Συνεδρίαση Υπουργικού Eurokinissi

ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΓΚΕΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΓΚΕΙ ΓΑΜΟΥΣ

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ “θα” του πρωθυπουργού και το επικίνδυνο “κράμα” της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα, μιας και η κοινωνία είναι έτοιμη τελικά… όπως ανακοίνωσε ο ίδιος αυτή την εβδομάδα.

Το νέα, ωστόσο, είναι λίγο παλιά, μιας και η πρόθεση αυτή έχει καταγραφεί εδώ και καιρό στο πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα γίνει νόμος ο γάμος για όλους, ενώ -όπως αναμενόταν- απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σχετικά με το δικαίωμα τεκνοθεσίας.

Άλλωστε, μόλις έναν χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2022, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο ίδιος -κρίνοντας μάλιστα κοινωνιολογικά-, δήλωσε ότι οι Έλληνες είναι τώρα πολύ πιο έτοιμοι και ώριμοι για μια τέτοια νομοθέτηση.

Την ίδια στιγμή, ουδείς γνωρίζει κατά πόσο έτοιμη και ώριμη είναι η Νέα Δημοκρατία να απομακρυνθεί από τις συντηρητικές θέσεις της και πράγματι να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ουδείς γνωρίζει κατά πόσο έτοιμα για αυτή τη -θετική αν μη τι άλλο- εξέλιξη είναι τα μέλη της δεξιάς και συντηρητικής πτέρυγας της παράταξης, που δηλώνουν μάλιστα υπέρμαχοι της “παραδοσιακής οικογένειας” (βλέπε Αντώνη Σαμαρά και λοιπούς συμμάχους).

Μεταξύ αυτών, στο πρόσφατο παρελθόν, συγκαταλέγονταν και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση να έχει μεταλλαχθεί σε σχέση με όσα έλεγε πριν λίγα χρόνια για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ήταν το 2017, όταν ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η διάταξη για τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού φύλου από τα 15 έτη είναι επικίνδυνη, διηγήθηκε από το βήμα της Βουλής μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία ένας νεαρός συναντήθηκε με ένα γιατρό και του ζήτησε να τον βοηθήσει να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό φύλου, επειδή είχε ανέβει στον Υμηττό και συνάντησε έναν εξωγήινο, ο οποίος του το ζήτησε.

“(Ο γιατρός) μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα νέο παιδί, ο οποίος τον βρήκε και του ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Και μου λέτε εσείς ότι είναι προοδευτικό να αδιαφορείτε για την πιθανότητα ενός παιδιού 18 χρονών να πάρει μια τέτοια απόφαση, χωρίς να υπάρχει μια ιατρική δικλείδα ασφαλείας. Και με το νομοσχέδιό σας, αυτός ο άνθρωπος, ναι, μπορεί να προβεί σε αλλαγή φύλου και να το βρει μπροστά του αυτό το πρόβλημα για μια ζωή”, είχε αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στις 10/10/2017.

Και ξαφνικά, από τις τρανσφοβικές δηλώσεις και τους γκέι εξωγήινους, η συζήτηση μεταφέρεται διαγαλαξιακά στους γκέι γάμους…

Αρχικά, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν μιλάμε για γάμους ομοφύλων, αλλά για γάμους ανεξαρτήτως φύλου.

Ξέρετε, όταν μιλάμε για ένα ζήτημα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αποτελεί επιχείρημα το πόσο έτοιμη ή όχι είναι η εκάστοτε κοινωνία. Επιπλέον, στην εξίσωση του πρωθυπουργού για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πλάνα του, δεν μπαίνει πουθενά το ζήτημα της τεκνοθεσίας, με τον ίδιο να θεωρεί μάλλον πως είναι αρκετή η θέσπιση του γάμου για όλους για αυτή την 4ετία και βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι θεωρούμε χρονικά OK για την επόμενη.

Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δήθεν υποστήριξή της στα queer δικαιώματα, με στόχο να προσπεράσουμε τα συντηρητικά στελέχη της, την ομοφοβική στάση της και τις αντι-LGBT+ πολιτικές που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ την ίδια ώρα επιθυμεί να συγκεντρώσει, αλλά και να γοητεύσει το Κέντρο, τους προοδευτικούς και τους ΛΟΑΤΚΙ+.

Η έννοια του pinkwashing αναφέρεται σε μια πρακτική κατά την οποία πολιτικά ή κοινωνικά θέματα που σχετίζονται με την κοινότητα, έρχονται στο προσκήνιο, με στόχο αυτός που το ασκεί (στην περίπτωση αυτή το κυβερνών κόμμα) στοχεύει να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του ή να αποσπάσει την προσοχή από άλλα προβλήματα ή πολιτικές που αμφισβητούνται.

Μέχρι σήμερα, η υποστήριξη της Ν.Δ. στους ΛΟΑΤΚΙ+ είναι επιφανειακή και πραγματοποιείται με τη μέθοδο “τυράκι”, με μέσα που θεωρούνται αυτονόητα και αποτελούν ξεκάθαρη (πολλές φορές και υποχρεωτική) γραμμή της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιαστεί ως φιλική προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μέσω υποστηρικτικών δηλώσεων, αλλά την ίδια ώρα δεν προωθεί πραγματικές αλλαγές στις πολιτικές και τις νομοθεσίες της.

Οι κυβερνώντες οφείλουν να μη μείνουν για ακόμη μια τετραετία στα λόγια, στα αόριστα “θα” και τις μη τηρηθείσες ΛΟΑΤΚΙ+ υποσχέσεις, αλλά να προχωρήσουν σε ουσιαστικές και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις. Χωρίς αστερίσκους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα