Ουκρανία: Πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητά ο Ζελένσκι – Ρωσικό πλήγμα στο Κρεμεντσούκ

Ουκρανία: Πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητά ο Ζελένσκι – Ρωσικό πλήγμα στο Κρεμεντσούκ
Γενς Στόλτενμπεργκ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Την διατύπωση πολιτικής πρόσκλησης προς το Κίεβο κατά τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους για ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την διατύπωση πολιτικής πρόσκλησης προς το Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τις εργασίες της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Υπάρχει κάθε λόγος να απευθυνθεί πολιτική πρόσκληση στην Ουκρανία για να ενταχθεί στην Συμμαχία», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο Telegram.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από την Ατλαντική Συμμαχία προς το Κίεβο, αν η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.

Σήμερα έγραψε ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μέχρι την στιγμή της εισδοχής της» στο ΝΑΤΟ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ρέζνικοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει πως το Κίεβο θα δεχθεί ένα καθαρό σήμα και ένα πλαίσιο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά την σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις για την ουκρανική ένταξη, αλλά παραδέχεται επίσης ότι αυτό θα είναι αδύνατον να συμβεί όσο μαίνεται ο πόλεμος με την Ρωσία. Σήμερα είπε ότι το Κίεβο καταβάλλει κάθε προσπάθεια «ώστε οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Βίλνιους να έχουν πραγματική σημασία».

Η Ρωσία χτύπησε ουκρανική πόλη στην επέτειο αιματηρής επίθεσης

Η Ρωσία χτύπησε με πύραυλο σύμπλεγμα κατοικιών στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας σήμερα, στην πρώτη επέτειο από την αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο της πόλης, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Ντμίτρο Λούνιν, κυβερνήτης στην περιοχή Πολτάβα που περιλαμβάνει το Κρεμεντσούκ, δήλωσε ότι επλήγη σύμπλεγμα με εξοχικές κατοικίες, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πριν από έναν χρόνο ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εμπορικό κέντρο Αμστόρ σε ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο Κρεμεντσούκ στις 27 Ιουνίου του 2022. Στη συνέχεια ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε σε τουλάχιστον 20.

«Ο εχθρός επιτέθηκε στην περιοχή Πολτάβα. Όπως ακριβώς πριν από ένα χρόνο τέτοια ημέρα, με πυραύλους X-22», έγραψε ο Λούνιν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Η ρωσική πλευρά δεν προχώρησε άμεσα σε σχόλιο για την επίθεση αυτή.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι στην πόλη ακούστηκαν εκρήξεις ύστερα από ρωσική αεροπορική επίθεση.

Στο Κρεμεντσούκ βρίσκεται ουκρανικό διυλιστήριο πετρελαίου που έχει δεχθεί επιθέσεις κατ’ επανάληψη από τη Ρωσία μετά την εισβολή της πέρυσι στην Ουκρανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το διυλιστήριο έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, χαρακτήρισε τη σημερινή επίθεση ως απόπειρα να στραφεί αλλού η προσοχή της ρωσικής κοινής γνώμης μετά την αποτυχημένη ανταρσία του επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά του ρωσικού στρατού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα