Τα βασικά εργαλεία των μετεωρολόγων για τον υπολογισμό των θερμοκρασιών

Τα βασικά εργαλεία των μετεωρολόγων για τον υπολογισμό των θερμοκρασιών
Μετεωρολογικός Σταθμός eurokinissi

Με ποιο τρόπο προσδιορίζουν οι μετεωρολόγοι τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην επιφάνεια. Τα βασικά εργαλεία.

Για να προσδιορίσουν τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην επιφάνεια, οι μετεωρολόγοι μελετούν την πορεία των αερίων μαζών στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας και ειδικά στη στάθμη των 850 hPa (1500 μέτρα από την επιφάνεια τους εδάφους).

Ως βασικά εργαλεία χρησιμοποιούν τις 2 γνωστές κατακόρυφες θερμοβαθμίδες, δηλαδή τους ρυθμούς πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος, για να υπολογίσουν τις θερμοκρασίες που θα έχουμε στην επιφάνεια . Αυτές οι δύο θερμοβαθμίδες είναι η υγρή αδιαβατική και η ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα. Στην πρώτη ο ρυθμός πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος είναι -6,5 oC /1000m και στη δεύτερη περίπτωση οι -10oC / 1000m. Συνεπώς ανάλογα με το αν το στρώμα της ατμόσφαιρας από τα 850 hPa έως την επιφάνεια είναι υγρό ή ξηρό χρησιμοποιούν μία από τις δύο τιμές για την εύρεση της επιφανειακής θερμοκρασίας. .Επειδή το καλοκαίρι το στρώμα είναι ξηρό τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι: 10 + (10/2) =15 βαθμοί Κελσίου.

Ο χάρτης που χρησιμοποιούμε παραπάνω είναι ο χάρτης των 850 hPa και μας δίνει το πεδίο των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν σε αυτή τη στάθμη, με τις τιμές να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο την Παρασκευή και να καλύπτουν μεγάλο μέρος της δυτικής χώρας, αλλά η ισόθερμη καμπύλη των 20 βαθμών Κελσίου βρίσκεται μέσα στο Ιόνιο και οριακά στα δυτικά ηπειρωτικά .Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μας δίνει θερμοκρασίες επιφανείας της τάξεως των 20+15=35 βαθμών σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύξαμε παραπάνω . Όμως επειδή τα γεωδυναμικά ύψη βρίσκονται στα 1560m και όχι στα 1500, θα προσθέσουμε ένα βαθμό παραπάνω και γι αυτό τον λόγο θέτουμε ως αντιπροσωπευτική τιμή τους 36 βαθμούς Κελσίου μέγιστη θερμοκρασία για τα ηπειρωτικά τμήματα της τη χώρα μας.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όμως ότι σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να υπάρχουν υψηλότερες τιμές αλλά και λόγω των ειδικών τοπικών συνθηκών ή λόγω των καθοδικών κινήσεων του αντικυκλώνα, δεν μπορούμε για αποκλείσουμε για το Σάββατο τιμές θερμοκρασίας επιφανείας τοπικά στους 36 με 37 °C.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα