ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΜΕΔΟΥΣΕΣ, ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΝΤΟΜΑ
Χρήσιμες συμβουλές για κάθε είδους τσίμπημα που μπορεί να δεχτούμε και φέτος το καλοκαίρι.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές, έρχεστε συχνά σε στενότερη επαφή με τη φύση, κάτι που μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες παρέες. Μέδουσες, μέλισσες, σφήκες, σκορπιοί, φίδια και τσιμπούρια είναι μερικά από τα πλάσματα που μπορεί να διεκδικήσουν την προσοχή σας. Τι γίνεται, λοιπόν, αν παρά την προνοητικότητά σας ή τις ατσούμπαλες κινήσεις σας για να τα απομακρύνετε, σας τσιμπήσουν. Μιλήσαμε με τη Δρ. Αικατερίνη Λαμπρινοπούλου, Δερματολόγο και Αφροδισιολόγο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να μας δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές για κάθε περίπτωση τσιμπήματος.
Αντιμετώπιση Τσιμπήματος από Μέδουσα ή Τσούχτρα
Μόλις αντιληφθείτε ότι σας τσίμπησε μέδουσα ή τσούχτρα ενώ κολυμπάτε, ακολουθήστε τα εξής βήματα κατά σειρά προτεραιότητας:
- Βγείτε άμεσα από τη θάλασσα.
- Αφαιρέστε τα πλοκάμια με τη βοήθεια ενός σκληρού αντικειμένου, όπως μια πιστωτική κάρτα ή το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Αποφύγετε τη χρήση γυμνών χεριών για να μην προκληθεί περαιτέρω ερεθισμός.
- Ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό. Μην χρησιμοποιείτε γλυκό νερό καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερο το δηλητήριο.
- Εφαρμόστε μαγειρική σόδα: Αναμίξτε μαγειρική σόδα με νερό σε αναλογία 1:1 και περιχύστε το μείγμα στο σημείο του τσιμπήματος για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό.
Αντιμετώπιση Τσιμπήματος από Μέλισσες και Σφήκες: Τι Πρέπει να Κάνετε
Αφαίρεση Κεντριού:
Χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι ή τα ακροδάχτυλά σας για να αφαιρέσετε το κεντρί. Προσέξτε να μην πιέσετε το κεντρί, καθώς μπορεί να απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο.
Αντιμετώπιση Τσιμπήματος:
- Μέλισσες: Ρίξτε αμμωνία στο σημείο του τσιμπήματος για να εξουδετερώσετε το δηλητήριο.
- Σφήκες: Εφαρμόστε ξύδι στο σημείο του τσιμπήματος για να μειώσετε τον πόνο και τον κνησμό.
Aναγνώριση και Συμπτώματα
Αναγνώριση Μέλισσας και Σφήκας:
- Μέλισσες: Έχουν χνούδι και πιο στρογγυλό σώμα.
- Σφήκες: Έχουν ελάχιστο τρίχωμα και πιο έντονο χρώμα.
Συμπτώματα Τσιμπήματος
- Ερυθρότητα: Κοκκινίλα στο σημείο του τσιμπήματος. Αν υπάρχει άσπρη κουκκίδα στο κέντρο, σημαίνει ότι το κεντρί έχει μείνει μέσα.
- Πόνος: Οξύς πόνος στο σημείο του τσιμπήματος.
- Κνησμός: Εντοπισμένος κνησμός γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα και να εξασφαλίσετε ταχύτερη ανάρρωση από τα τσιμπήματα.
Αντιμετώπιση Τσιμπήματος από Σκορπιούς: Οδηγίες για Άμεση Αντιμετώπιση
Αντιλαμβανόμαστε το τσίμπημα του σκορπιού από τον έντονο πόνο καθώς και την ερυθρότητα που προκαλείται στο σημείο.
Τι κάνουμε κατά σειρά προτεραιότητας:
- Περιχύνουμε μαγειρική σόδα με νερό στο σημείο του τσιμπήματος (αναλογία 1/1).
- Δένουμε την περιοχή αρκετά -όχι υπερβολικά- σφιχτά, αφήνωντας 2-3 δάχτυλα απόσταση από την περιοχή.
- Αν έχουμε τη δυνατότητα, κόβουμε λίγο το δέρμα μας στο σημείο του τσιμπήματος, προκειμένου να βγει λίγο αίμα και κατά συνέπεια και το δηλητήριο
- Μεταβαίνουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.
Προσοχή στα Τσιμπούρια: Πώς να τα Αναγνωρίσετε και να τα Αντιμετωπίσετε
Αν νομίζατε ότι τσιμπούρια κολλάνε μόνο οι σκύλοι, κάνετε λάθος.
“Κάτι που πολλοί αγννοούν είναι τα τσιμπούρια. Κάθε καλοκαίρι δέχομαι αρκετά περιστατικά, με ασθενείς που φέρουν τσιμπούρια στο δέρμα τους, πολλές φορές εως και εβδομάδες, και δεν το γνωρίζουν”, τόνισε η κ. Λαμπρινοπούλου.
Καταρχάς, πώς αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κολλήσει τσιμπούρι;
“Αν παρατηρήσουμε ξαφνικά μια ελιά που δεν την είχαμε ξαναδεί και με τον καιρό μεγαλώνει, το πιο πιθανό είναι πως πρόκειται για τσιμπούρι. Τότε, πρέπει να απευθυνθούμε κατευθείαν σε γιατρό για να το αφαιρέσει”.
Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα κάνουμε τα εξής, κατά σειρά προτεραιότητας και πάλι:
- Χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι με στρογγυλεμένες, και όχι κοφτερές, άκρες απομακρύνουμε το τσιμπούρι. Πιέζουμε για να το αφαιρέσουμε και προσέχουμε να βγάλουμε και το κεφάλι.
- Αποστειρώνουμε την περιοχή πολύ καλά.
- Αν τις επόμενες μέρες παρατηρήσουμε κοκκινίλα, όχι μόνο ακριβώς στο σημείο όπου βρισκόταν το τσιμπούρι αλλά και στην γύρω περιοχή, απευθυνόμαστε κατευθείαν σε δερματολόγο, προκειμένου να μας χορηγήσει αντιβίωση.
- Στις 40 μέρες, ανεξαρτήτως αν έχει ερεθιστεί η περιοχή ή όχι, κάνουμε ειδικές εξετάσεις, για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να φέρουμε την Μπορρέλια, η οποία προκαλεί τη νόσο του Lyme (μπορρελίωση).
Αντιμετώπιση Δαγκωμάτων από Φίδια: Τι Πρέπει να Ξέρετε
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα κρούσματα τσιμπήματος φιδιών στην χώρα μας, αυξάνονται. Αν και τα περισσότερα φίδια στην Ελλάδα δεν είναι δηλητηριώδη, το βασικό πρόβλημα είναι οι έχιδνες (οχιές). Τα δαγκώματα από δηλητηριώδη φίδια είναι επικίνδυνα και μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.
Το δάγκωμα της οχιάς αναγνωρίζεται από τα δύο σημαδάκια που αφήνει.
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, η γενική κατάσταση της υγείας, η θέση και το βάθος του δήγματος ενώ παίζει ρόλο και το μέγεθος του φιδιού καθώς και το αν μετακινήθηκε ή όχι το θύμα.
Πρώτο μέλημα μετά το δάγκωμα είναι να ακινητοποιηθεί το θύμα, για να μην μπει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής:
- Όχι περπάτημα.
- Καθησυχασμός του θύματος.
- Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα.
- Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.
- Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.
- Όχι πάγος στο τραύμα.
- Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη.
- Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.
- Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψετε στους γιατρούς.
- Διακομιδή στο νοσοκομείο.
Τα τοπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο, οίδημα και φουσκάλες στο σημείο του τσιμπήματος. Σε περίπτωση που το φίδι ήταν δηλητηριώδες είναι πιθανό να αισθανθούμε ζάλη, αδυναμία, τάση προς έμετο ή να “ανεβάσουμε” πυρετό.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τα δηλητηρίωδη φίδια στην Ελλάδα.
Κι αν έχω αλλεργία;
Αν παρουσιάσετε οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση, όπως τάσεις λιποθυμίας, δύσπνοιας, έντονης αδιαθεσίας αμέσως μετά από οποιοδήποτε από τα παραπάνω τσίμπημα, πρέπει να πάρετε αντιισταμινικό χάπι με νερό και να καλέσετε βοήθεια. Τα χάπια κορτιζόνης βοηθούν επίσης σημαντικά. Τα τοποθετούμε κάτω από τη γλώσσα, ώστε να “πάει” κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος και να έχει άμεση δράση.
Αν και μετά τη λήψη αντιισταμινικού ή κορτιζόνης συνεχίζονται τα συμπτώματα, μεταβείτε στο πρώτο εφημερεύον νοσοκομείο. Μέχρι να φτάσετε, αν αργείτε ή η αδιαθεσία εντείνεται, οπωσδήποτε λάβετε και δεύτερο χάπι.
Σημειώνεται ότι αν στο παρελθόν παρουσιάσατε κάποια αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμπημα μέδουσας/τσούχτρας και μάθετε ότι στη θάλασσα που πρόκειται να κολυμπήσετε βρίσκονται συγκεντρωμένοι πληθυσμοί, απλώς δεν μπαίνετε στη θάλασσα.
Το κιτ των διακοπών
- Αντιισταμινικά χάπια.
- Χάπια κορτιζόνης.
- Μαγειρική Σόδα.
- Αμμωνία.
- Ξύδι.
- Παυσίπονα παρακεταμόλης.
Εκτός από τα απαραίτητα “εργαλεία” για τις παραπάνω περιπτώσεις, συστήνεται να έχετε μαζί σας και:
- Φυσιολογικό ορό.
- Θερμόμετρο.
- Γάζες.
- Αντισηπτικό.
- Εντομοαπωθητικό.
- Κρέμα για τα χτυπήματα.
- Κρέμα για τα εγκαύματα.