Wagner: Αυτόν προτείνει ο Πούτιν για αντικαταστάτη του Πριγκόζιν – Το προφίλ του νέου διοικητή

Wagner: Αυτόν προτείνει ο Πούτιν για αντικαταστάτη του Πριγκόζιν – Το προφίλ του νέου διοικητή
Γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη AP Photo

Νέο πρόσωπο στην ηγεσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner προτείνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να μην χαιρετίζει την επιλογή του Ρώσου προέδρου.

Αλλαγή φρουράς στη Wagner μετά την αποτυχημένη ανταρσία του περασμένου μήνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προτείνει στους μαχητές της μισθοφορικής ομάδας να τη διοικήσει ένας ανώτερος μισθοφόρος, σύμφωνα με τα σχόλια που έκανε ο ίδιος στην εφημερίδα Kommersant.

Πρόκειται για τον Αντρέι Τρόσεφ (Andrey Troshev), ο οποίος υπηρέτησε ως “εκτελεστικός διευθυντής” της οργάνωσης και είναι βετεράνος στις συγκρούσεις της Ρωσίας στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν, ενώ η συμβολή του στον πόλεμο του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία ήταν “καθοριστική”.

Ο Πούτιν φαίνεται να έχει δημιουργήσει διάσπαση μεταξύ ανώτερων μαχητών της μισθοφορικής ομάδας Wagner και του αρχηγού της Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά την αποτυχημένη εξέγερση, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της συνάντησης που είχε στις 29 Ιουνίου στο Κρεμλίνο με τον Πριγκόζιν και διοικητές της Wagner, λέγοντας πως οι στρατιώτες της μισθοφορικής οργάνωσης “θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε έναν τόπο και να εξακολουθήσουν να υπηρετούν. Για εκείνους δεν θα άλλαζε τίποτα, θα διοικούνταν από τον άνθρωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής όλη αυτή την περίοδο“.

Η Kommersant διευκρίνισε ότι ο άνθρωπος στον οποίο αναφερόταν ο Πούτιν είναι ένας διοικητής της Wagner με το παρωνύμιο “Sedoi” (Γκρίζα μαλλιά) ο οποίος, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ήταν ο πραγματικός διοικητής των παραστρατιωτικών στο ουκρανικό μέτωπο τους τελευταίους 16 μήνες.

“Πολλοί (διοικητές της Wagner) κούνησαν συγκαταβατικά το κεφάλι όταν το είπα αυτό. Όμως ο Πριγκόζιν, που καθόταν μπροστά, δεν το είδε αυτό και αφού άκουσε, απάντησε: ‘Όχι, τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή τη λύση’“, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ποιος είναι ο Αντρέι Τρόσεφ

Γεννημένος τον Απρίλιο του 1953 στο Λένινγκραντ, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ο Αντρέι Τρόσεφ είναι απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης και ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Wagner, σύμφωνα με έγγραφα κυρώσεων που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία περιγράφουν λεπτομερώς τη θέση του Τρόσεφ ως αρχηγού του επιτελείου των επιχειρήσεων του Ομίλου Wagner στη Συρία.

“Ο Αντρέι Τρόσεφ εμπλέκεται άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ομίλου Wagner στη Συρία. Συμμετείχε ιδιαίτερα στην περιοχή του Deir ez-Zor”, προστίθεται. “Ως εκ τούτου, είχε καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια του Μπασάρ αλ Άσαντ και ως εκ τούτου υποστηρίζει και επωφελείται από το συριακό καθεστώς”, αναφέρεται επίσης.

Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούνιο του 2022 αναφέρουν επίσης ότι “ο Αντρέι Νικολάγιεβιτς Τρέσοφ ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Wagner. Ως εκ τούτου, έχει υποστηρίξει το συριακό καθεστώς, ήταν μέλος μιας πολιτοφυλακής και έχει καταπιέσει τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία”.

Συνεργάτες του μεταξύ άλλων ήταν ο ιδρυτής του Ομίλου Wagner, Dimitriy Utkin, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της GRU, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Τρόσεφ συνδέεται επίσης με τους διοικητές της ομάδας Wagner, Aleksandr Sergeevich Kuznetsov και Andrey Bogatov.

Ο άνδρας με τα “Γκρίζα μαλλιά” είναι επίσης πρώην υπάλληλος του ειδικού αποσπάσματος ταχείας αντίδρασης της Βορειοδυτικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka. Είναι επίσης βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και στο Αφγανιστάν, αναφέρει το CNN.

Για την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, ο Τρόσεφ τιμήθηκε με δύο Τάγματα του Ερυθρού Αστέρα – ένα παράσημο της Σοβιετικής Ένωσης για εξαιρετική υπηρεσία. Για την υπηρεσία στην επιχείρηση στην Τσετσενία, του απονεμήθηκαν δύο Τάγματα Θάρρους και ένα μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας για την Πατρίδα, 2ου βαθμού, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τρόσεφ ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν σε μια δεξίωση στο Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2016. Μια φωτογραφία, που πιστεύεται ότι είναι από εκείνη τη δεξίωση του 2016, εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2017 και δείχνει τον Πούτιν δίπλα στον Troshev και τον Utkin, που και οι δύο φέρουν πολλά μετάλλια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα