ».
Ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος βαρυνόταν με πολλές αμαρτίες πριν από τη δικτατορία, πιστώνεται στη Μεταπολίτευση με τη ένταξη στην(τότε) ΕΟΚ. Αλλά μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό, με την αληθινή έννοια των λέξεων, δεν έφερε. Αληθινές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό έφεραν κυβερνήσεις της άλλης όχθης, τις οποίες μάλιστα η δική του παράταξη, η Δεξιά, πολέμησε.
Ας θυμηθούμε:
- Στην πρώτη κυβερνητική τετραετία του ΠΑΣΟΚ(1981-1985) ψηφίστηκαν από τη Βουλή οι πιο προοδευτικοί νόμοι του μεταπολεμικού ελληνικού κράτους(Εθνικό Σύστημα Υγεία, αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, πολτικός γάμος,αναβάθμιση της θέσης των γυναικών κ.α). Όλους η ΝΔ τους καταψήφισε και βγήκε στα κεραμίδια, επισείοντας «καταστροφές» που θα έφερναν. Δεν επήλθε καμία.
- Στην τρίτη κυβερνητική θητεία του(1994) ψηφίστηκε ο νόμος που καθιέρωνε το ΑΣΕΠ(«νόμος Πεπονή»). Οι ομιλητές από τη ΝΔ ξεσπάθωσαν εναντίον του(«ψευδεπίγραφος», «πολιτικό κακούργημα» κα). Όμως, ουδεμία κυβέρνηση τόλμησε να τον καταργήσει.
- Μερικά χρόνια αργότερα(2000) μια άλλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε μια ήπια μεταρρύθμιση, με την κατάργηση του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Σύσσωμη η παράταξη, της οποίας σήμερα ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε με τον αναχρονισμό του εκκλησιαστικού ιερατείου. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο τότε αρχηγός της Κώστας Καραμανλής έσπευσαν να υπογράψουν στο «δημοψήφισμα» που οργάνωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
- Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούσε για «αδιανόητες εθνικές υποχωρήσεις» και απειλούσε με βέτο στην ένταξη του γειτονικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε μια έκρηξη πατριωτικού λαϊκισμού έλεγε «δεν θα πω ποτέ ότι καλωσορίσω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό». Τι έκανε μετά το 2019 ως κυβέρνηση. Τα αντίθετα.
Σε αντίθεση με όλα αυτά, τα αληθώς προοδευτικά και εκσυγχρονιστικά, πρέπει να ψάξουμε με το φανάρι για να βρούμε έναν εμβληματικό νόμο, που ψηφίστηκε στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έφερε ουσιώδη αλλαγή στη ζωή των πολιτών και δη των πιο αδύναμων. Διότι για τους πιο ισχυρούς το έκανε(πχ ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών) κι ας μην το ξέρει ο νεόκοπος υπουργός Δικαιοσύνης
Επιμύθιον: Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ενθουσιάζεται από τις εμπνεύσεις των λογογράφων του περί «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», τον οποίο έχει να φέρει εις πέρας, αλλά θα χρειαστεί να φάει πολλά καρβέλια για να πετύχει κάτι προοδευτικό και εκσυγχρονιστικό. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Διότι στα λόγια «στην Ελλάδαεί σαι ό,τι δηλώσεις», σύμφωνα με τη ρήση του Γιάννη Τσαρούχη.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις