Τράπεζες: Προτροπή για επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια και εταιρικά ομόλογα

Τράπεζες: Προτροπή για επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια και εταιρικά ομόλογα
Τράπεζα istock

Με κίνητρο αποδόσεις άνω του 4% οι τράπεζες προτρέπουν τους καταθέτες που αναζητούν αποδοτικότερες επενδύσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές και τα Αμοιβαία Κεφάλαια να επενδύσουν σε Έντοκα Γραμμάτια και Εταιρικά Ομόλογα που τρέχουν εκδόσεις αυτή την εβδομάδα.

Με δέλεαρ τις σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι τράπεζες επιχειρούν αυτή την περίοδο να «κατευθύνουν» τους καταθέτες τους σε επενδύσεις είτε εντόκων γραμματίων του Δημοσίου είτε εταιρικών ομολόγων.

Τις τελευταίες ημέρες οι καταθέτες ενημερώνονται από την τράπεζα της επιλογής τους για δύο αποταμιεύτηκες – επενδυτικές δυνατότητες που έχουν προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματα τους και από τις οποίες μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων.

Η πρώτη επιλογή αφορά στη νέα έκδοση εντόκων γραμματειών στην οποία θα προχωρήσει αύριο Τετάρτη 5 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα αποκτήσουν μέσα από την Τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή εταιρία που συνεργάζονται. Οι νέοι τίτλοι θα αφορούν έντοκα γραμμάτια 3 μηνών και η απόδοση θα καθορισθεί στο πλαίσιο δημοπρασίας. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματειών ήταν 3,20%, με παράγοντες της τραπεζικές αγοράς να εκτιμούν ότι η αυριανή έκδοση μπορεί να φτάσει ίσως το 3,20%-3,40% λόγω συνέχισης των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να ικανοποιήσει πληθώρα επενδυτών – καταθετών καθώς το ελάχιστο ποσό επένδυσης ξεκινά ακόμη και από τα 1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα είναι μια μορφή επένδυσης χωρίς ρίσκο, με δικαίωμα ρευστοποίησης και, το κυριότερο, αφορολόγητους τόκους.

Η δεύτερη επιλογή αφορά στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στην έκδοση του Ομίλου Μυτηλιναίου, το Βιβλίο Προσφορών της οποίας θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα το διάστημα 4 – 6 Ιουλίου.

Στελέχη με εξειδίκευση στην αγορά ομολόγων τοποθετούν την τελική απόδοση γύρω στο 4,20% και επισημαίνουν ότι δικαίωμα αγοράς κατά τη δημόσια προσφορά έχουν και οι ιδιώτες επενδυτές, με ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 1.000 ευρώ, πάλι μέσω Τράπεζας ή χρηματιστηριακής.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν μια ελκυστική επένδυση για όσους θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο του εκδότη και παρουσιάζουν σημαντικά υψηλές αποδόσεις για όσους πιστεύουν στον όμιλο που τα εκδίδει.

Εν προκειμένω, στην αγορά βγαίνει άμεσα ο Όμιλος Μυτιλιναίου, με στόχο την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβλέψεις, αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα έκδοση ομολόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία τέτοια επένδυση εξασφαλίζει ένα τακτικό εισόδημα στον κάτοχο των ομολόγων, καθώς οι τόκοι καταβάλλονται ανά εξάμηνο. Η διάρκεια των συγκεκριμένων εταιρικών ομολόγων είναι 7 ετών και η εταιρία έχει το δικαίωμα ανάκλησης των ομολογιών κατά την συμπλήρωση 5 ετών.

Δειλές αυξήσεις

Την ίδια στιγμή και παρά την κριτική που δέχονται, οι διοικήσεις των τραπεζών προχωρούν σε εξαιρετικά φειδωλές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, επικαλούμενες την μειωμένη ζήτηση για χορηγήσεις.

Απαντούν μάλιστα στην κριτική με μικρές ανατιμήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις και διάθεση στοχευμένων αποταμιευτικών προγραμμάτων, ειδικά όσο συνεχίζει να είναι ανοδικό το επιτοκιακό περιβάλλον.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες τόσο η Eurobank όσο και η Alpha Bank ανακοίνωσαν την διάθεση στην αγορά λύσεων σχετικά υψηλών αποδόσεων για όσους καταθέτες δεν επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε κάποια προθεσμιακή κατάθεση και επιδιώκουν ελαφρώς βελτιωμένες αποδόσεις στο πλαίσιο ενός καταθετικού λογαριασμού.

Η λογική των συγκεκριμένων προγραμμάτων προβλέπει ότι προκειμένου να λάβει ο καταθέτης τους τόκους – σε μηνιαία ή εξαμηνιαία βάση ανάλογα με την Τράπεζα – έχει συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων για χρεώσεις ή συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών.

Ενδεικτικά στο «Αποταμιεύω Τώρα» της Eurobank, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις κυμαίνονται από 0,3% ως 0,5% ανάλογα με το ποσό χωρίς να υπάρχει υποχρέωση για αποταμίευση.

Επίσης, στο «Alpha Έξυπνη Αποταμίευση» της Alpha Bank, ο καταθέτης είναι ελεύθερος να καταθέτει ό,τι θέλει και όποτε μπορεί και να λαμβάνει επιτόκιο από 0,15% για υπόλοιπα έως 50.000 ευρώ και σε 0,60% για μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Στροφή σε προθεσμιακές και αμοιβαία

Ήδη πάντως οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν την σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος των καταθετών από τις απλές καταθέσεις στις καταθέσεις προθεσμίας προβλέπουν, σε συνδυασμό με στροφή σε επενδυτικά προϊόντα σύνθετου τύπου, δηλαδή με έκθεση σε μετοχικούς τίτλους.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, οι τοποθετήσεις των Ελλήνων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος ή μετοχικούς τίτλους, αυξήθηκαν την περίοδο 2019-2022 από τα 12 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ. Αντιπροσωπεύουν ωστόσο χαμηλό ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, που συνεχίζουν να τηρούν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων ανήλθαν στα τέλη Απριλίου στα 142 δισ. ευρώ (άλλα 43,5 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων) και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Alpha Bank θα αυξηθούν μεταξύ 150-160 δισ. ευρώ έως το 2025, ακολουθώντας τη μεγέθυνση της οικονομίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Μέρος αυτών, που υπολογίζεται στο 40% έως το 2025 (ή ακόμη και 50% με βάση την εκτίμηση της Alpha Bank) θα μετατοπιστεί στις προθεσμιακές καταθέσεις, που θα συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, παρακολουθώντας την άνοδο των επιτοκίων.

Με βάση την ίδια εκτίμηση, την ίδια περίοδο η αύξηση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 16 δισ. ευρώ στα 24-28 δισ. ευρώ. Ηδη από τις αρχές του 2023 έως και τις αρχές Ιουνίου οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας καθαρή άνοδο κατά 1,2 δισ. ευρώ μετά τις εκροές ύψους 600 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν την αντίστοιχη περίοδο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των κεφαλαίων και συγκεκριμένα 1,2 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, που κυριάρχησαν ως επενδυτική επιλογή μέσω και των σχετικών εκδόσεων από τις ΑΕΔΑΚ των τραπεζών, «προσελκύοντας» μέρος των χρημάτων που λιμνάζουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς «υπόσχονται» καλύτερη απόδοση με τη μορφή μερίσματος ή επιπλέον απόδοση στη λήξη, ανάλογα με τη διαχείριση του αμοιβαίου που θα πετύχει ο διαχειριστής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα