Φωτιές: Καλύτερη η κατάσταση σε Μάνδρα και Λακωνία – Δύσκολη μάχη στη Ρόδο

Φωτιές: Καλύτερη η κατάσταση σε Μάνδρα και Λακωνία – Δύσκολη μάχη στη Ρόδο
Φωτιά στη Ρόδο ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Περιορισμένα κατά πολύ είναι τα μέτωπα στη Δυτική Αττική, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στη Λακωνία. Πολύ σκληρή η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο. Επαγρύπνηση υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν για ένα ακόμα βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές που συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών και οι οποίοι βρίσκονταν επί ποδός υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η φωτιά στη Μάνδρα είναι σε εξέλιξη, η εικόνα, ωστόσο, είναι βελτιωμένη. Νωρίτερα, χτες, είχε δοθεί αρχικά εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι. Στη συνέχεια και για τις περιοχές της Οινόης, του Αγίου Ιωάννη Κόρακα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κιάφα.

Πολύ σκληρή συνεχίζει να είναι η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω του δύσβατου σημείου που κατακαίει η φωτιά, στο δάσος του Έμπωνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων.

Την ίδια ώρα, σε συλλήψεις τριών ατόμων προχώρησαν οι αρχές στην Κρήτη, επειδή πραγματοποιούσαν υπαίθριες εργασίες, επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιάς.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας, μετά την χτεσινή απογευματινή αναζωπύρωση, με μικρές εστίες να αντιμετωπίζονται από πεζοπόρα τμήματα. Οι φλόγες, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό, καίνε πευκοδάσος αλλά και ελαιώνες. Εκκενώθηκε και μία κτηνοτροφική μονάδα.

Για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια που θα συνδράμει το έργο των πυροσβεστών.

Φωτιά στην Αττική Dimitris Kapantais / SOOC

Οι δυνάμεις που συνδράμουν την Πυροσβεστική από το εξωτερικό

Με τα επίσημα αιτήματα της Πολιτικής Προστασίας και μετά τις επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με ομολόγους του, μέχρι σήμερα συνδράμουν τις δυνάμεις τους Πυροσβεστικού Σώματος που είναι στο πεδίο των πυρκαγιών, τα παρακάτω επίγεια και εναέρια μέσα από το εξωτερικό:

Μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Ιταλία: Δύο αεροσκάφη CL-415 (ενταγμένα στο rescEU, άφιξη 18/7, αναχώρηση 22/7).

– Γαλλία: Δύο 2 αεροσκάφη CL-415 (άφιξη 18/7, αναχώρηση 24/7).

– Ρουμανία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα (άφιξη 19/7), επιπλέον 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα (αναχώρηση από Ρουμανία 21/7).

– Σλοβακία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα (20/7).

– Πολωνία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα (21/7).

– Κύπρος: Δύο air tractors (άφιξη 21/7).

– Κροατία: Ένα CL-415 (ETA 21/7, 13:00, μέσω rescEU).

– Βουλγαρία: Υπό διερεύνηση 50 άτομα, 10 οχήματα.

Σε διμερές επίπεδο:

– Ισραήλ: Δύο Air-Tractors, άφιξη 20-7-2023.

– Ιορδανία: Δύο Mi-26 (ETA 21/7, 16:00) και δύο Super Puma (ETA 21/7, 16:00), μέσω Ρόδου.

60 κτίρια επικίνδυνα για χρήση

Συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές πληγέντων από πυρκαγιές κτιρίων πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

Από τις 151 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων παραπάνω δήμων, μέχρι στιγμής, 60 κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 48 χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για 5 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επισήμανε ότι και σήμερα αναμένονται εξίσου ακραίες συνθήκες. «Είμαστε αντιμέτωποι με συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα