Ιαπωνια: Σάλος με έκθεση Κοινοβουλίου – 24.500 άτομα στειρώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιαπωνια: Σάλος με έκθεση Κοινοβουλίου – 24.500 άτομα στειρώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Fujiyoshida, Ιαπωνία (φωτογραφία αρχείου) Getty Images

Μέσα στα άτομα που στειρώθηκαν ήταν ένα αγόρι και ένα κορίτσι 9 ετών. Οι επεμβάσεις γίνονταν βάσει του νόμου περί ευγονικής της Ιαπωνίας που εφαρμόστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μαζικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεγάλης έκτασης -1.400 σελίδων- έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian .

Μεταξύ του 1948 και του 1996 -η περίοδος που ίσχυε ο νόμος περί ευγονικής– 16.500 άτομα στειρώθηκαν παρά τη θέλησή τους, 8.000 άτομα με τη θέλησή τους, ενώ 60.000 γυναίκες έκαναν άμβλωση, εξαιτίας κληρονομικών ασθενειών.

Στόχος της επέμβασης ήταν “η πρόληψη της γέννησης απογόνων κακής ποιότητας… και η προστασία της ζωής και της υγείας της μητέρας”, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες.

Τα θύματα έχουν τονίσει επανειλλημένως την κακομεταχείριση που έχουν δεχτεί άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο. Μάλιστα, έχουν κάνει και μακροχρόνιες εκστρατείες, ζητώντας χρηματικές αποζημιώσεις και αναγνώριση της σωματικής και ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Το Τόκιο το 2019 ζήτησε “συγγνώμη‘ για τον νόμο που ίσχυε επί 48 χρόνια και καταργήθηκε μόλις το 1996 και δήλωσε πως θα καταβληθεί αποζημίωση σε κάθε επιζώντα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα