Ιράκ: Χιλιάδες νεκρά ψάρια σε ποτάμι

Ιράκ: Χιλιάδες νεκρά ψάρια σε ποτάμι
Νεκρό ψάρι πάνω σε ψηρό έδαφος (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Η κατασκευή φραγμάτων στο νότιο Ιράκ αποτελεί τον κυριότερο λόγο που εντοπίστηκε σε ποταμό της χώρας μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών.

Στις όχθες ενός ποταμού στην περιοχή Majar al-Kabir του Ιράκ ξεβράστηκαν χιλιάδες νεκρά ψάρια, ένα γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μπορεί να σχετίζεται με την γενικότρη ξηρασία που επικρατεί στη χώρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει ο ακτιβιστής Ahmed Saleh Neema, για αυτό το φαίνομενο ευθύνονται ” αύξηση της θερμοκρασίας”, η οποία οδηγεί σε μεγάλα ποσοστά εξάτμισης, αλλά και η “η κακή ροή του ποταμού” που προκαλεί “έλλειψη οξυγόνου και αύξηση αλατότητας”.

Το Ιράκ είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, ενώ από το 2019 η χώρα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα έντονη ξηρασία. Σε αυτό οφείλονται οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, οι υψηλότερες από το φυσιολογικό για την εποχή θερμοκρασίες.

Η κυριότερη, όμως, αιτία για το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι τα φράγματα που κατασκεύασαν στην ανάντη (τμήματα του ποταμού που βρίσκονται προς τις πηγές) η Τουρκία και το Ιράν, τα οποία προκαλούν μείωση των ροών των ποταμών στο ιρακινό έδαφος. Ο Khodr Abbas Salman, διευθυντής της επαρχίας Maysan του τοπικού τμήματος του τμήματος υγροτόπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες, “η στάθμη οξυγόνου (στο νερό) είναι μηδενική, πέραν της αύξησης της αλατότητας”, προσθέτοντας ότι σε αυτά τα νερά ζουν εννέα είδη και ότι τα ψάρια της περιοχής “συνεχίζουν να πεθαίνουν”.

Τέλος, η αλατότητα του νερού έχει τόσο ανεβασμένους δείκτες που το νερό δεν είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ούτε για γεωργικούς σκοπούς. Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η τοξικότητα του νερού μπορεί να αυξηθεί και να εισχωρήσει στο έδαφος. Κάθε νεκρό ζώο θα σαπίσει (…) και αυτό θα αυξήσει το επίπεδο της ρύπανσης

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα