Τράπεζες: Με ταχείς ρυθμούς ξεκίνησε η αποχώρηση του Δημοσίου

Τράπεζες: Με ταχείς ρυθμούς ξεκίνησε η αποχώρηση του Δημοσίου
Τράπεζες Shutterstock

Η Eurobank είναι πλέον η πρώτη τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή. Τα απόμενα βήματα έως την επαναγορά του ποσοστού του ΤΧΣ. Το μήνυμα της διοίκησης στους μετόχους και η διανομή μερίσματος από το 2008. Στην Εθνική Τράπεζα η σκυτάλη το φθινόπωρο

Γεγονός μπορεί να θεωρείται πλέον η αποχώρηση του Δημοσίου από τον πρώτο τραπεζικό όμιλο, καθώς οι μέτοχοι της Eurobank ενέκριναν κατά την διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, το οποίο με τη σειρά του «πατάει γκάζι» στη στρατηγική αποεπένδυσης του από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εξελίξεις με την επαναγορά των μετοχών της Eurobank αναμένεται να «τρέξουν» πολύ γρήγορα, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και για την τήρηση της δέσμευσης της εξόδου του ΤΧΣ από τις τράπεζες και την επανιδιωτικοποίησή τους, κάτι που θα αποτιμηθεί και στα χρονοδιαγράμματα των οίκων αξιολόγησης για την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να αποφασίσει στο τέλος Αυγούστου την τιμή που θα γίνει η επαναγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση της Eurobank έχει ανακοινώσει για την επαναγορά ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ. Για την επαναγορά των μετοχών έχει υπολογιστεί ποσό έως 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χορηγούνταν σε διαφορετική περίπτωση ως μέρισμα στους στόχους από τα κέρδη (ποσοστό 15%) της χρήσης 2022.

Η επαναγορά θα είναι επωφελής για τους μετόχους της Τράπεζας, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα αυξηθούν κατά 1,4%, ενώ οι μέτοχοι θα είναι ωφελημένοι και από το γεγονός ότι η αγορά των μετοχών θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία. Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, η Eurobank θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις 52.080.673 ίδιες μετοχές που θα αποκτήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της Διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν ή/και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αναφορικά με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Eurobank, αυτή αναμένεται να επηρεάσει τους κεφαλαιακούς δείκτες της Τράπεζας κατά 20 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι o SSM έδωσε την έγκρισή του στη Eurobank για την επαναγορά των μετοχών της, αξιολογώντας θετικά ότι α) ήταν η πρώτη τράπεζα που μείωσε σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων ότι β) έχει υψηλό κεφαλαιακό δείκτη, ο οποίος ενισχύεται λόγω της οργανικής κερδοφορίας που παρουσιάζει η Τράπεζα και γ) ότι η Τράπεζα παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία, την υψηλότερη μεταξύ των υπολοίπων τραπεζών.

Η ώρα των μετόχων

Από το βήμα της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων και συμπλήρωσε ότι «θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή και είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού με εξαιρετικές προοπτικές. Μας στηρίξατε σε ακραίες συνθήκες και ήσασταν διαρκώς στο πλευρό μας, μολονότι η τράπεζα δεν έχει δώσει μέρισμα από το 2008, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους μετόχους.

Υπέρβαση στόχων

Η Eurobank υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχαμε θέσει για το 2022, τόνισε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του Ομίλου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην διεθνή παρουσία της τράπεζας, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον κόσμο στην χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας με χορηγήσεις πάνω από 3 δις δολάρια. «Είμαστε παρόντες παντού όπου δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες. Θεωρούμε την ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από μία αγορές ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Eurobank, καθώς το 1/3 των βασικών κερδών μας δημιουργούνται εκτός Ελλάδος, και στοχεύουμε στη διαρκή ενίσχυσή τους.

Αύξηση δανείων κατά 3,3 δις.

Η πιστωτική επέκταση το προηγούμενο έτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank διευκρινίζοντας ότι η αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 3,3 δισ. ευρώ, προήλθε κατά βάση από την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους – μεγάλες, μεσαίες και μικρές.

Παράλληλα το ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έκλεισε το 2022 στο 5,2%. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ποιότητας του ενεργητικού, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ αποσύρονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Πάντως, μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Καραβίας, οι επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιό μας είναι περιορισμένες και επιτρέπουν την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν απολύτως διαχειρίσιμες.

Την σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την σκυτάλη από την Eurobank θα παραλάβει η Εθνική Τράπεζα η οποία και θα αποτελέσει την επόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ. Το ποσοστό ελέγχου του ΤΧΣ είναι το μεγαλύτερο (40,39%) και αναμένεται η διάθεση του 20% εντός του φθινοπώρου, με όλες τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι η διάθεση του ποσοστού αναμένεται να γίνει συνδυαστικά σε ξένο αλλά και σε εγχώριους επενδυτές κυρίως επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Την αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα προγραμματίζεται να ακολουθήσει την άνοιξη του 2024 αυτή από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 27%.

Όσο για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank (9%), άπαντες στην τραπεζική αγορά δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να γίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή» μέσω συναλλαγής στο χρηματιστήριο, καθώς θεωρείται μετά της Eurobank η πλέον εύκολη συναλλαγή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα