Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξανά στη Βουλή με όχημα τις… καρδούλες

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξανά στη Βουλή με όχημα τις… καρδούλες
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου INTIME NEWS

Από τη νίκη του 2012 στην Α' Αθήνας, στην ταραγμένη περίοδο του 2015 και πλέον στις "καρδούλες" του 2023 αλλά και τις κομματικές αλλαγές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι και πάλι στη Βουλή. Μετά τις ηχηρές εμφανίσεις της το 2015, τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ, η νομικός και επικεφαλής του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας επέστρεψε στα έδρανα, κάνοντας μια εκλογική έκπληξη.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου άλλαξε δημόσιο προφίλ προεκλογικά, από τις “γροθιές” και τις επιθέσεις πέρασε στις “καρδούλες”, ωστόσο οι εσωκομματικοί της χειρισμοί προκάλεσαν πολλαπλές αντιδράσεις, οι οποίες βέβαια δεν της κόστισαν το “ράλι” προς την εκλογή. Η ίδια υποβάθμισε τους υποψήφιους που έφτασαν το κόμμα μια ανάσα από τη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου βάζοντας στη θέση τους άλλους, με τους 11 που αντικαταστήθηκαν να δίνουν και Συνέντευξη Τύπου για όσα έγιναν.

Απαντώντας για τις αντικαταστάσεις, η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως “ήταν προσυμφωνημένο και γνωστό σε όλους… Το έκανε και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Βελόπουλος”, και παρά τις κατηγορίες συνέχισε να… προσφέρει “καρδούλες”, πιστή στη νέα εικόνα που θέλει να προωθήσει μέσα από τα media που “ξαφνικά”, την έχουν αγαπήσει.

Η πολιτική της πορεία

Πολιτικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε στις ευρωεκλογές του 2009 με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε μη εκλόγιμη θέση.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθήνας, ερχόμενη πρώτη σε ψήφους από τους υποψηφίους του κόμματός της για την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Επανεξελέγη με λίστα στις επαναληπτικές εκλογές. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη στην Α΄ Αθηνών. Συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές, μεταξύ των οποίων και αυτή που ανέλαβε τη “διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC”.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με κοινοβουλευτική πλειοψηφία-ρεκόρ (235 ψήφους σε σύνολο 298 παρόντων). Έγινε η νεαρότερη Πρόεδρος στην ιστορία του Κοινοβουλίου, ενώ υποστήριξε ανοιχτά το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015. Ως πρόεδρος της Βουλής, υποστήριξε ακόμη τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα φύλων, ενώ κατά την προεδρία της, τον Απρίλιο του 2015, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία εξέδωσε δύο Προκαταρκτικά Πορίσματα κατά τα οποία χαρακτηριζόταν παράνομο το μνημονιακό δημόσιο χρέος της Ελλάδας και αξιωνόταν η δυνατότητα κυριαρχικής αποκήρυξής του, ενώ παράνομο χαρακτηριζόταν και το τρίτο μνημόνιο.

Προέδρευσε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) και εκπροσώπησε την Επιτροπή στο Παγκόσμιο Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, στο Ερεβάν Αρμενίας, όπου και εκδόθηκε Διακήρυξη με αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων.

Μετά τη σύναψη δανειακής σύμβασης από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από το κόμμα και κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ως υποψήφια με τη νεοσυσταθείσα Λαϊκή Ενότητα, η οποία έλαβε 2,9%, αποτυγχάνοντας να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τη διαδέχτηκε ο Νίκος Βούτσης.

Τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα Πλεύση Ελευθερίας.

Η Πλεύση Ελευθερίας έλαβε 90.927 ψήφους και ποσοστό 1,61% στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου, η επικεφαλής του κόμματος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου κατάφερε να λάβει το ποσοστό 1,47%.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ίδια έχει δηλώσει πως στη νέα της “καριέρα” στη Βουλή θα κάνει χρήση του δικαιώματός της να παρεμβαίνει επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ελεύθερα, όχι, δηλαδή, μόνο ως αρχηγός κοινοβουλευτικός κόμματος, αλλά και με την παλαιότερη ιδιότητά της ως πρόεδρος του Σώματος. Σε δηλώσεις της έχει αναφέρει πως θα αξιοποιήσει 12λεπτες παρεμβάσεις σε κάθε θέμα που συζητείται στη Βουλή, ενώ τόνισε πως θα συμμετέχει με δύο ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τη μία εξ αυτών να είναι η δική της, καθώς μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις ως πρώην πρόεδρος της Βουλής.

“Θα ζωντανέψουμε τη Βουλή, θα φωτίσουμε τα ζητήματα, θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Θα παρεμβαίνω στις συζητήσεις και θα συναποφασίζω στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και θα είμαι και αντιπρόεδρος του σημαντικού οργάνου που είναι το Ίδρυμα της Βουλής για θέματα εκπαίδευσης, μορφωτικά και συνολικά θέματα πολιτισμού και παιδείας που για μας είναι στο επίκεντρο”, δήλωνε συγκεκριμένα κατά τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Στις οποίες δεσμεύσεις της βέβαια, δεν ακούσαμε να αναλύονται οι επίσημες θέσεις του κόμματος, τις οποίες ούτως ή άλλως δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς στο site της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς πέραν από γενικόλογες διατυπώσεις, δεν υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα πράγματα που να άπτονται επιλογών πολιτικής.

Σημειώνεται πως στις καρδούλες της κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε προσφάτως και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η αρχηγός της “Πλεύσης Ελευθερίας” δεν βρέθηκε ποτέ σε κανέναν αγώνα, ούτε ενάντια στους πλειστηριασμούς, ούτε στους χώρους δουλειάς, ούτε για την Υγεία και την Παιδεία, ήταν εξαφανισμένη από παντού”. Νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήριζε το ΚΚΕ ως κόμμα “διεκπεραιωτικής αντιπολίτευσης”.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Kontra δήλωσε πως το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε σοβαρότατες “παρατυπίες”, ωστόσο δεν υπέστη καμία συνέπεια, σε αντίθεση με άλλα που “κόπηκαν”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα