Εργάτες στην Αθήνα, στο έλεος του καύσωνα – Δείτε φωτογραφίες

Εργάτες στην Αθήνα, στο έλεος του καύσωνα – Δείτε φωτογραφίες
Εκτέλεση εργασιών (φωτό αρχείου) Aris Oikonomou/ SOOC

Εκατοντάδες εργάτες εκτελούσαν εργασίες την Τετάρτη σε συνθήκες καύσωνα, εν μέσω εφαρμογής των "οδηγιών" του υπουργείου Εργασίας. Δείτε φωτογραφίες του NEWS 24/7.

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ξηρασία και πυρκαγιές.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, 10 Ιουλίου, στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους, πέρσι κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η φετινή 4η Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια Ιστορία ενώ συνολικά η εβδομάδα 3-9 Ιουλίου ήταν η θερμότερη που έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για “ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα”.

Στην Ελλάδα, ο καύσωνας “Κλέων” διέβη ήδη τις “πύλες”, με την κορύφωσή του να αναμένεται το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου. Σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου, η θερμοκρασία κυμαινόταν τους 36 βαθμούς Κελσίου στο διάστημα 12.00-15.00 ενώ αναμένεται να φτάσει έως και 38 βαθμούς στις 18.00 το απόγευμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, που στόχο έχουν «την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα». Όπως αναγράφεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, τα μέτρα αυτά αφορούν στις ημέρες που θα επικρατούν στη χώρα συνθήκες καύσωνα, δηλαδή: “Από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας”.

Εκτέλεση εργασιών στην Αθήνα εν μέσω καύσωνα (12/07/2023) Εβελίνα Μάνου

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Ενδεικτικά, προτείνονται και ορισμένα επιπλέον μέτρα όπως:

  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά, όλα τα μέτρα που προτείνει το υπουργείο, εδώ.

Ωστόσο, παρά τις “αυστηρές συστάσεις” του υπουργείου, οι εργασίες εξακολούθησαν να γίνονται με την ίδια ένταση και την Τετάρτη 12 Ιουλίου, όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, μια ημέρα που ήταν ήδη καιρικά βεβαρυμένη. Κατά το διάστημα 12.00 – 13.00 και ενώ η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, δεκάδες εργαζόμενοι βρίσκονταν στους δρόμους της Αθήνας, εκτελώντας εργασίες, που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάτι που πρέπει να δούμε αν θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες που θα κορυφωθούν οι συνθήκες καύσωνα.

Εκτέλεση εργασιών στην Αθήνα εν μέσω καύσωνα (12/07/2023) Εβελίνα Μάνου

Αυτό, γιατί η χώρα μας δεν φημίζεται για την τήρηση των μέτρων εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας William Russell, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος στη λίστα των χωρών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τα θέματα εργασιακών συνθηκών και προνομίων και των παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία μόλις 2,89/10, γεγονός που την κατατάσσει στην 28η θέση από τις συνολικά 30 χώρες. “Αυτό οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς, τις πολλές ώρες εργασίας και το κακό ιστορικό όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων“, σημειώνεται στην έρευνα.

Εκτέλεση εργασιών στην Αθήνα εν μέσω καύσωνα (12/07/2023) Εβελίνα Μάνου

Εκτέλεση εργασιών στην Αθήνα εν μέσω καύσωνα (12/07/2023) Εβελίνα Μάνου

Παράλληλα, η πληθώρα εργατικών ατυχημάτων αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, μετά και τον πρόσφατο θάνατο 47χρονου εργάτη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, αποδεικνύουν πως σε πολλές περιπτώσεις η ασφάλεια των εργαζομένων δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα και με την Έρευνα Εργατικών Ατυχημάτων της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2021, που αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, συνολικά καταγράφηκαν 31 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Από αυτά, τα περισσότερα συνέβησαν στον κλάδο των Κατασκευών (9 ατυχήματα, 29,0%).

Εκτέλεση εργασιών στην Αθήνα εν μέσω καύσωνα (12/07/2023) Εβελίνα Μάνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει πως η βέλτιστη θερμοκρασία για την εργασία είναι μεταξύ 16 και 24 βαθμών. Σύμφωνα με τη μελέτη του οργανισμού, ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων αυξάνεται έως και 7%, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πιθανότητα ατυχημάτων αυξάνεται στο 15% όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς.

Δεδομένων των παραπάνω και με τις καιρικές συνθήκες να αναμένεται -όπως είπαμε- να επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες, καθίσταται παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη να τεθεί στο επίκεντρο η ασφάλεια των εργαζομένων. Καλές οι οδηγίες και οι συστάσεις, καλές οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις, το θέμα είναι να τα δούμε αυτά να εφαρμόζονται και στην πράξη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα