Πόσο νόμιμο είναι το σερβίρισμα μέσα στη θάλασσα
Για μια παράνομη, αλλά και επικίνδυνη πρακτική, έκανε λόγο ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, σχολιάζοντας το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο. Τα βασικά σημεία στις εργασιακές συμβάσεις.
- 04 Ιουλίου 2023 17:54
Αναπάντητα παραμένουν αρκετά ερωτήματα αναφορικά με τις συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής στο beach bar της Ρόδου όπου εργαζόμενοι σερβίρουν μέσα στη θάλασσα.
Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση με εντολή τού εισαγγελέα Ρόδου, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος επιρρίπτει ευθύνες τόσο σε εργοδότη και εργαζόμενο, όσο και στον ελεγκτικό μηχανισμό καθώς, όπως εξήγησε, είναι παράνομο το σερβίρισμα μέσα στη θάλασσα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καρούζος εξήγησε ακριβώς γιατί η εν λόγω πρακτική είναι παράνομη, αλλά και επικίνδυνη.
“Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει, ο σερβιτόρος εξυπηρετεί τραπέζια, το λέει η ίδια η συλλογική σύμβαση που έχει ισχύ νόμου. Άρα όταν ο εργαζόμενος δημιουργεί -με ευθύνη του εργοδότη- παροχή υπηρεσιών σε άλλο εργασιακό περιβάλλον, καταρχάς παραβιάζεται η συλλογική σύμβαση, δηλαδή υπάρχουν κυρώσεις“, δήλωσε αρχικά ο κ. Καρούζος.
“Η ατομική σύμβαση εργασίας προφανώς λέει ότι ο σερβιτόρος εργάζεται στην έδρα της επιχείρησης. Η έδρα της επιχείρησης, το υποκατάστημά της δεν είναι ο αιγιαλός ή 5 μέτρα βάθος θάλασσα”, πρόσθεσε.
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται μετά από εκείνες του νέου υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για περιστατικό που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος δήλωσε ότι όλα έγιναν με συναίνεσή του κι ότι είναι ευχαριστημένος”, ωστόσο αναφορικά με τη νομοθεσία και ενδεχόμενη παραβίασή της σημείωσε πως: “εξετάζουμε τα ζητήματα ασφαλείας εργασίας του εργαζόμενου, δηλαδή ότι πρέπει να φοράει καπέλο και ειδική μπλούζα για να μην τον πειράζει ο ήλιος. Δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει δουλειά μέσα στο νερό, ούτε νόμος που το απαγορεύει. Υπάρχουν κανονισμοί ασφαλείας στον νόμο για το πώς ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει με ασφάλεια. Αυτό εξετάζουμε αυτή τη στιγμή”.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε πως “η Επιθεώρηση Εργασίας έστειλε 10 ελεγκτές που έμειναν εκεί επτά ώρες. Έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι και δεν βρήκαν παραβάσεις”, έλεγχοι όμως που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων επισιτισμού – τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου ήταν λάθος:
“Την ώρα που ο συνάδελφος προσπαθεί να ισορροπήσει, στο βίντεο ακούγονται γέλια χλευασμού από αυτούς που τραβάνε το βίντεο. Ο συνάδελφος είναι το δένδρο. Καιρός να δούμε και το δάσος. Δεν είναι πια μεμονωμένα περιστατικά, είναι πλειοψηφία. Ο έλεγχος που έγινε για 7 ώρες ήταν λάθος έλεγχος. Δεν ζητήσαμε από την ανεξάρτητη Αρχή να ελέγξει εάν οι συνάδελφοι είναι στην ΕΡΓΑΝΗ, εάν κολλάνε ένσημα ή αν πληρώνονται. Εμείς ζητήσαμε να κληθεί το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων”.
Το σερβίρισμα στο νερό και τι ισχύει για τη “σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου”
Τη δική του παρέμβαση στην υπόθεση της Ρόδου, χωρίς, όπως τονίζει, να υπεισέρχεται στις λεπτομέρειες, έκανε το πρωί της Δευτέρας και ο Θανάσης Παπαϊωάννου.
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ και ειδικός στο Εργατικό Δίκαιο τόνισε στο Ελληνικό Ατομικό Εργατικό Δίκαιο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που δεν μπορούν να παραβιαστούν ακόμα και όταν ο εργαζόμενος συμφωνήσει ως προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε αναλυτικά: “Αποφεύγω συνειδητά να σχολιάζω την τρέχουσα επικαιρότητα, ιδίως επειδή δεν γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά κάθε επίμαχης υπόθεσης.
Επειδή όμως διαβάζω πολλά αυτές τις ημέρες για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και επειδή η επιστημονική μου ειδίκευση είναι το Εργατικό Δίκαιο, δικαιούμαι και ίσως υποχρεούμαι να πω το εξής: στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο (και όχι μόνο το ελληνικό) υπάρχουν πολλές διατάξεις -και ιδίως αυτές που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια του εργαζομένου- που δεν μπορούν να παραβιασθούν ακόμη και εάν ο εργαζόμενος συμφωνήσει, ακόμη και εάν δοθεί μεγάλη αμοιβή γι’ αυτές. Κατά συνέπεια, τα επιχειρήματα περί υψηλού μισθού, φιλοδωρημάτων κ.λπ. δεν έχουν θέση στη σχετική συζήτηση.
Αυτά, και χωρίς να υπεισέρχομαι στην ουσία της υπόθεσης, την οποία δεν γνωρίζω στην πληρότητά της”.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις