ΟΗΕ: Έκτακτη σύσκεψη για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία

ΟΗΕ: Έκτακτη σύσκεψη για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία
Μουσουλμάνος προσεύχεται στο σπίτι (φωτογραφία αρχείου) Getty Images

Το έκτακτο συνέδριο του ΟΗΕ, με αφορμή την καταστροφή του Κορανίου στην Στοκχόλμη, θα επικεντρωθεί στην γενικότερη αύξηση δημόσιων πράξεων που εκδηλώνουν θρησκευτικό μίσος.

Θύελλα αντιδράσεων από την μουσουλμανική και την διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει το κάψιμο του Κορανίου από έναν Ιρακινό ακτιβιστή στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, ανήμερα της μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα., την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα είχε διοργανώσει διαδήλωση έξω από το κεντρικό τζαμί της πόλης, καθώς ήθελε να απαφορευτεί το Κοράνι. Οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν από την Άγκυρα, με υψηλά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης να καταδικάζουν τη να πράξη και έπειτα από τη Βαγδάτη, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν στην σουηδική πρεσβεία.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, έπειτα από το κάψιμο του Κορανίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε “το Πακιστάν εξ ονόματος πολλών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας”, σύμφωνα με τον Πασκάλ Σιμ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου.

Ο Σιμ, αναφερόμενος στο αίτημα του Πακιστάν, σημείωσε ότιθα συζητηθεί η ανησυχητική αύξηση προμελετημένων και δημόσιων ενεργειών θρησκευτικού μίσους, που εκδηλώνονται με τη βεβήλωση του Κορανίου σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και αλλού.

Η ημερομηνία του συνεδρίου παραμένει προς το παρόν άγνωστη.

Το Ιράκ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Μαρόκο κάλεσαν τους Σουηδούς πρεσβευτές για να διαμαρτυρηθούν. Από την άλλη, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ζήτησε να ληφθούν συλλογικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον πράξεις, που βεβηλώνουν την μουσουλμανική κοινότητα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα