Πέντε ερωτήματα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Πέντε ερωτήματα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου
Βουλευτικές εκλογές 2023 Petros Giannakouris/AP

Προδιαγεγραμμένο, σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα των κυριακάτικων εκλογών, ωστόσο υπάρχουν και κάποια ερωτήματα που είναι "ανοιχτά".

Λίγες ώρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες, δεν μένουν πολλά να λεχθούν για τα πολιτικά διακυβεύματα των εκλογών. Τα κόμματα έκαναν τις καμπάνιες τους, παρουσίασαν τα προγράμματά τους, διασταύρωσαν τα ξίφη τους και τώρα ήρθε η ώρα των πολιτών να κάνουν τις επιλογές τους.

Ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Οι εκλογές της 25ης Ιούνη λειτουργούν ως οιονεί δεύτερος γύρος των εκλογών της 21ης Μάη. Κατά συνέπεια, οι κάλπες είναι τύποις μόνο άδειες. Οι επιλογές του Μαΐου σε συνδυασμό με τη μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη προδιαγράφουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών. Όπως εύστοχα επισημαίνει ο διευθυντής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης, σε συνέντευξή του στην Εποχή, «ψηφίζουμε με την κεκτημένη ταχύτητα των προηγούμενων εκλογών».

Η αποχή

Αν λοιπόν δεν τίθεται ζήτημα για το ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, ποια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανοιχτά ερωτήματα για τις αυριανές εκλογές;

Το πρώτο ερώτημα είναι η αποχή. Η αποχή δεν μπορεί να προβλεφθεί με επιστημονική ακρίβεια από τις δημοσκοπήσεις. Εκ των πραγμάτων είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε στις δηλώσεις προθέσεων των πολιτών, οι οποίες δεν δείχνουν γιγάντωση της αποχής. Ωστόσο, η πολιτική λογική υποδεικνύει ότι σε μια εκλογή χωρίς ουσιαστικό ερώτημα για τον νικητή, η οποία μάλιστα διεξάγεται σε μια πολύ θερμή καλοκαιρινή Κυριακή, η αποχή θα ανέβει. Δεδομένων των συσχετισμών και της μεγάλης κινητοποίησης που κάνει η ΝΔ στους ετεροδημότες, το πιο πιθανό είναι ότι η αποχή να πλήξει τα κόμματα της Αριστεράς, ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί δηλαδή η αυξημένη αποχή να δώσει στη ΝΔ την ευκαιρία για ένα καινούργιο άλμα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο ψηλά θα φτάσει η Νέα Δημοκρατία. Όλες οι έρευνες τη δείχνουν πάνω από 40%, ενώ οι περισσότερες την τοποθετούν στη ζώνη του 42%. Ωστόσο, δεν ανήκει στη σφαίρα του απίθανου ένα ποσοστό ακόμα και της τάξης του 45%. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοδυναμία πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα είναι αν θα προσεγγίσει το 20,07% των προηγούμενων εκλογών. Παρά το σοκ του καταστροφικού αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μάη, στον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να λειτουργεί το ένστικτο αυτοσυντήρησης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με αποτέλεσμα να φαντάζει πλέον απίθανη μια νέα κατάρρευση. Αντιθέτως δεν είναι απίθανο να ξεπεραστεί το κρίσιμο όριο του 20%, αν και με όρους στοιχήματος θα το χαρακτηρίζαμε ποντάρισμα ρίσκου.

Τα πιο πιθανά σενάρια για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι ότι θα διατηρήσουν ή και θα αυξήσουν λίγο τα καλά ποσοστά που πήραν στις 21 Μάη. Για το ΠΑΣΟΚ το ερώτημα είναι αν θα καλύψει μέρος της διαφοράς που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μικρά κόμματα

Στα μικρά κόμματα η κατάσταση μοιάζει πιο μπερδεμένη. Η κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή, αν και το ποσοστό της μειώνεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες. Από εκεί και πέρα, έχουμε τρία ακροδεξιά κόμματα στη ζώνη του 3%. Οι πιθανότητες είναι σαφώς υπέρ του κ. Βελόπουλου. Η Νίκη μοιάζει να είναι στο όριο και οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε ανοδική πορεία, φτάνοντας το όριο του 3%. Σημειώστε ότι τα ακροδεξιά κόμματα υποεκτιμώνται πάντα στις μετρήσεις.

Τέλος, πιο λίγες μοιάζουν οι πιθανότητες εισόδου στη Βουλή του κ. Βαρουφάκη, αν και το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή είναι το πέμπτο ερώτημα των αυριανών εκλογών.

Καλή ψήφο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα