Η εθνική δικαιολογία του Μητσοτάκη και οι αναμνήσεις του Μαρινάκη

Όταν ο γραμματέας της Ν.Δ θυμάται το καλοκαίρι του 2015 και ο πρόεδρός της μας λέει ότι ξεκίνησε την Ροδοπιάδα για "εθνικούς λόγους''.

Απλά έτυχε

Α, πολύ ενδιαφέρουσα η δικαιολόγηση της πρακτικής της Ν.Δ να αναδείξει το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης και να μιλήσει δημόσια για έγγραφα της ΕΥΠ, που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του συνέντευξη. Δεν είχε σχέση με τις εκλογές, όπως μας είπε.

Χαρακτηριστικά η φράση του ήταν η εξής: «Ο λόγος για τον οποίο επέμεινα και εγώ στο ζήτημα αυτό δεν ήταν τόσο για να στείλω ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν για να στείλω ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας για ένα ζήτημα το οποίο αφορά αμιγώς την ελληνική έννομη τάξη, δεν πρόκειται να δεχθώ».

Το ότι παράλληλα η Ν.Δ με τον τρόπο αυτό εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανέχεται (τουλάχιστον) την στήριξη του τουρκικού προξενείου με ότι σημαίνει αυτό στην προεκλογική περίοδο δεν έπαιξε ρόλο. Απλά …έτυχε.

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είναι εξαιρετικά αφελής κάποιος για να πιστέψει αυτή την δικαιολογία. Υποθέτουμε πως ούτε ο Νίκος Χατζηνικολάου (στον οποίο μιλούσε ο Κ.Μητσοτάκης) την πίστεψε. Ιδίως από την στιγμή που έχει ευαισθησία με το συγκεκριμένο θέμα λόγω καταβολών.

Προφανές

Ελάτε τώρα είναι προφανές τι συμβαίνει με τον Τουρισμό. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι ας λένε ότι θέλουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για «πάγωμα» των ελεύσεων και για μειώσεις της τουριστικής δαπάνης από όσους επισκέπτονται την χώρα.

Είναι φανερό ότι αυτά συμβαίνουν αποκλειστικά τον Ιούνιο. Την περίοδο δηλαδή που ΔΕΝ είναι η κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και η χώρα έχει υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Εάν κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όλα θα φτιάξουν. Οι τουρίστες μόλις δουν μια γαλάζια «ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» θα νοιώσουν ασφαλής και θα σπεύσουν.

Για να μην το πάμε ακόμη παπαπέρα: Ποιος φταίει που είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως που ψήφισε την απλή αναλογική και ναρκοθέτησε την ομαλή πορεία της χώρας. Άρα φταίει και για την πτώση του τουρισμού. Τα αυτονόητα θα λέμε τώρα;

Ας μην ισχύει

Μακάρι να μην ισχύει η φημολογία. Γιατί δεν θα είναι καθόλου τιμητικό για την κοινοβουλευτική δημοκρατία αυτό.

Στέλεχος της Ν.Δ γνωστό για το κάθε άλλο παρά δημοκρατικό παρελθόν του, φέρεται να είχε πρόταση από την ηγεσία της Ν.Δ ώστε να αναλάβει την θέση του Προέδρου της Βουλής. Παρόλα αυτά αρνήθηκε γιατί αντιλήφθηκε την προσέγγιση αυτή ως προσπάθεια για την έμμεση «αποστράτευσή» του.

Και μόνο που προτάθηκε στο εν λόγω στέλεχος κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση. Πόσο μάλλον αν το αρνήθηκε κι από πάνω…

Η ρεβάνς

Ρεβάνς για το …δημοψήφισμα του 2015 φαίνεται πως θεωρεί η Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Όπως και αυτό που αναμένεται από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από άρθρο του γραμματέα της, Παύλου Μαρινάκη. Ξεκινάει με την φράση «Σε πολλούς από εμάς ο Ιούλιος του 2015 θα μείνει αξέχαστος» και τελειώνει με την ατάκα «στις 26 Ιουνίου ξεκινάει μια νέα εποχή». Μάλιστα στο ενδιάμεσο μας λέει «τον πόνο του» και τον λόγο που εντάχθηκε στο «Κίνημα της Γραββάτας».

Μάλλον κακή επιλογή έκανε. Γιατί το 40,7% της Νέας Δημοκρατίας τον Μάιο η οποιοδήποτε ποσοστό πάρει τον Ιούνιο δεν μπορεί ούτε καν να …πλησιάσουν το 61,31% του «Όχι» της 5ης Ιουλίου του 2015. Ένα ποσοστό που κανένα κόμμα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «το κέρδισε». Είναι όμως βέβαιο ότι με αυτό «έχασε» η Νέα Δημοκρατία. Κάτι άλλωστε που απέδειξαν και οι μετέπειτα εξελίξεις.

Καιρός ήταν

Καιρός ήταν κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τα περίφημα βίντεο του Αλέξη Τσίπρα από την περίοδο που ήταν μαθητής ή φοιτητής. Αυτό δηλαδή που έκανε με την παρέμβασή του στο Tik – Tok.

Κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια στο διαδίκτυο τα εν λόγω βιντεάκια. Όμως συνήθως τα έβλεπε κανείς να χρησιμοποιούνται από τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Άντε το πολύ – πολύ από κάποιους ιστότοπους για εύκολα «κλίκς».

Καμπανάκι

Καμπανάκι για την Singular την εταιρία που αναλαμβάνει την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας χτύπησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Με αφορμή την Πλεύση Ελευθερίας.

Σημείωσε πως παρότι όλα τα κόμματα είχαν την υποχρέωση να έχουν τρείς ομογενείς στα ψηφοδέλτιά τους αυτό δεν ίσχυσε για τα ψηφοδέλτια της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ανέφερε πως «είναι ζήτημα εμπλοκής και της Singular. Διότι όλοι δίνουν, όλα τα κόμματα δίνουν με τρόπο ηλεκτρονικό σε μια πλατφόρμα, και όταν δεν έχεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υποψηφίους από τους καταλόγους του εξωτερικού, της ομογένειας, χτυπάει κόκκινο. Και δεν σε αφήνουν να το καταθέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, για έναν περίεργο λόγο, δεν χτύπησε κόκκινο»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα