Παγκρήτια Τράπεζα: “Εις σάρκαν μιαν” με την HSBC από 31 Ιουλίου

Παγκρήτια Τράπεζα: “Εις σάρκαν μιαν” με την HSBC από 31 Ιουλίου
Παγκρήτια Τράπεζα FACEBOOK @PANCRETABANK

Με την απόκτηση της HSBC, η Παγκρήτια αποκτά ισχυρή παρουσία και στην Αττική, μπαίνει στο χώρο των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και της ναυτιλίας, αποκτά σημαντικό μερίδιο στο wealth management (διαχείριση περιουσίας), διευρύνει την πελατειακή της βάση με 90.000 πελάτες ενώ αποκτά καταθέσεις 1,7 δις. ευρώ. 

Λεπτομέρειες απομένουν ώστε από την Δευτέρα 31 Ιουλίου να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του το ενοποιημένο πλέον σχήμα Παγκρήτιας Τράπεζας – HSBC και να πραγματοποιηθεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την δημιουργία ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού πέμπτου τραπεζικού πόλου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Το επιτελείο της Παγκρήτιας Τράπεζας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αντώνη Βαρθολομαίο, βάζει τις τελευταίες πινελιές στη διαδικασία της συγχώνευσης ενώ το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουλίου θα «ντυθεί» στα χρώματα της Παγκρήτιας και το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC (14 στην Αττική και 1 Θεσσαλονίκη).

Σημειώνεται ότι μέσα από την απόκτηση της HSBC η Παγκρήτια Τράπεζα ενισχύει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τα κεφάλαιά της, αφού η εξαγορά της εν ελλάδι παρουσίας συνοδεύεται και με «προίκα» σε καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης της Παγκρήτιας Τράπεζας δεν σταματάει όμως με την συγχώνευση της HSBC καθώς στις αρχές του φθινοπώρου στο νέο σχήμα θα προσαρτηθεί και η Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της μετά την Κρήτη και την Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια μένει να κερδηθεί και το μεγάλο στοίχημα της συγχώνευσης με την Attica Bank, εφόσον τα due diligence που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο και η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίηση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Το business plan για την επόμενη 5ετία

Η διοίκηση διευκρινίζει ότι μέχρι να φτάσει η ώρα της συγχώνευσης με την Attica Bank μένει πιστά προσηλωμένη στο δικό της business plan βασικός άξονας του οποίου είναι η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, πιθανότατα την Άνοιξη του 2024 ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου.

Στο παράλληλο δρόμο για την αυτόνομη ανάπτυξη και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν αν συγχωνευθεί εν τέλει με την Αttica Bank, η Παγκρήτια έχει συμπεριλάβει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό μεταξύ άλλων μια σειρά από δράσεις οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

  1. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ περίπου την Άνοιξη του 2024 προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την κάλυψη του κόστους μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και η επέκταση των εργασιών της τράπεζας
  2. Μία τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το β’ εξάμηνο του 2024, με ή χωρίς την συμμετοχή της στο πρόγραμμα Ηρακλή. Εκτός από την τιτλοποίηση των 300 εκατ. ευρώ η διοίκηση θα επιδοθεί και σε μια σειρά άλλες ενέργειες για την μείωση του σχετικού δείκτη όπως οι διαγραφές δανείων, οι ανακτήσεις και άλλες οργανικές μορφές διαχείρισης των NPEs. Σημειώνεται ότι σήμερα το σύνολο κόκκινων δανείων της τράπεζας ανέρχεται στο 1 δισ ευρώ από τα οποία, τα 700 εκατ ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί προς διαχείριση στην QQuant.
  3. Μείωση του δείκτη NPE από 64% σήμερα σε 33% στο τέλος του ΄24 και 11% στο τέλος του πενταετούς business plan στα τέλη του 2027. Ο σχετικός δείκτης στο 11% αντιστοιχεί σε κόκκινα δάνεια ύψους 280 εκατ. ευρώ.
  4. Νέες εκταμιεύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία καθώς και είσοδος σε νέους τομείς μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία της HSBC, όπως διαχείριση περιουσίας, δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις, ναυτιλιακές χορηγήσεις κ.α.

Η συγχώνευσης με την HSBC

Από την 31η Ιουλίου, όλη η νέα Τράπεζα θα «τρέχει» κάτω από ενιαίο μοντέλο λειτουργίας, με ενιαία συστήματα και υπηρεσίες και με πλήρη ενσωμάτωση των 250 εργαζόμενων περίπου της HSBC.

Με την απόκτηση των εργασιών και του δικτύου της HSBC, η Παγκρήτια μπαίνει στο χώρο του δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις και της ναυτιλίας ενώ αναμένεται να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο wealth management (διαχείριση περιουσίας) τομείς δραστηριότητας στους οποίους, λόγο μικρού μεγέθους, δεν είχε ακόμη δραστηριοποιηθεί.

Παράλληλα διευρύνει την πελατειακή της βάση με 90.000 πελάτες ενώ ακόμη και αν δεν πάρει όλες τις καταθέσεις της HSBC – ήδη τα 2,2 δις. ευρώ που υπήρχαν στις 31.12.2022. έχουν υποχωρήσει – η διοίκηση της Παγκρήτιας εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της, νέα ρευστότητα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες αποτελεί ο εξορθολογισμός του δικτύου. Στόχος της διοίκησης, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής retail και digital της Παγκρήτιας, Αντώνης Βουράκης, είναι η νέα Τράπεζα να διαθέτει συνολικά 50-52 καταστήματα πανελλαδικά. Αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας το Πρότυπο κατάστημα της Τράπεζας στο Ηράκλειο της Κρήτης, απαιτεί τον εξορθολογισμό του δικτύου κυρίως στην Κρήτη και δευτερευόντως στην Αθήνα, όπου υπάρχουν κάποιες μικρές αλληλλοκαλύψεις.

Σήμερα το δίκτυο της Παγκρήτιας αριθμεί 46 καταστήματα και της HSBC άλλα 15, άρα συνολικά, υπερβαίνουν τα 60, χωρίς να προσμετρηθούν και αυτά της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (4) που σύντομα αναμένεται να ενταχθούν στον όμιλο.

Ο σχεδιασμός για την Attica Bank

Σε ότι αφορά στο δύσκολο εγχείρημα της τελικής συγχώνευσης με την Attica Bank κύκλοι της διοίκησης της Παγκρήτιας ανέφεραν ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταξύ τους συγχώνευση, υπό τον όρο της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των αποτελεσμάτων των due dilligence (οικονομικών ελέγχων) που θα γίνουν το φθινόπωρο.

Το πρώτο due diligence θα γίνει από την Παγκρήτια το φθινόπωρο για να «τεστάρει» το χαρτοφυλάκιο δανείων της Attica και παράλληλα το ΤΧΣ, θα κάνει ως μέτοχος της Attica αντίστοιχο έλεγχο στην Παγκρήτια.

Σύντομα θα ορισθεί σύμβουλος που θα ορίσει μεταξύ άλλων χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τη συγχώνευση.

Ως το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι η Attica Bank θα έχει από πλευράς της παρουσιάσει έναν σχεδιασμό για το πώς θα προχωρήσει ενόψει του πλάνου της συγχώνευσης με την Παγκρήτια, στο κομμάτι της μείωσης των κόκκινων δανείων (και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτη NPE στην περιοχή του 65%) καθώς και σε άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. πιθανά νέα προγράμματα εθελούσιας, κλείσιμο καταστημάτων κ.α.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα